Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Δέκα νεκροί, τουλάχιστον 1,5 εκατ. πολίτες απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους Σε τροπική καταιγίδα υποβαθμίστηκε ο κυκλώνας Αϊρίν

Από το ιστολόγιο http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4652569

Στη Νέα Υόρκη «προσγειώθηκε» το απόγευμα ο κυκλώνας Αϊρίν, ο οποίος ωστόσο υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα. «Η Νέα Υόρκη τα έβγαλε πέρα», δήλωσε ο υπεύθυνος των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας της πόλης. Οι άνεμοι έφταναν τα 100 χλμ. την ώρα. Δρόμοι, τούνελ και γέφυρες πλημμύρισαν σε ολόκληρη την πόλη, ενώ προκλήθηκαν και διακοπές ρέυματος. Τουλάχιστον 10 άτομα έχουν σκοτωθεί έως τώρα στις ανατολικές πολιτείες. Πάνω από 1,5 εκατ. πολίτες απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, ενώ τέσσερα εκατομμύρια έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.
«Η Νέα Υόρκη τα έβγαλε πέρα», δήλωσε σήμερα ο υπεύθυνος των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας της πόλης, έπειτα από το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας Αϊρίν, κάνοντας ωστόσο λόγο για πλημμύρες και πολλές πτώσεις δέντρων.
«Μερικά τμήματα της πόλης έχουν πλημμυρίσει, σημειώνονται βροχοπτώσεις, αλλά, συνολικά, νομίζω ότι τα βγάλαμε πέρα», ανέφερε ο Τζόζεφ Μπρούνο στο CNN.



Το απόγευμα, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανέφερε ότι η ένταση του φαινομένου μειώνεται, έχοντας ήδη καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της πορείας της στις ΗΠΑ, ωστόσο συνέστησε επαγρύπνηση.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έκαναν δεκάδες διασώσεις γύρω από την πόλη, χρησιμοποιώντας βάρκες ώστε να προσεγγίσουν σπίτια που είχαν πλημμυρίσει. Όπως έγινε γνωστό, διασώθηκαν 61 ενήλικοι και τρία μωρά από 21 σπίτια.
Η πόλη είχε προετοιμαστεί για το χειρότερο, απαιτώντας την εκκένωση 370.000 ατόμων και κλείνοντας όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Ο κυκλώνας θα προκαλέσει καταιγίδα από την οποία η στάθμη των υδάτων μπορεί να ανέβει από 1,2 έως και 2,4 μέτρα σε παραλιακές περιοχές, βροχοπτώσεις από τις οποίες μπορεί να υπάρξει συσσώρευση υδάτων σε ύψος έως και 30 εκατοστών, ενώ επίσης είναι πιθανόν να σχηματιστούν και μεμονωμένοι ανεμοστρόβιλοι, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ είχε καλέσει τους κατοίκους να μείνουν οπωσδήποτε στα σπίτια τους. «Μην βγαίνετε στους δρόμους, μείνετε στα σπίτια σας ή στα κέντρα υποδοχής», επέμεινε σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι είναι «πολύ αργά να φύγουν» όσοι δεν υπάκουσαν στις εντολές εκκένωσης που εκδόθηκαν για περιοχές που κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν.

Οι δημόσιες συγκοινωνίες έχουν διακοπεί,  τα αεροδρόμια έχουν κλείσει, και η Νέα Υόρκη, όπου ο κόσμος είναι πάντα στους δρόμους τα σαββατόβραδα, έμοιαζε νεκρή πόλη.

Οι δρόμοι του Κάτω Μανχάταν πλημμύρισαν ενώ το ρεύμα κόπηκε σε αρκετά σημεία της πόλης. Οι παραστάσεις στο Μπρόντγουεϊ ακυρώθηκαν και οι ορδές των τουριστών που γεμίζουν την Τάιμς Σκουέαρ δεν ήταν εκεί.
Τρεις γέφυρες στην ευρύτερη περιοχή έχουν κλείσει (οι Cross Bay, Marine Parkway, Broad Channel, όπως και το κάτω μέρος της George Washington), αλλά και μερικά από τα τούνελ εξαιτίας των χειμάρρων.
Πολλά καταστήματα τοποθέτησαν φύλλα κοντραπλακέ για να προστατεύσουν τις βιτρίνες τους και εκατομμύρια νεοϋορκέζοι κλείστηκαν στα σπίτια τους.

Υπολογίζεται ότι περίπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό σε ολόκληρη την ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Δέκα οι νεκροί

Δέκα θάνατοι αποδίδονται έως τώρα στον κυκλώνα Αϊρίν, στη Βόρεια Καρολίνα, στη Βιρτζίνια, στη Φλόριντα και στο Κονέτικατ.

Περίπου 370.000 άνθρωποι εκκένωσαν τα σπίτια τους μετά την εντολή του δημάρχου της Νέας Υόρκης Μπλούμπεργκ, κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν στην αμερικανική μεγαλούπολη.

Αρκετοί εγκατέλειψαν την πόλη, άλλοι αναζήτησαν καταφύγιο σε συγγενείς τους, σε ξενοδοχεία και στα κέντρα υποδοχής που άνοιξε ο δήμος.

Στο Νιου Τζέρσεϊ, πάνω από ένα εκατ. πολίτες απομακρύνθηκαν από τις ακτές.

Στην Ουάσινγκτον, η βροχή οδήγησε επίσης σε δημιουργία χειμάρρων στους δρόμους, χωρίς όμως να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα. Κάποιες από τις γέφυρες έμειναν κλειστές, αλλά τα αεροδρόμια λειτουργούσαν κανονικά.
Το κόστος
Το κόστος των ζημιών από τον κυκλώνα Αϊρίν κατά μήκος της αμερικανικής ακτής στον Ατλαντικό και από την υπερχείλιση ποταμών στην ενδοχώρα μπορεί να ανέλθει σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι.
Ο υπολογισμός των ζημιών που έχουν προκληθεί κατά μήκος της ακτής θα αρχίσουν σήμερα το απόγευμα, αλλά οι ζημιές στην ενδοχώρα από την υπερχείλιση ποταμών μπορεί να μην φανούν έως και την Τρίτη, σημείωσε ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου