Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Μια εξαιρετική και ασυνήθιστη συνέντευξη μιας στελέχους του PKK στην Ευρώπη

Από το ιστολόγιο http://infognomonpolitics.blogspot.com/

Η συνέντευξη της «Κυρίας Δ», ανώνυμης ηγέτιδας  του PKK στην Ευρώπη που ανάρτησα είναι πράγματι εντυπωσιακή. Παρουσιάζει τις προσδοκίες, ελπίδες, προοπτικές, και σχέδια του PKK στις τέσσερεις περιοχές του Κουρδιστάν, αλλά και γεωπολιτικές αναλύσεις για τη Μέση Ανατολή που δείχνουν πόσο έχει ωριμάσει η ηγεσία αυτού του «τρομοκρατικού» κόμματος. Σκοτεινό σημείο, η τύχη του ιστορικού ιδρυτή του. Για όσους ενδιαφέρονται για όσα συμβούν σήμερα στο Κουρδιστάν ως υποσύνολο και στη μέση Ανατολή. 


Azadnews: Καλημέρα σας Κυρία Δ.

Κα Δ: Καλημέρα σας

Azadnews: Ευχαριστούμε που μας δεχτήκατε, υποθέτω ότι με όλα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή πρέπει να είστε πολύ απασχολημένη;

Κα Δ: πράγματι  είμαι πολύ απασχολημένη, για να πω την αλήθεια νομίζω ότι αυτή την περίοδο στην οποία έχουμε εισέλθει εδώ και δύο  μήνες είναι η πιο τεταμένη από την ίδρυση του κόμματός μας, τότε που αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε αυτόν τον  απελευθερωτικό αγώνα του κουρδικού λαού.

Azadnews: Τι εννοείτε με «η πιο τεταμένη»;

Κα Δ: Μάλιστα, είναι απλό: για πρώτη φορά στην ιστορία του Κουρδιστάν είμαστε τόσο πιο κοντά στην ειρήνη και την ελευθερία, και στις 4 περιοχές, και επομένως η κατάσταση είναι τεταμένη.
Πάρτε για παράδειγμα το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, το πιο τεταμένο παιχνίδι είναι ο τελικός γιατί εκεί βρισκόμαστε πιο κοντά στη νίκη, οι αμυντικοί, οι επιθετικοί, οι μέσοι παίκτες, ο τερματοφύλακας δίνουν το καλύτερό εαυτό τους για τη νίκη, και για μας βρισκόμαστε στο ίδιο στάδιο, αισθανόμαστε ότι πλησιάζουμε το τέλος του πολέμου.
Ασφαλώς τα μέσα που χρησιμοποιούνται από το τουρκικό κράτος εναντίον μας,  για να μας εξοντώσει είναι πολύ σκληρά, όμως είμαστε έτοιμοι, μπορούν να έρθουν, τους περιμένουμε.

Azadnews: Έχετε προετοιμαστεί για πόλεμο;

Κα Δ: Είμαστε αντάρτες, είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε κάθε στιγμή, κάναμε τα τελευταία 20 χρόνια αρκετές μονομερείς καταπαύσεις του πυρός αλλά η κυβέρνηση, αντί να ανταποκριθεί, για να βρεθεί μια δημοκρατική λύση, συνέχισε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Από σήμερα και στο εξής δεν θα κάνουμε πλέον μονομερή κατάπαυση του πυρός, κατάπαυση θα είναι διμερής ή δεν θα λάβει χώρα, αυτό τελείωσε!
Θέλουν να μας εξαφανίσουν με μια χερσαία εισβολή στα βουνά του Νοτίου Κουρδιστάν (ιρακινό μέρος), αλλά θα το πετύχουν;
Το έκαναν το 2008 με την αποστολή 50 000 στρατιωτών και των ειδικών δυνάμεων και τελικά επέστρεψαν στα σπίτια τους.
Το πρόβλημα για αυτούς είναι ότι για να εισβάλουν αποτελεσματικά στα βουνά μας, θα έπρεπε να κινηθούν τουλάχιστον 200.000 στρατιώτες, πράγμα που δεν θα επέτρεπε η  διεθνής κοινότητα.
Επιπλέον, μπορεί να είμαστε λιγότεροι σε σύγκριση με αυτούς, αλλά έχουμε ένα πλεονέκτημα, είμαστε αντάρτες διάσπαρτοι στα βουνά του Κουρδιστάν, από τη Ντέρσιμ (Tunceli) μέσω του Çolemêrg (Hakkari) και μέχρι το όρος Καντίλ, είμαστε παντού.
Όταν μια χώρα επιτίθεται σε μία άλλη χώρα ξέρει πού να χτυπήσει, που βρίσκονται τα στρατηγικά σημεία, αλλά στη περίπτωση μας δεν ξέρουν τίποτα, βομβαρδίζουν στη τύχη, ελπίζοντας να είναι τυχεροί.

Azadnews: Πιστεύετε πράγματι ότι οι μεγάλες διεθνείς δυνάμεις δεν θα τους άφηναν να περάσουν τα σύνορα με τόσους στρατιώτες;

Κα Δ: Όχι δεν θα τους άφηναν, για έναν απλό λόγο που είναι η αστάθεια του Ιράκ.
Αν η τουρκική κυβέρνηση έμπαινε με τόσους στρατιώτες, αυτό θα σήμαινε μια σαφή και καθαρή εισβολή σε μια χώρα ήδη υπό αμερικανική αποικιοκρατία, όπου αντιμετωπίζουν ήδη τεράστια προβλήματα, η εισβολή από τη Τουρκίας θα πρόσθεταν άλλο πρόβλημα.
Τα  κόμματα του Μπαρζανί και του Ταλαμπανί, υπό μερικό έλεγχο των ΗΠΑ φέρνουν κάποια σταθερότητα, ιδιαίτερα στην περιοχή του Κουρδιστάν.
Στη περίπτωση τουρκικής εισβολής, οι Αμερικανοί θα έχαναν τις κουρδικές υποστηρίξεις τους στο Ιράκ.
Αντίθετα, αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η Τουρκία έχει πλήρη και ολοκληρωμένη υποστήριξη των δυτικών δυνάμεων, οι τελευταίες συνομιλίες μεταξύ του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν και άλλων πρόεδρων όπως του Ομπάμα και άλλων πολιτικών πρόσωπων δείχνουν ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ αλληλοϋποστηρίζονται.

Azad news: Ας μιλήσουμε για τον Ομπάμα, στα μάτια του κόσμου είναι καλύτερος από τον προκάτοχό του Μπους, συμφωνείτε με τον κόσμο;

Κα Δ: Όχι καθόλου, ο Ομπάμα συνεχίζει ακριβώς την πολιτική των ΗΠΑ, αλλά θα έλεγα με έναν πιο έξυπνο τρόπο.
Ο Μπους ήταν περισσότερο «έρχομαι και χτυπώ δυνατά», ο Ομπάμα είναι μάλλον «περιμένω να με φωνάξουν με πολύ μικρό σήμα και έρχομαι να χτυπήσω δυνατά», αλλά και οι δύο στο όνομα της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων!
Οι πράξεις  που παίζονται σήμερα σε όλη τη Μέση Ανατολή δεν ξεφύτρωσαν μόνες τους σήμερα,  είναι ένα μεγάλο σχέδιο, που ονομάζεται «Το Σχέδιο της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής» και τέθηκε σε εφαρμογή στη διάρκεια της συνάντησης Ερντογάν-Μπους το 2007.
Το σχέδιο αυτό είναι απλό, να φέρουν στην εξουσία των «εχθρών» μουσουλμανικών χωρών φιλοαμερικανικούς αρχηγούς κρατών με πρόσχημα να φέρουν τη δημοκρατία.
Το ιδανικό μοντέλο για αυτό το σκοπό είναι το ΑΚΡ (κυβερνών κόμμα στην Τουρκία).
Κοιτάξτε στην Τυνησία, ανεβαίνει σε δύναμη ένα κόμμα που είναι ο δίδυμος αδελφός του ΑΚΡ, και σύντομα θα είναι η σειρά των άλλων χωρών, γι 'αυτό ο Ερντογάν περιόδευσε σε αυτές τις χώρες.
Επιπλέον για να ολοκληρωθεί αυτό το σχέδιο, δύο πράγματα ήταν απαραίτητα, πρώτον η οικονομική κατάσταση της χώρας, δεν βρίσκετε περίεργο ότι ενώ υπάρχει κρίση σε όλο τον κόσμο, ενώ βουλιάζουν ευρωπαϊκές χώρες, η Τουρκία βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη;
Όχι δεν είναι περίεργο, εισρέουν χρήματα και γίνονται μαζικές επενδύσεις για να φαίνεται η Τουρκία ως ένα οικονομικό μοντέλο στη Μέση Ανατολή, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο:  «Κοιτάξτε πόσο καλά διαχειρίζεται το ΑΚΡ την οικονομία της χώρας, υιοθετείτε την ίδια πολιτική και η οικονομία της χώρας σας θα πετάξει παρομοίως», είναι πολύ έξυπνο και λειτουργεί.
Το δεύτερο βασικό πράγμα είναι να υποδυθεί ο ρόλος του μεγάλου εχθρού του Ισραήλ, διότι όποιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του γίνεται αυτόματα ο καλύτερος φίλος των αραβικών χωρών.
Θέλουν να πιστέψουμε ότι υπάρχει κρίση μεταξύ των δύο χωρών, ότι έσπασαν οι δεσμοί, αλλά είναι εντελώς λάθος, η Τουρκία είναι η μόνη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο (πριν υπήρξε και η Αίγυπτος) που αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ και αυτό εδώ και πολύ καιρό, η Τουρκία είναι ο καλύτερος σύμμαχος του Ισραήλ στην περιοχή και ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες του σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς.
Παρακολουθήστε την Τουρκία, υπέγραψε συμφωνίες για την εγκατάσταση αντιπυραυλικών ασπίδων, κατά τη γνώμη σας, ποιον θα υπερασπιστούν; Το Ισραήλ βεβαίως.
Η Τουρκία τοποθετείται ως μεγάλος υπερασπιστής  του παλαιστινιακού ζητήματος για να προσελκύσει τη συμπάθεια των αραβικών χωρών, αλλά ο πραγματικός λόγος είναι  να εκδιώξει το Ιράν από τον αραβικό κόσμο.
Όλο και λιγότερο θεωρείται το Ιράν ως το μόνο κράτος που μπορεί να υπερασπιστεί την Παλαιστίνη και να της φέρει την απελευθέρωσή της και η Τουρκία παίρνει την θέση του όλο και περισσότερο.

Azadnews: Μιλώντας για το Ιράν, τι μπορείτε να μας πείτε για τις πρόσφατες επιθέσεις του Ιράν έναντι του PJAK (Κόμμα για μια Ελεύθερη Ζωή στο Κουρδιστάν);

Κα Δ: Λοιπόν, στη πραγματικότητα, το Ιράν ήθελε, επιτιθέμενο στους Κούρδους, να δείξει στη Τουρκία ότι είναι σύμμαχος της στην περιοχή και ότι είναι έτοιμο να πολεμήσει τους Κούρδους μαζί της.
Αλλά όμως, στη συνέχεια η Τουρκία έκανε την επιλογή της, και ενώ εξακολουθεί να δρα με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρεί καλές σχέσεις  με το Ιράν, υπέγραψε όπως προανέφερα  συμφωνία για την εγκατάσταση των αντιπυραυλικών ασπίδων που στρέφονται ξεκάθαρα κατά του Ιράν.
Εξάλλου, μετά την υπογραφή της συμφωνίας αυτής, καθώς επίσης και λόγω της μεγάλης απώλειας Ιρανών στρατιωτών, οι Ιρανοί αποδέχονται την κατάπαυση του πυρός που πρότεινε το PJAK.

Azadnews: Λοιπόν, αν σας κατάλαβα καλά, όλα αυτά είναι ένα σχέδιο των ΗΠΑ για να εγκαταστήσουν την αποικιοκρατία τους στη Μέση Ανατολή;

Κα Δ: Ακριβώς.
Κοιτάξτε τις αραβικές επαναστάσεις, δεν τις προκάλεσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά τώρα προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο με την τοποθέτηση ορισμένων «Ερντογάν» στην εξουσία των κρατών αυτών.
Το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Τουρκία, είναι ήδη στα χέρια του αμερικανικού κράτους, όσο περνάνε οι ημέρες γίνεται πιο εμφανές.

Azadnews: Ας μιλήσουμε λίγο για το ΑΚΡ και το «δημοκρατικό άνοιγμα»  πού βρίσκεται;

Κα Δ: «Το δημοκρατικό άνοιγμα» που κηρύχθηκε από το ΑΚΡ είναι μόνο παραμύθι νεράιδας το οποίο πιστέψαμε για μερικά χρόνια, αλλά δεν είμαστε κορόιδα, σήμερα είναι πεντακάθαρο ότι πρόκειται για το αντίθετο.
Το ΑΚΡ θέλει να χτίσει τον «δικό του Κούρδο», σύμφωνα με τα κριτήρια του.
Μας έκαναν να πιστέψουμε στην ειρήνη για να κερδίσουν χρόνο και εξουσία. Σήμερα οι άνθρωποι του ΑΚΡ είναι σε όλα τα κρατικά ιδρύματα, από τα πανεπιστήμια μέχρι τα σώματα στρατού, είναι ένα δίκτυο που ελέγχεται με σιδερένιο χέρι από τον Ερντογάν, ή καλύτερα,   από τον φίλο του Φετουλάχ Γκιουλέν (Fetalluh Gulen), έναν Αμερικανό πράκτορα που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο οποίος ελέγχει μεταξύ άλλων τα μεγάλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με το ΑΚΡ, ένας Κούρδος έχει  δικαίωμα ύπαρξης, αλλά μόνο ως άτομο, ως λαός δεν μπορεί!
Κράτησαν τις κουρδικές περιοχές σε υπανάπτυξη για χρόνια, ώστε δίνοντας λίγα ψίχουλα να εμφανίζονται σαν αυτοί να θέλουν την ειρήνη και την ευημερία όλων των λαών που ζουν στην Τουρκία για να τους δώσει λίγα ψίχουλα τώρα.

Azadnews: Για ποια ψίχουλα μιλάτε;

Κα Δ: Η τηλεόραση, για παράδειγμα, δημιούργησαν το «κουρδικό κανάλι TRT6", μια αλυσίδα, όπου οι λέξεις «Κούρδος» και «Κουρδιστάν" απαγορεύονται, όπως και πολλές άλλες λέξεις επίσης.
Αντίθετα, όταν πρόκειται για την υπεράσπιση στην κουρδική γλώσσα κατά τη διάρκεια μιας δίκης, οι δικαστές λένε ότι είναι μια άγνωστη γλώσσα και ως εκ τούτου απαγορεύεται στους κατηγορούμενους.
Το ΑΚΡ παίζει εκεί, όπως και σε πολλούς άλλους τομείς, ένα διπλό παιχνίδι
Για εμάς, να μας βρίζουν στα τουρκικά η στα κουρδικά, το ίδιο μας κάνει, γεγονός είναι ότι μας βρίζουν και μας προσβάλουν ούτως ή άλλως!
Κοίταξε καλά τι συμβαίνει: μιλούν για άνοιγμα, αλλά υπάρχουν περισσότερες συλλήψεις και πολιτικοί κρατούμενοι σήμερα από ό, τι κατά το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου 1980 και οι αριθμοί συνεχίζουν να αυξάνονται, δεν σκοπεύουν να σταματήσουν εκεί. Ο καθένας συλλαμβάνεται, ακόμη και εκείνοι που εκλέγονται από το λαό και απολαμβάνουν τη βουλευτική ασυλία, δεν απελευθερώνονται από τις φυλακές.
Αποκαθήλωσαν κατά κόρο με παραβίαση των νόμων τον βουλευτή Χατίπ Dicle που εκλέχτηκε με τον αριθμό ρεκόρ των 90.000 ψήφων!
Αυτές τις μέρες οι συλλήψεις έχουν φουντώσει, δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και μέλη των περιφερειακών ενώσεων γυναικών, του περιβάλλοντος, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όλοι συλλαμβάνονται.
Μερικοί συνελήφθηκαν για «εγκλήματα που θα μπορούσαν να διαπράξουν» είναι τελείως ανόητο, συλλαμβάνουν ανθρώπους με ατιμωρησία λέγοντάς τους «δεν έχετε κάνει τίποτα, αλλά για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα κάνετε τίποτα, θα σας φυλακίσουμε», και όλα αυτά υπό το βλέμμα του κόσμου.
Ως συνήθως στην Τουρκία, τα παιδιά δεν απαλλάσσονται από τις συλλήψεις, πριν τα συλλάμβαναν ως «τρομοκράτες», σήμερα για την «ιδιότητα του μέλους της πτέρυγας της νεολαίας του KCK», αυτό είναι το άνοιγμα του AKP!
Οι Τούρκοι έχουν το δικαίωμα να οργανώσουν συγκεντρώσεις, να ανοίξουν κόμματα, να κάνουν ότι θέλουν, αλλά όταν πρόκειται για Κούρδους που το κάνουν, τότε τους συλλαμβάνουν και τους λένε τρομοκράτες.

Azadnews: Είπατε πριν από λίγο ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του Κουρδιστάν, θα μπορούσαμε να φτάσουμε, ας πούμε, σε ένα πρότυπο ειρήνης στα 4 μέρη, μπορούμε να επιστρέψουμε σε αυτό για να καταλάβουμε λίγο περισσότερο;

Κα Δ: Μα βεβαίως, στα νότια (περιοχή στο Ιράκ), ακόμη και αν υπάρχει κάποιος αμερικανικός έλεγχος υπάρχει και μια ελευθερία και δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι υπάρχει, είναι εξάλλου η πιο ήσυχη περιοχή του Κουρδιστάν.
Στα ανατολικά (περιοχή κάτω από ιρανική κατοχή) κηρύχθηκε κατάπαυση του πυρός και το Ιράν είδε καθαρά ότι η Τουρκία δεν ήταν σύμμαχος του, γεγονός που αφήνει την πόρτα ανοιχτή σε όλες τις δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένης της ειρήνη.
Στο Βορρά (τουρκοκρατούμενη περιοχή) ούτως ή άλλως έχω ήδη μιλήσει νωρίτερα.
Όσον αφορά τη δυτική περιοχή (μέρος υπό συριακή κατοχή), ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι το μικρότερο τμήμα του Κουρδιστάν υπό ξένη κατοχή, και ότι εμάς δεν μας ενδιαφέρει πολύ, αλλά αυτό είναι λάθος.
Ο αγώνας μας αφορά ολόκληρο το Κουρδιστάν, αγωνιζόμαστε για όλους τους Κούρδους και μπορώ να σας πω ότι όσα συμβαίνουν  στη Συρία είναι πάρα πολύ σημαντικά, ίσως και περισσότερο σημαντικά από όσο στο Βορρά.
Στη Συρία, η κατάσταση είναι πολύ ασταθής και ο καθένας προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί.
Από την πλευρά μας, αρχίσαμε να ανοίγουμε σχολεία για τη κουρδική γλώσσα και τον κουρδικό πολιτισμό ενώ είχαμε μικρή υποστήριξη σε αυτά τα μέρη πριν, βλέπουμε χιλιάδες Κούρδους που ζουν σε αυτές τις περιοχές να βαδίζουν μαζί μας.
Η Συρία είναι ένα πολύ σύνθετη χώρα, σχεδόν όσο και το Ιράκ, για αυτό τον λόγο θεωρούμε ότι, σε αυτό το μέρος, μπορούμε πριν από το βορρά, να ιδρύσουμε μια γνήσια δημοκρατική αυτονομία.
Φυσικά δεν είναι τόσο απλό, όπως για το Ιράκ οι χώρες της Δύσης έχουν πολλά να κερδίσουν από την αλλαγή του καθεστώτος και την εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος που θα τους ήταν ευνοϊκό.
Αυτός είναι ο λόγος που ο Εντογάν κουβεντιάζει συχνά με τη συριακή αντιπολίτευση, ελπίζει κάποτε να ανατραπεί ο Μπασίρ αλ-Άσαντ και να πάρει τον έλεγχο της περιοχής και να εμποδίσει έτσι τους Κούρδους να πάρουν τα δικαιώματά τους.
Ο Ερντογάν, ο οποίος έλεγε πριν από λίγο ότι ο Άσαντ ήταν «αδελφός» του, όπως και ο Καντάφι, έχει γυρίσει το σακάκι του, το παιχνίδι του διπλού προσώπου είναι το προτιμώμενο του Ερντογάν.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά μας σήμερα είναι ότι η «αντι-κουρδική ενότητα» που υπήρχε μεταξύ της Τουρκίας, Συρίας και Ιράν δεν υφίσταται σχεδόν πια.

Azadnews: Θα ήθελα τώρα να μιλήσουμε για τον Κούρδο πολιτικό ηγέτη του PKK, τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Κα Δ: Όπως μερικοί πρέπει να το γνωρίζουν, οι δικηγόροι του πρόεδρου μας δεν έχουν πια το δικαίωμα να τον δουν από την 27η  Ιούλιου και στην πραγματικότητα, μερικοί λένε «Δεν είναι η πρώτη φορά που κάνουν τέτοια πράγματα». Το πρόβλημα είναι ότι στο παρελθόν είχαμε καταφέρει πάντα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να έχουμε νέα του, αλλά αυτή τη φορά είναι διαφορετικό, όχι μόνο δεν έχουμε καμία είδηση ​​από αυτόν, αλλά επιπλέον βλέπουμε καθαρά ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να μας επιτεθεί από όλες τις πλευρές και να μας εμποδίσουν να τον δούμε. Δεν γνωρίζουμε καν αν είναι ακόμα ζωντανός επειδή η υγεία του ήταν ήδη ανησυχητική.
Πιστεύω εξάλλου ότι ο ίδιος το γνώριζε, επειδή κατά τη διάρκεια της τελευταία του συνέντευξης μας είπε «δεν πρέπει πλέον να με υπολογίσετε με αυτές τις συνθήκες κράτησης». Νομίζω ότι επειδή οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν ότι εκτίμησε την κατάσταση και γι 'αυτό μας είπε σαφώς ότι πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για τον κουρδικό λαό.
Εξάλλου, μετά από αυτή τη συνέντευξη, η κυβέρνηση μας γνωστοποίησε ότι σταματούσε κάθε διάλογο μαζί μας και ότι θα ξεκινούσε τον πόλεμο.

Azadnews: Ας μιλήσουμε λίγο για την πολιτική και το BDP (Κόμμα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία), να μας πείτε λίγες λέξεις σχετικά με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές της 12ης Ιουνίου

Κα Δ: Οι εκλογές ήταν για μας μια μεγάλη νίκη, παρ 'όλα τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για να μας εμποδίσουν να πηγαίνουμε στο τουρκικό κοινοβούλιο, το κόμμα κατάφερε να διπλασιάσει τον αριθμό των βουλευτών του, ένα μεγάλο ρεύμα γεννήθηκε από αυτή τη νίκη, ακόμη και μεταξύ του τουρκικού λαού βλέπουμε όλο και περισσότερες φωνές να υψώνονται και να καλούν για ειρήνη, είτε είναι διανοούμενοι, δημόσια πρόσωπα ή άλλοι, όλο και περισσότεροι Τούρκοι μας υποστηρίζουν.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κυκλοφόρησαν αυτή την ιστορία με τη κασέτα μεταξύ του ΡΚΚ και της ΜΙΤ (τουρκική μυστική υπηρεσία), για να δημιουργήσουν μια κρίση στον τουρκικό λαό, αλλά είναι σαφές ότι πρόκειται για αποτυχία, η ταινία δεν μπόρεσε να δημιουργήσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Azadnews: Έτσι, ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος;

Κα Δ: Είναι αναπόφευκτος, αν η τουρκική κυβέρνηση το θέλει, αλλά είμαι υποχρεωμένη να παρατηρήσω ότι δεν τον επιθυμεί. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε πάντα έτοιμοι (χαμογελάει), ο ηγέτης μας τους είπε κάποτε: «έχετε εκατοντάδες πολεμικά αεροπλάνα, αν έχετε τόση δύναμη, ελάτε να μας καταστρέψετε».
Ναι, είμαστε έτοιμοι και αν η Τουρκία κηρύξει τον πόλεμο, εμείς θα ανταποκριθούμε με τέτοιο τρόπο που ακόμα και μέρα μεσημέρι η αστυνομία και οι στρατιώτες θα πρέπει να φοβούνται να περπατήσουν στους δρόμους. Θα διασφαλίσουμε ότι, αν θέλουν να εισέλθουν σε μια πόλη θα πρέπει να είναι εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες. Από την πρώτη μέρα, είμαστε και παραμένουμε προσηλωμένοι στην ελευθερία και τα δικαιώματα του κουρδικού λαού.
Ξέρετε, σε πολλές πόλεις του Κουρδιστάν, τα μόνα πράγματα που ανήκουν στην κυβέρνηση είναι οι στρατώνες και τα σχολεία, εκτός από αυτά δεν έχουν τίποτα εκεί, όλα τα άλλα ανήκουν στο λαό, συνεπώς, το να μπούμε στις πόλεις δεν είναι τόσο δύσκολο για μας.

Azadnews: Ως επίλογος, έχετε μήνυμα για όσους μας διαβάζουν.

Κα Δ: Το κόμμα μας ξεκίνησε με νέους και θα εξακολουθήσει να υπάρχει με τη νεολαία του, αυτό αποτελεί τη μεγάλη δύναμη μας, είναι αυτό που φοβούνται οι δυτικές κυβερνήσεις και είναι αυτό που φοβούνται όσοι μας στερούν τα πιο βασικά μας δικαιώματα.
Το κόμμα μας έχει ήδη δει χιλιάδες μάρτυρες που πέθαναν για τους Κούρδους, δεν πρέπει να αφήσουμε το αίμα τους στο έδαφος, είναι καθήκον μας να συνεχίσουμε τον αγώνα που δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν, είναι καθήκον μας ως Κούρδοι να σταθούμε πάντα όρθιοι και να πολεμήσουμε, ακόμη και αν πρέπει να πεθάνουμε.
Στην Ευρώπη υπάρχουν όλο και περισσότερες οργανωμένες δραστηριότητες, όλο και περισσότερες διαδηλώσεις. Πρέπει οι νέοι να συμμετάσχουν μαζικά, οι νέοι μας πρέπει να είναι παρόντες παντού, ιδιαίτερα αυτοί  που κατέχουν τις γλώσσες που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη. Μόνο αυτοί μπορούν να εξηγήσουν το κουρδικό ζήτημα καλύτερα στη διεθνή κοινότητα, είναι οι αντιπρόσωποί μας, πρέπει να πολιτικοποιηθούν, να σπουδάσουν, και να συνεχίσουν τον αγώνα των προγόνων τους, των αδελφών τους, των αδελφιών τους, των πατέρων και μητέρων που έπεσαν στο Κουρδιστάν.
Ελπίζω ειλικρινά ότι οι νέοι  θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επίλυση του κουρδικού ζητήματος.

An Azadî, an azadî, ji bo azadîya gele kurd xebat, xebat, diso xebat…
(Ελευθερία, ελευθερία, για την ελευθερία πρέπει να πολεμήσεις, να πολεμήσεις και πάλι να πολεμήσεις)

Συνέντευξη της  Azadnews απο μια από τους ηγέτες του ΡΚΚ στην Ευρώπη.

Πηγή: Le Post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου