Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Στον Καναδά έφτασε εξασθενημένος ως τροπική καταιγίδα ο τυφώνας Αϊρίν Υποβαθμισμένος σε τροπική καταιγίδα έφτασε στυον Καναδά

Από το ιστολόγιο http://www.tovima.gr/world/article/?aid=416975&h1=true

Στον Καναδά έφτασε εξασθενημένος ως τροπική καταιγίδα ο τυφώνας Αϊρίν
Ενα αυτοκίνητο στην πολιτεία του Βερμόντ, καλυμμένο απο πέτρες και άμμο, λίγο μετά το πέρασμα του τυφώνα. EPA/CJ GUNTHER (File: INT10315901.jpg )


Αθήνα

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Υποβαθμισμένος σε τροπική καταιγίδα έφτασε στυον Καναδά ο τυφώνας Αϊρίν, συνοδευόμενος από ανέμους ταχύτητα 85 χιλιομέτρων ανά ώρα, ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ. Ο τυφώνας, που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 20 ανθρώπων κατά το πέρασμά του από τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ και άλλων πέντε κατά το πέρασμά του από την περιοχή της Καραϊβικής, έπληξε τις παράκτιες περιοχές του Καναδά και το νοτιοανατολικό Κεμπέκ, με ισχυρές βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους προκαλώντας διακοπές στην ηλεκτροδότηση 200.000 νοικοκυριών.

Τους κανονικούς της ρυθμούς ανακτά σιγά σιγά η Νέα Υόρκη ύστερα από το πέρασμα του τυφώνα: τα μέσα μεταφοράς λειτούργησαν κανονικά, ενώ και τα τρία αεροδρόμια της πόλης άνοιξαν ξανά. «Με μερικές εξαιρέσεις, οι υπηρεσίες αποκαταστάθηκαν σ' όλες τις γραμμές του μετρό. Όμως τα δρομολόγια θα είναι λιγότερο συχνά απ' ό,τι συνήθως και οι επιβάτες πρέπει να υπολογίζουν ότι θα περιμένουν περισσότερο και ότι τα τρένα θα είναι πιο γεμάτα», διευκρίνισε η Μητροπολιτική Αρχή Μεταφορών (MTA).

Οι αμερικανικές μετεωρολογικές υπηρεσίες τονίζουν εμφατικά από χθες πως οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης ήταν τυχεροί μεσ' στην ατυχία τους, αφού ο τυφώνας δεν χτύπησε με όλη του την ταχύτητα την πόλη. Ο τυφώνας μπορεί να έχει εξασθενίσει, ωστόσο «σε καμία περίπτωση το κεφάλαιο Αϊρίν δεν έχει κλείσει για εμάς», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος επαίνεσε τις μέχρι τώρα προσπάθειες και τον συντονισμό των αρχών για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Η αμερικανική εταιρία EQECAT, που ειδικεύεται στην εκπόνηση προσομοιώσεων κινδύνων, προχώρησε σε εκτίμηση των πιθανών ζημιών από τον τυφώνα «Αϊρίν» που έπληξε τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, τις οποίες τοποθετεί έως και στα 5 δις. ευρώ στο σύνολό τους. Από το συνολικό ποσό, περίπου 1 έως και 2 δις. ευρώ εκτιμάται ότι θα καλυφθούν από τις ασφαλιστικές εταιρίες, καθώς πρόκειται για ζημιές σε σπίτια, οχήματα και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με μία άλλη εκτίμηση, εμπειρογνώμονες της Kinetic Analysis, εταιρίας που εξειδικεύεται στις προβλέψεις ζημιών από ακραία φυσικά φαινόμενα, οι ζημιές που προκλήθηκαν από τον κυκλώνα «Αϊρίν» θα μπορούσαν να στοιχίσουν έως 7 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου