Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

H Τουρκία απειλεί ανοικτά την Κύπρο για το φυσικό αέριο

Από το ιστολόγιο http://www.sigmalive.com/news/politics/407954


  • H Τουρκία απειλεί ανοικτά την Κύπρο για το φυσικό αέριο.
  • Απαιτεί τον τερματισμό των δραστηριοτήτων εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στο νησί.
  • Είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου η εκμετάλλευση του θαλάσσιου τομέα, υπογράμμίζει ο Στέφανος Στεφάνου.
  • "Οι  διαδικασίες εξόρυξης του φυσικού αερίου, θα συνεχιστούν κανονικά"
  • Υπ. Εμπορίου:" Ό,τι και να λέει η Τουρκία, ο προγραμματισμός από πλευράς Κυπριακής Δημοκατίας υπάρχει, και θα προχωρήσει"



H Τουρκία απειλεί πλέον ανοικτά την Κύπρο για το φυσικό αέριο, αφού μετά τις χθεσινές προκλητικές δηλώσεις Νταβούτογλου, το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωση του, απαιτεί τον τερματισμό των δραστηριοτήτων εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στο νησί. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χαρακτηρίζει απαράδεκτες  τις απειλές  και καλεί την Τουρκία να επικεντρωθεί στην λύση του Κυπριακού.
Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με σημερινή ανακοίνωση του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι ενέργειες αναζήτησης πετρελαίου, ή φυσικού αερίου, στην υφαλοκρηπίδα της ανατολικής Μεσογείου, που σχεδιάζει η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο και δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, υποστηρίζει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Με ανακοίνωσή του, που εκδόθηκε με αφορμή ''πληροφορίες και επίσημες ανακοινώσεις περί έναρξης τον ερχόμενο Οκτώβριο εργασιών γεώτρησης'', καλεί τη διεθνή κοινότητα ''να κινηθεί με υπευθυνότητα και να μην ενθαρρύνει τις ενέργειες αυτές της ελληνοκυπριακής πλευρας''. Το τουρκικό Υπουργείο ζητεί από ''τις εταιρείες και τις χώρες που έχουν ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου να συμπεριφερθούν με υπευθυνότητα''.
Η Αγκυρα υποστηρίζει ότι οι σχετικές άδειες, που έχει εκδώσει η Κυπριακή Δημοκρατία, ''δεν ισχύουν''.
''Το Διεθνές Δίκαιο προβλέπει ότι η οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών γίνεται μεταξύ των ενδιαφερομένων χωρών, λαμβανομένων υπόψη των δικαιωμάτων και των συμφερόντων όλων των πλευρών'', αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ''αντίθετα προς το Διεθνές Δίκαιο προσπαθεί από το 2003 να συνάψει διμερείς συμφωνίες''.
''Οι συμφωνίες αυτές και οι δραστηριότητες αναζήτησης πετρελαίου / φυσικού αερίου επηρεάζουν αρνητικά την επίλυση του Κυπριακού και γίνονται αιτία για νέες διαφωνίες μεταξύ των χωρών της περιοχής'', λέει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.
''Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει το δικαίωμα να προβαίνει σε ενέργειες ή και να υπογράφει συμφωνίες, σχετικά με τις φυσικές πηγές, που ανήκουν σε όλο το νησί'', υποστηρίζει το τουρκικό Υπουργείο και προσθέτει πως τέτοιες ενέργειες θίγουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, ''που είναι ιδρυτικός ‘λαός’''.
''Σε αυτή την περίοδο που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του μέλλοντος του νησιού είναι ολοφάνερο ότι τέτοιου είδους μονόπλευρες
δραστηριότητες είναι επικίνδυνες'', αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση και προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι η συμπεριφορά αυτή ''είναι παράδειγμα ανευθυνότητας και επηρεάζει αρνητικά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή''.
''Κανένας δεν θα πρέπει να αμφιβάλει» για το ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος «θα κάνουν τα απαραίτητα'', καταλήγει η ανακοίνωση.
Στ. Στεφάνου:"Απαράδεκτες oι προκλήσεις της Τουρκίας"
Απαράδεκτες χαρακτήρισε τις προκλήσεις της Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.  Η Κυπριακή Δημοκρατία, τονίζει, έχει το κυριαρχικό δικαίωμα να εκμεταλλεύεται το φυσικό της πλούτο και αυτό κάνει στο πλαίσιο πάντοτε του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας.
''Η Τουρκία συνεχίζει να επαναλαμβάνει τον εαυτό της και συνεχίζει να απειλεί'', ανέφερε ο Εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να επιλυθεί με απειλές.
Το Κυπριακό, προσθέτει ο κ. Στεφάνου, μπορεί να επιλυθεί με το σεβασμό και την εφαρμογή των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ τα οποία ψηφίσματα η Τουρκία προκλητικά αγνοεί και δεν εφαρμόζει.
''Στο χέρι της Τουρκίας είναι το Κυπριακό σύντομα να επιλυθεί, να τερματιστεί η κατοχή και να επανενωθεί η Κύπρος και ο λαός της και μαζί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να μπορούν να εκμεταλλεύονται το φυσικό πλούτο της Κύπρου'', καταλήγει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Υπ. Εμπορίου:" Ό,τι και να λέει η Τουρκία, ο προγραμματισμός από πλευράς Κυπριακής Δημοκατίας υπάρχει, και θα προχωρήσει"
Παρεμβαίνοντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σίγμα, η νέα Υπουργός Εμπορίου Πραξούλλα Αντωνιάδου, δήλωσε ότι, ό,τι και να λέει η Τουρκία, ο προγραμματισμός από πλευράς Κυπριακής Δημοκατίας υπάρχει, και θα προχωρήσει.
Επιπλέον, η κ.Αντωνιάδου, εκτίμησε ότι η ιδιαίτερα επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας τον τελευταίο καιρό δεν αποκλείεται να είναι αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχεται από τη διεθνή κοινότητα για το κυπριακό.
Αν πράγματι η Τουρκία ενδιαφέρεται για το μέλλον του νησιού, είπε, θα φροντίσει για τη λύση του κυπριακού στη βάση πάντα των συμφωνηθέντων. Η διεθνής κοινότητα πρόσθεσε, αναμένει κινήσεις από την Τουρκία η οποία εκτίθεται από μόνη της, κάθε μέρα και περισσότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου