Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Λιβύη: Διήμερη διορία για εκκένωση της Σύρτης

Από το ιστολόγιο http://www.kathimerini.gr/
Διορία δύο ημερών στους κατοίκους της Σύρτης να εγκαταλείψουν την πόλη έδωσε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο.

Οι στρατιώτες του νέου καθεστώτος της Λιβύης έδωσαν στους κατοίκους της Σύρτης δύο ημέρες ώστε όσοι από αυτούς το επιθυμούν να εγκαταλείψουν την πόλη που πολιορκείται εδώ και δύο εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ.
«Οι επαναστάτες στη γραμμή του μετώπου της Σύρτης έδωσαν δύο ημέρες στους πολίτες να φύγουν από την πόλη (...) αρχής γενομένης από χθες Παρασκευή», είπε ο Αμπντελτζαλίλ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη Βεγγάζη.
«Η δυνατότητα αυτή θα επιτρέψει αναμφίβολα σε πολλούς πολίτες να εγκαταλείψουν την περιοχή», πρόσθεσε.



Παρά την πολυήμερη πολιορκία, οι στρατιώτες του Συμβουλίου αντιμετωπίζουν σφοδρή αντίσταση στη Σύρτη. Ελέγχουν μεν το λιμάνι και το αεροδρόμιο αλλά δεν μπορούν να εδραιώσουν τις θέσεις τους στην υπόλοιπη πόλη όπου ελεύθεροι σκοπευτές τους επιτίθενται κάθε φορά που προσπαθούν να πλησιάσουν στο κέντρο.
Σύμφωνα με καταμέτρητη της Ερυθράς Ημισελήνου από τους 70.000 κατοίκους της πόλης οι 18.000 είχαν ήδη φύγει μέχρι την περασμένη Τετάρτη.
Στο μεταξύ, σήμερα στο αεροδρόμιο Μιτίγκα της Τρίπολης ξανάρχισαν οι πτήσεις εμπορικών αεροσκαφών και ένας αεροπλάνο των Τουρκικών Αερογραμμών που προερχόταν από την Κωνσταντινούπολη ήταν το πρώτο που προσγειώθηκε μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι, τον Αύγουστο.
Λιβυκές και τουρκικές σημαίες κυμάτιζαν στο χώρο του αεροδρομίου ενώ μέσα στο κτίριο οι επιβάτες περίμεναν υπομονετικά για να επιβιβαστούν. «Πηγαίνουμε στην Τουρκία για δουλειές επειδή έχει περάσει πολύς καιρός από την τελευταία φορά που ταξιδέψαμε. Χαιρόμαστε κι ευχαριστούμε το θεό που ξανάρχισαν οι πτήσεις», είπε ένας από αυτούς.
Τον Μάρτιο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε επιβάλει ζώνης απαγόρευσης πτήσεων για τα πολιτικά αεροσκάφη στη Λιβύη, προκειμενου να προστατευθούν οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές που δέχονταν επίθεση από τις δυνάμεις του Καντάφι. Ένας διπλωμάτης είπε στο πρακτορείο Reuters ότι το τουρκικό αεροσκάφος πιθανότατα έλαβε ειδική άδεια για να μπει στη χώρα.
www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου