Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

ΔΝΤ: Εύθραυστη η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη

Από το ιστολόγιο http://www.enet.gr/

    Η νέα επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε χθες πως η παγκόσμια οικονομία δεν αναπτύσσεται αρκετά γρήγορα και πως αντιμετωπίζει έναν αριθμό κινδύνων σχετικά με την ανάκαμψη.
Προειδοποίησε, δε, πως η απειλή της παγκόσμιας ύφεσης παραμένει και κάλεσε για συντονισμένη δράση πολιτικής, όπως πχ η υποχρεωτική επανακεφαλαιοποίηση των Ευρωπαϊκών τραπεζών.



Η Λαγκάρντ τόνισε πως το καλοκαίρι αυτό έδειξε πως η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε μία νέα επικίνδυνη φάση και πως επειδή υπάρχει κίνδυνος εκτροχιασμού της εύθραυστης ανάκαμψης, θα πρέπει να αναληφθεί δράση άμεσα.
Προκειμένου να αποτραπεί η ύφεση, κατά την Λαγκάρντ, πρέπει οι αναπτυγμένες οικονομίες να αφήσουν τα μακροχρόνια πλάνα τους να ελέγξουν τα χρέη τους και να μην εφαρμόσουν μέτρα λιτότητας τόσο γρήγορα ώστε να ανατραπεί η ανάκαμψη.
"Για να το πούμε απλά, οι μακροοικονομικές πολιτικές πρέπει να υποστηρίξουν την ανάπτυξη. Η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει πολύ υποστηρικτική, καθώς ο κίνδυνος της ύφεσης υποσκελίζει τον κίνδυνο του πληθωρισμού" τόνισε η Λαγκάρντ, αποστασιοποιούμενη έτσι από τον Τρισέ και την πολιτική αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου