Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Χερσαία εμπλοκή αλλά και μεγάλες ευκαιρίες για Ελλάδα στη Λιβύη!

Από το ιστολόγιο http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=7923

Χερσαία εμπλοκή στη Λιβύη,στην οποία η ελληνική συμμετοχή θα είναι σημαντική. Οι Α/ΓΕΕΘΑ των χωρών που συμμετείχαν στη σύσκεψη στη Ντόχα του Κατάρ είχαν ως αντικείμενο προβληματισμού την επόμενη μέρα στη Λιβύη. Ένα είναι το βασικό πρόβλημα: πως θα υπάρξει νέα κυβέρνηση, χωρίς να προηγηθούν τριβές που θα μπορούσαν να φθάσουν μέχρι και την ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των διαφόρων φυλών των λεγόμενων εξεγερμένων.

Όσο κι αν προσπαθούν να το στρογγυλέψουν η λύση μοιάζει μονόδρομος:ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων ,πιθανότατα κυανόκρανων που θα αναλάβουν την εξασφάλιση-διατήρηση της ειρήνης. Αν τελικά φθάσουμε σ΄ αυτό το σημείο η ελληνική συμμετοχή θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Προς το παρόν δίνεται προτεραιότητα στην οικονομική βοήθεια προς τη Λιβύη, η οποία δεν θα αφορά μόνο χρήμα,αλλά και βοήθεια στην ανοικοδόμηση της χώρας. Αυτός ο τομέας αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα. Η Κρήτη θα παίξει σημαντικότατο,πρωταγωνιστικό ρόλο ως σταθμός για την εξυπηρέτηση του στόλου, εμπορικού και πολεμικού που θα αναλάβει τις μεταφορές υλικών ότι άλλο χρειαστούν στη Λιβύη. Επιχειρηματικά ,εννοείται ότι υπάρχει τεράστια ευκαιρία για τις ελληνικές εταιρείες να πάρουν μεγάλες δουλειές στη ΛΙβύη και αυτό είναι κάτι που πρέπει να απαιτηθεί από την Ελλάδα που πρόσφερε τα μέγιστα στην επιχείρηση κατά του Καντάφι.

Στην σύσκεψη πέραν από τους Αρχηγούς Άμυνας των Χωρών που συμμετέχουν στην επιχείρηση Unified Protector και του Διοικητού JFC Νεαπόλεως, παρευρέθησαν ο Πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (NTC) της Λιβύης Mahmoud Jibril, ο Υπουργός Άμυνας, καθώς και εκπρόσωπος των επαναστατών.
Κατά την διάρκεια της σύσκεψης, πέραν των άλλων, αντηλλάγησαν απόψεις για τις απαιτήσεις δημιουργίας συνθηκών ασφαλείας και σταθερότητας στην Λιβύη και την ομαλή μετάβαση στη νέα διακυβέρνηση.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αφού επισήμανε την σημαντική συμβολή της χώρας με μέσα και ευκολίες στην επιχείρηση, δήλωσε την πρόθεση της Ελλάδας να συνεχίσει την υποστήριξή της στην κρίσιμη νέα φάση της μεταβατικής διαδικασίας, προς όφελος της Λιβύης και της ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Υπογραμμίζοντας δε τη γεωγραφική σπουδαιότητα της νήσου Κρήτης, πρότεινε την ανάδειξή της ως κόμβου συγκέντρωσης και διακίνησης των προγραμμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας και ανάπτυξης για την Λιβύη.
Τέλος αναφέρθηκε στην εξαιρετική τεχνογνωσία και τις δυνατότητες των κατασκευαστικών εταιριών της Χώρας και την σημασία του Πολυεθνικού Συντονιστικού Κέντρου Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ) στη διακίνηση μέσων και υλικών προς και από την Λιβύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου