Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Τηλεδιάσκεψη των Υπ. Οικονομικών των G7 – Από το 1946 είχαν να υποβαθμιστούν οι ΗΠΑ

Από το ιστολόγιο http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=84755&catID=14


Τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G7, της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, θα συσκεφθούν τηλεφωνικά.

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's για πρώτη φορά από το 1946 είχε προκαλέσει πανικό στις χρηματαγορές και έντονη ανησυχία στους ηγέτες της Ε.Ε. που βρίσκονται διαρκώς σε ανοιχτή γραμμή.

Συναίνεση ζητάει ο Μπάρακ Ομπάμα για την κρίση

Ο Λευκός Οίκος προσκάλεσε σήμερα τα κόμματα των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων να στρατευθούν, ενώνοντας τις δυνάμεις τους, ώστε «να αποκατασταθούν η οικονομία και τα δημοσιονομικά μεγέθη στις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Πρέπει να βελτιωθούμε, πρέπει να δείξουμε τη βούλησή μας, την ικανότητά μας, τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε, ανταποκρινόμενοι στις οικονομικές-δημοσιονομικές προκλήσεις», τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Πυρετός διαβουλεύσεων στην Ε.Ε.

Συνεχείς τηλεφωνικές συνομιλίες είχε η Άνκελα Μέρκελ τόσο με τον Νικολά Σαρκοζί όσο και με το Ντέιβιντ Κάμερον. Στόχος είναι να υπάρξει καλύτερος συντονισμός απέναντι στην αντιμετώπιση της κρίσης αλλά και να γίνουν άμεσα πράξη τα όσα αποφασίστηκαν στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την ΕΚΤ, «πρόκειται εκτάκτως αύριο Κυριακή, κατά τις απογευματινές ώρες, να πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις κορυφαίων στελεχών της, με τη διαδικασία της τηλε-διάσκεψης», κάτι ασυνήθιστο, "αναφορικά με την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και το θέμα με τα ιταλικά κρατικά ομόλογα" ανέφεραν σήμερα, μιλώντας ανωνύμως στο Ρόιτερς, πηγές της ΕΚΤ.

Υπενθυμίζεται ότι στην ΕΚΤ μια μειοψηφία στο Δ.Σ., οι "σκληροί", εναντιώνονται, διαχρονικώς και γενικώς, στην αγορά ομολόγων.

Ο οίκος Standard&Poor’s υποβάθμισε τις ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απώλεσαν την αξιολόγηση AAA όσον αφορά το ομοσπονδιακό χρέος της χώρας για πρώτη φορά στην ιστορία της, καθώς ο οίκος Standard&Poor’s το υποβάθμισε στην βαθμίδα AA+, επικαλούμενος τα προβλήματα του χρέους και του ελλείμματος, καθώς και «πολιτικούς κινδύνους».

Ο S&P έκανε λόγο περί «αρνητικής προοπτικής» στην ανάλυσή του, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να υπάρξει νέα υποβάθμιση τους επόμενους 12 με 18 μήνες, ενώ κυβερνητικές πηγές που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις με τον οίκο αξιολόγησης χαρακτήρισαν την ανάλυσή του εσφαλμένη.

Η -δίχως προηγούμενο - υποβάθμιση χαρακτηρίζεται ως δραματική εξέλιξη για τη μεγαλύτερη οικονομία σε διεθνές επίπεδο. Είναι πιθανό να σημάνει την αύξηση του κόστους δανεισμού τόσο για την κυβέρνηση των ΗΠΑ όσο και για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

Τα κερδοσκοπικά παιχνίδια

Στις 2 Αυγούστου ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε ένα νομοθέτημα που προβλέπει τη μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό κατά 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 10 χρόνια. Αλλά το ποσό αυτό υπολείπεται αρκετά των 4 τρισεκατομμυρίων που ο S&P είχε εκτιμήσει πως θα αποτελούσε μια καλή «προκαταβολή» στο πλαίσιο της προσπάθειας να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό πρόβλημα των ΗΠΑ.

Τα χρηματιστήρια κατέγραψαν μεγάλες απώλειες αυτή την εβδομάδα - αθροιστικά, ο δείκτης S&P 500 έχασε το 10,8% της αξίας του τις τελευταίες 10 ημέρες συναλλαγών -, τόσο λόγω των ανησυχιών ότι η αμερικανική οικονομία ενδέχεται να οδεύει προς μια νέα ύφεση όσο και λόγω της διάδοσης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, που πλήττει πλέον και την Ιταλία.

Στέλεχος της κυβέρνησης Ομπάμα που έλαβε μέρος στις διαπραγματεύσεις με τον οίκο δήλωσε, υπό τον όρο να παραμείνει ανώνυμο, ότι υπάρχουν «σοβαρά και θεμελιώδη προβλήματα στην ανάλυση του S&P».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην ετήσια έκθεσή του για την αμερικανική οικονομία, που συντάχθηκε τον Ιούνιο και δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο, έκρινε ότι ο κίνδυνος για την αμερικανική οικονομία είχε απομακρυνθεί. "Κανένας κίνδυνος", διαβεβαίωνε επίσης ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, μετά την πρώτη προειδοποίηση του S&P τον Απρίλιο.

Τελικά, ο οίκος αποφάσισε να αντισταθεί στις πιέσεις της κυβέρνησης που του ζητούσε να περιμένει λίγο και να επανεξετάσει τους υπολογισμούς του. Το υπουργείο Οικονομικών σχολίασε: "Μια εκτίμηση που κηλιδώνεται από ένα λάθος 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μιλά από μόνη της".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου