Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Κατά των πυρηνικών η Ιαπωνία, 66 χρόνια μετά τη Χιροσίμα

Από το ιστολόγιο http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=299776
    Με την ευχή του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας να αλλάξει η ενεργειακή πολιτική της χώρας, ολοκληρώθηκε η 66η επέτειος του ατομικού βομβαρδισμού της πόλης της Χιροσίμα από τις ΗΠΑ.
Ήταν 6 Αυγούστου του 1945, όταν οι ΗΠΑ βομβάρδισαν για πρώτη φορά με πυρηνικά την Ιαπωνία. Ο τραγικός απολογισμός, που εξακολουθεί να συγκλονίζει μέχρι σήμερα, ήταν 140.000 νεκροί, έναντι συνολικού πληθυσμού 350.000 κατοίκων της πόλης.



Ο σημερινός δε απολογισμός φτάνει τους 269.446 νεκρούς, αν προστεθούν και τους χιλιάδες ανθρώπους που έχασαν αργότερα τη ζωή τους είτε από τραύματα  ή από ασθένειες. Τρεις ημέρες μετά, οι Ηνωμένες Πολιτείες έριξαν και δεύτερη ατομική βόμβα στο Ναγκασάκι.
Εξηνταέξι χρόνια μετά, η Ιαπωνία τίμησε τους νεκρούς της σε μία τελετή δίπλα στο Μνημείο Ειρήνης της Χιροσίμα, στην οποία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από περισσότερες από 60 χώρες.. Εκεί ο πρωθυπουργός της χώρας, Ναότο Καν, λίγους μόνο μήνες από τη νέα πυρηνική κρίση που προκάλεσε το τσουνάμι στην περιοχή της Φουκοσίμα, επανέλαβε τις εκκλήσεις τους για αποπυρηνικοποίηση και εξάλειψη των πυρηνικών όπλων.
Η χώρα "πρέπει να στοχεύσει να γίνει μία κοινωνία που δε θα εξαρτάται από την πυρηνική ενέργεια", είπε, ενώ παρόμοια στάση κράτησε και ο δήμαρχος της Χιροσίμα Καζούμι Ματσούι, ο οποίος τόνισε ότι  "η εμπιστοσύνη που είχε κάποτε ο λαός της Ιαπωνίας στην πυρηνική ενέργεια έχει ραγίσει".     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου