Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

IIF: Χαλαρώστε τη λιτότητα στην Ελλάδα

Από το ιστολόγιο http://www.newscode.gr/

Την ανάγκη να υπάρξει τόνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στην Ελλάδα, για να στηριχθεί η ανάπτυξη, με την παράλληλη χαλάρωση της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής διαπιστώνει το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF).



Οι διαπιστώσεις αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς το IIF διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο όσον αφορά την εμπλοκή ιδιωτών επενδυτών στο δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα.
Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» αναφέρεται ότι το Ινστιτούτο εκτιμά ότι το έλλειμμα θα ανέλθει στο 8,5% για το 2011, έναντι στόχου 7,6%, συνυπολογίζοντας στο ποσοστό και τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες.
Στην έκθεσή του, το IIF αναφέρει ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί η δημοσιονομική προσαρμογή διέρχεται μέσα από αναπτυξιακές πολιτικές και προτείνει την εμπροσθοβαρή καταβολή των δανείων από την τρόικα προς την Ελλάδα, προκειμένου να ενισχυθεί άμεσα η οικονομία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του IIF, το πρωτογενές έλλειμμα της χώρας θα είναι μεγαλύτερο κατά 2 δισ. ευρώ έναντι του στόχου. Σε συνδυασμό με την ύφεση, που θα ανέλθει στο 5%, το έλλειμμα της χώρας θα κλείσει κατά 1% περισσότερο από τους στόχους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Για τις αποκρατικοποιήσεις:
Επίσης, το Ινστιτούτο υποστηρίζει ότι θα πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιόττηα στην πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της Αγροτικής, της ΔΕΠΑ, του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, της ΕΥΑΘ καθώς και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του συστήματος διαχείρισης των σιδηροδρόμων. Επίσης προτάσσει την πλήρη πώληση του ποσοστού του Δημοσίου στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», και την αξιοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου