Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Τραπεζικό ντελίριο με άνοδο έως 30% - Η αγορά έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στα deals και στο Κατάρ – Άλμα 14,41% στο ΧΑ που μπορεί να κινηθεί έως τις 1200 μονάδες – Οριακή η συμμετοχή των ξένων στο πάρτι - Στο +60% τα συμβόλαια σε Eurobank - Alpha

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

(upd11)Πρωτόγνωρο και τουλάχιστον ιστορικό ότι συνέβη σήμερα στο ΧΑ μετά το τραπεζικό ντελίριο που προκάλεσε το deal της Alpha με την Eurobank, καθώς πυροδοτεί μαζικό επενδυτικό ενδιαφέρον κυρίως από εγχώρια χαρτοφυλάκια καθώς οι συναλλαγές των ξένων είναι περιορισμένες λόγω της αργίας στο Λονδίνο. Πρώτη φορά στην ιστορία του τραπεζικού συστήματος καταγράφεται τόσο μεγάλης κλίμακας άνοδος που φθάνει στο 30% για περίπου το σύνολο των τραπεζικών μετοχών. Οι τραπεζικές μετοχές ήταν απαξιωμένες και οδηγούνταν σε κατάρρευση μέχρι και πριν λίγα εικοσιτετράωρα. 
Η υλοποίηση του deal Eurobank με Alpha bank με την παρουσία του Κατάρ το οποίο θα καταστεί βασικός μέτοχος με ποσοστό 17% επιδοκιμάζεται από τις αγορές που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης. Να σημειωθεί ότι τα συμβόλαια των τραπεζών Alpha και Eurobank καταγράφουν άνοδο έως 60%.
Το τραπεζικό άλμα έως 30% στις τραπεζικές μετοχές αποτελεί ξεκάθαρη επιδοκιμασία των deals από τους επενδυτές οι οποίοι αναζητούσαν σανίδα σωτηρίας.
Η πρώτη εντύπωση είναι άκρως θετική, η αγορά επιδοκιμάζει τα deals ενώ αναστρέφεται και το άκρως αρνητικό σκηνικό που είχε διαμορφωθεί στην χρηματιστηριακή αγορά.
Βέβαια αυτό που θα μετρήσει δεν είναι μόνο οι εντυπώσεις της πρώτης αντίδρασης αλλά και η συνέχεια καθώς το deal θα είναι δύσκολο καθώς πραγματοποιείται στο ναδίρ του οικονομικού κύκλου και η αποτελεσματικότητα τέτοιων deals είναι αμφισβητήσιμες.
Το ΧΑ από τις 880 μονάδες που ήταν το κλείσιμο της Παρασκευής κατέγραψε εντυπωσιακά κέρδη κλείοντας 14,41% στις 1007 μονάδες.
Με βάση ενδείξεις το ΧΑ θα μπορούσε να κινηθεί έως τις 1200 μονάδες που αποτελεί ένα ισχυρό τεχνικό σημείο αντίστασης ενώ το καλύτερο σενάριο για την αγορά θα ήταν να κινηθεί προς τις 1350 μονάδες.
Το πιθανότερο σενάριο θεωρείται η κίνηση του ΧΑ προς τις 1200 μονάδες.
Η άνοδος αυτή αφενός μέλλει να αποδειχθεί ωστόσο χρειάζεται μεγάλη προσοχή οι προσδοκίες στο ΧΑ γρήγορα ξεθωριάζουν και εύκολα ανατρέπονται.
Οι τραπεζικές μετοχές είχαν  την τιμητική τους σήμερα. Οι περισσότερες τραπεζικές μετοχές έχουν κλειδώσει ενώ  δεν υπάρχουν εντολές πώλησης... συνωστισμός επενδυτών με εντολές αγοράς...που σωρεύονται.... ενδεικτικά 5 εκατ ανεκτέλεστο στην Alpha, στην Εθνική 2,3 εκατ, στην Eurobank 2 εκατ, στην Πειραιώς 2,3 εκατ. Παράλληλα ειδικά τα συμβόλαια σε Alpha και Eurobank καταγράφουν άνοδο έως 60% που σημαίνει άνοδο και αύριο....
Η Εθνική 3,61 ευρώ με άνοδο 29,86% και αποτίμηση 3,45 δις ευρώ.
Η Alpha Bank φτάνει στο +30% στα 2,47 ευρώ μετά την άρση της αναστολής της διαπραγμάτευσης, ενώ η Eurobank βρέθηκε  στο +29,48% στα 2,24 ευρώ.
Η Πειραιώς με άνοδο 28,57% στα 0,72 ευρώ με αποτίμηση 823 εκατ ευρώ.
Η Κύπρου με άνοδο 29,31% στα 1,50 ευρώ με αποτίμηση 1,348 δις ευρώ.
Η Marfin με άνοδο 27,59% στα 0,37 ευρώ και αποτίμηση 596 εκατ ευρώ.
Το ΤΤ με κέρδη 29,52% στα 1,36 ευρώ με αποτίμηση 386 εκατ ευρώ.
Μαζί με όλες τις τραπεζικές μετοχές κινητοποιήθηκε και η Ελλάδος στα 22,89 ευρώ με άνοδο 20%.
Από τις μετοχές του εικοσάρη πλην τραπεζών η ΜΙΓ +30% στα 0,39 ευρώ, ΟΠΑΠ 7,4%, ΔΕΗ +24,27%, Ελλάκτωρ +22,22%, Μυτιληναίος +25,84%.
Σήμερα είναι μια θαυμάσια μέρα για τους long μετά από πολλούς μήνες απαξίωσης.
Ελληνοκεντρικό είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον σήμερα στις τράπεζες και το χρηματιστήριο, καθώς σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, οι ξένοι επενδυτές συμμετέχουν οριακά στο πάρτυ του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Βέβαια υπάρχει αιτιολογία για την περιορισμένη συμμετοχή των ξένων, καθώς η αγορά του Λονδίνου σήμερα είναι κλειστή λόγω αργίας. Οι εντολές των ξένων στις τράπεζες περιορίζονται στην Εθνική, με εντολή 350 χιλ. από την Deutsche bank ενώ κινήσεις πραγματοποιούν Cheuvreux και τη Citigroup.

Στην Alpha bank 200 χιλ αγορά από την KBW και 60 χιλ από την Deutsche bank και στην Eurobank 60 χιλ από την Deutsche bank

Στάση αναμονής στα ομόλογα με ελεγχόμενη πτώση των spreads

Στάση αναμονής τηρείται στα ομόλογα καθώς από την μια μεριά το τραπεζικό deal  στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται θετικά από την άλλη η κρίση χρέους δεν έχει τελειώσει.
Τα spreads παρ΄ ότι δεν υπάρχουν τιμές διαμορφώνονται στην 10ετία στις 1500 μονάδες βάσης από 1550 μονάδες βάσης.
Τα CDS ελαφρώς πτωτικά Ελλάδα 2300 μονάδες βάσης, Πορτογαλία 1030 μονάδες βάσης, Ιρλανδία 850 μονάδες βάσης, Ισπανία 368 μονάδες βάσης όπως και στην Ιταλία.
Το ευρώ καταγράφει άλμα στα 1,4540 δολάρια.

www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου