Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Στον «αέρα» η συμφωνία για το ελληνικό χρέος

Από το ιστολόγιο http://www.newsbomb.gr/

Στον «αέρα» βρίσκεται η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, περιπλέκοντας την εφαρμογή των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Realnews, κατά την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ μέλη του οργάνου υποστήριξαν πως το ελληνικό χρέος συνεχίζει να μην είναι βιώσιμο.
Μάλιστα πρότειναν την «κλασική συνταγή» παρέμβασης του Ταμείου: αναδιάρθρωση, υποτίμηση και λιτότητα. Ζητούν να συμφωνηθεί μεγαλύτερο «κούρεμα» του χρέους, προτού ο διεθνής οικονομικός οργανισμός ανάψει το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η συμφωνία των Βρυξελλών.
Εξάλλου πηγή προσκείμενη στον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, επισημαίνει πως εγείρονται εμπόδια ως προς την ομαλή υλοποίηση της απόφασης της 21ης Ιουλίου για το ελληνικό χρέος.



Την ίδια ώρα η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Άνγκελα Μέρκελ διαμηνύει στο εσωτερικό της χώρας της ότι, θα ακολουθήσει την απόφαση και τη γραμμή του ΔΝΤ, σκορπώντας ανησυχία στις Βρυξέλλες.
Ανησυχία στην Αθήνα
Στην Αθήνα, επικρατεί μεγάλος προβληματισμός για τη νέα κρίση, που πλήττει την Ευρωζώνη και είναι πιθανόν να έχει επιπτώσεις στην Ελλάδα.
Η κυβέρνηση ανησυχεί για τον τρόπο με τον οποίο θα εξειδικευτούν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής εν μέσω των ραγδαίων εξελίξεων στην Ευρώπη ενώ είναι πολύ πιθανό η χρηματοδότηση της 15ης Σεπτεμβρίου των 8 δισ.ευρώ από την τρόικα να καταβληθεί ως η έκτη δόση του Μνημονίου και όχι ως η πρώτη της νέας συμφωνίας.
Αν η δόση καταβληθεί ως έκτη του Μνημονίου το επιτόκιο θα είναι μεγαλύτερο κατά 1% ενώ ο χρόνος αποπληρωμής της μικρότερος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου