Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Στο 8% αναθεωρείται το έλλειμμα του 2011 – Tην Κυριακή στο Υπουργικό ο νέος προϋπολογισμός - Συμπληρωματικό δάνειο 6,6 δις. ζητά η κυβέρνηση από την Τρόικα

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

Στο 7,8 – 8% αναθεωρείται ο φετινός στόχος, όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα. Η αναθεώρηση αυτή είναι απότοκος της πρωτοφανούς ύφεσης, που μαστίζει τη χώρα.
Θα προβλέπεται αυτό το ποσοστό στον προϋπολογισμό του 2012, το προσχέδιο του οποίου, θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή.
Πρέπει επίσης να υπογραμμιστεί ότι ο στόχος του 2012, ως προς το έλλειμμα, είναι να υποχωρήσεις στο 6,5% του ΑΕΠ.

Η αναθεώρηση αυτή συμπίπτει με την αίτηση από την κυβέρνηση, ενός συμπληρωματικού ποσού 6,6 δις. ευρώ από το δεύτερο πακέτο στήριξης για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του Δημοσίου προς εργολάβους, προμηθευτές και λοιπούς.
Πρόκειται για τα χρέη των υπουργείων, των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων, των Δήμων και των άλλων κρατικών φορέων που φθάνουν πλέον το 3% του ΑΕΠ, δείγμα της γενικευμένης στάσης πληρωμών που έχει κηρύξει το Δημόσιο.
Η καθυστερημένη εκταμίευση της έκτης δόσης έχει αναγκάσει τον Φίλιππο Σαχινίδη να μην εγκρίνει καμία νέα δαπάνη πληρωμής μέχρις ότου η Αθήνα εξασφαλίσει τα 8 δις. ευρώ από το δάνειο.
Τούτο έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, οι οποίοι λόγω της διακοπής της χρηματοδότησης από το Γενικό Λογιστήριο αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις που έχουν προς τους ιδιώτες.
Η Τρόικα έχει ζητήσει επανειλημμένως την άμεση τακτοποίηση αυτών των χρεών κάτι που θα αποκαταστήσει την εικόνα επί των οικονομικών του προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία τα χρέη των νοσοκομείων, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, των ασφαλιστικών ταμείων και των λοιπών φορέων της γενικής κυβέρνησης ανέρχονται σε 5,65 δισ. ευρώ.
Από το προηγούμενο ποσό, 1,84 δισ. ευρώ οφείλουν τα νοσοκομεία, 2,66 δισ. ευρώ τα ασφαλιστικά ταμεία, 892 εκατ. ευρώ οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και 245,5 εκατ. ευρώ τα λοιπά νομικά πρόσωπα.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπουργείων ανέρχονται σε 980 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 423,2 εκατ. ευρώ αφορούν υποχρεώσεις που πρέπει να καλυφθούν μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Πλέον η κυβέρνηση βασίζεται στην πρώτη δόση του δεύτερου πακέτου στήριξης για να πληρώσει αυτές τις υποχρεώσεις, οι οποίες σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμου θα πρέπει να έχουν καλυφθεί μέσα σε διάστημα 90 ημερών.
Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και η χώρα μας λάβει το δεύτερο δάνειο των 109 δις. ευρώ, τότε το πρώτο πράγμα που θα κάνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι να εξοφλήσει αυτές τις οφειλές σε μια προσπάθεια να πάρει «ανάσα» η αγορά και να κινηθεί η οικονομία.
Έτσι, η πρώτη δόση από το δεύτερο πακέτο θα είναι «ενισχυμένη» κατά 6,6 δις. ευρώ.
Δηλαδή εκτός από το ποσό της δόσης η Ελλάδα θα λάβει και άλλα 6,6 δις. ευρώ για να καλύψει το «φέσι» στους ιδιώτες.
Για την ώρα η κυβέρνηση, επικεντρώνεται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που κατατίθεται την Δευτέρα στην Βουλή και φέρει την υπογραφή της Τρόικας.
Ασφαλείς πληροφορίες επισημαίνουν ότι το προσχέδιο έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της ύφεσης που θα είναι αισθητή και το 2012 στην ελληνική οικονομία.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ύφεση του χρόνου θα αγγίξει το 2,2%. Πρόβλεψη η οποία δεν συμβαδίζει με αυτή της Goldman Sachs, η οποία, σε έκθεση που θα δοθεί τις επόμενες μέρες στην δημοσιότητα θα κάνει λόγο για ύφεση 3%.
Στο τρίτο τρίμηνο του 2011 η «βελόνα» της ύφεσης δείχνει ήδη το -12% (!) από -7,3% που ήταν στο τρίτο τρίμηνο.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη κάμψη που έχει υποστεί ποτέ η ελληνική οικονομία στην τριετία της ύφεσης που διασχίζει.
Η ύφεση είναι ο μεγαλύτερος εχθρός για τον Ευάγγελο Βενιζέλο αφού «καταπίνει» κάθε ευρώ του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για να μειώσει η κυβέρνηση στα 14,9 δις. ευρώ το έλλειμμα το 2012 από 17,3 δις. φέτος θα χρειαστεί σχεδόν διπλάσια μέτρα.
Προς το παρόν το οικονομικό επιτελείο ξεκινά με ένα «πακέτο» μέτρων 7 δις. ευρώ που έχει ήδη λάβει την έγκριση της Τρόικας.
Θα ακολουθήσει ένα δεύτερο με το φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται έτσι ώστε ο στόχος για έλλειμμα 6,5% του ΑΕΠ το 2012 από 7,8 - 8% φέτος να καταστεί εφικτός.
Έμφαση θα δοθεί στην περιστολή των κρατικών δαπανών. Οι ξένοι έχουν ζητήσει περικοπές ύψους 1- 1,5 δις. ευρώ από τον τομέα των πρωτογενών δαπανών κάτι που θα προσγειώσει τα έξοδα του 2012 στα 51,9 δις. ευρώ από 53,4 δις. ευρώ το 2011.
Μειωμένο κατά 800 εκατ. ευρώ με 1 δις. ευρώ στα 20,35 δις. ευρώ θα είναι το κονδύλι στους μισθούς και τις συντάξεις.
Περικοπές 2,23 δις. ευρώ στις επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων. Τ α κονδύλια προς τον ΟΓΑ μειώνονται στα 3,360 δις. ευρώ το 2012 από 4,6 ευρώ το 2011. Η επιχορήγηση προς το ΙΚΑ μειώνεται κατά 600 εκατ. ευρώ στα 2,3 δις. ευρώ.
Πρόσθετες εξοικονομήσεις 220 εκατ. ευρώ από την πλευρά των καταναλωτικών δαπανών ενώ σημαντικό θα είναι το «ψαλίδι» και στον τομέα των επιχορηγήσεων.
Αίσθηση πάντως έχει προκαλέσει στην Τρόικα οικονομική χορηγία ύψους 3,1 εκατ. ευρώ που ενέκρινε το Γενικό Λογιστήριο ( διετία 2010 – 2011) σε 22 Μονές του Αγίου Όρους.
Σε εποχές άγριας λιτότητας, όπου κόβονται μισθοί και συντάξεις και με την ανεργία να χτυπάει κόκκινο, το υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε επιχορήγηση 931.000 ευρώ από τον φετινό προϋπολογισμό για την Ιερή Κοινότητα του Αγίου Όρους.
Η αντίστοιχη δαπάνη για το 2010 είχε ανέλθει σε 2,250 εκατ. ευρώ.
Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα προβλέπει επίσης νέα απογείωση των δαπανών για τόκους που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 17 δις. ευρώ από 16 δις. ευρώ φέτος και 13,2 δις. ευρώ το 2010.
Το 2012 λήγουν ομόλογα ύψους 35,1 δις. ευρώ από 27,5 δις. ευρώ φέτος.
Η Goldman Sachs βλέπει εκτίναξη του χρέους στα επίπεδα του 164,7% του ΑΕΠ το 2012 από 160,1% φέτος ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα θα υποχωρήσει στα 15,3 δις. ευρώ του χρόνου.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου