Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Νέα από την Σερβία......

Από το ιστολόγιο http://glassrbije.org/


ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΤΣ
01/10/2011Ο αρχηγός του κλιμακίου διαπραγματευτών του Βελιγραδίου στον διάλογο με την Πρίστινα, κ. Borislav Stefanović, δήλωσε σήμερα, με αφορμή την ανάπτυξη των ανδρών της ειδικής αστυνομικής μονάδας του Κοσόβου, γνωστής σαν ROSU, στο νότιο μέρος της πόλης Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, του Κοσσυφοπεδίου, ότι κατά την παρούσα στιγμή είναι απόλυτα ανεύθυνη η ‘κλαγγή των όπλων’. Επιπλέον, ο κ. Stefanović δήλωσε στους δημοσιογράφους στον συνοικισμό Jajinci, κοντά στο Βελιγράδι, ότι δεν πρέπει κανείς να εκφράζει έκπληξη απ’αυτήν την επιθετική πολιτική, καθώς και ότι το κλειδί για την επίλυση της κατάστασης δε βρίσκεται στις εκκλήσεις προς την Πρίστινα να μην το κάνει, αλλά στην υπομονευτική και επίπονη συνεργασία με εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας, η οποία μπορεί να ασκήσει επιρροή επί της Πρίστινας.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΑΝΤΙΤΣ
01/10/2011Ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Boris Tadić, απηύθυνε σήμερα έκκληση προς όλους τους πολίτες της Σερβίας να ανταποκριθούν στην απογραφή πληθυσμού, που αρχίζει σήμερα και θα διαρκέσει ως τις 15 αρξαμένου μηνός Οκτωβρίου. «Απευθύνω έκκληση προς όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν ισότιμα στην απογραφή πληθυσμού και να αποφανθούν σ’αυτή, δηλαδή να απαντήσουν στα ερωτήματα έτσι όπως νιώθουν «,- δήλωσε, στη συνέχεια, ο κ. Tadić, και κάλεσε τα μέλη όλων των εθνικών μειονοτήτων που ζουν στη Σερβία να λάβουν ενεργό συμμετοχή στην απογραφή πληθυσμού. Όπως τόνισε ο κ. Tadić, το ζήτημα της προστασίας της ταυτότητας ενός ανθρώπου έχει ουσιαστική σημασία για την καθιέρωση της ελευθερίας και της κυριαρχίας δικαίου στη Σερβία. «Εάν αμφισβητούσαμε, κ΄παοια στιγμή, το εθνικό ον και την εθνική ταυτότητα όλων των πολιτών μας, την ίδια στιγμή θα αμφισβητούσαμε και θα περιορίζαμε την ελευθερία των ανθρώπων»,- επισήμανε.
 
ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΑΡΧΙΣΕ Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ
01/10/2011Σήμερα στη Σερβία άρχισε η απογραφή πληθυσμού, που θα διαρκέσει κατά το επόμενο δεκαπενθήμερο. Επίσης, απογραφή πληθυσμού αναμένεται να αρχίσει σύντομα και στις γειτνιάζουσες προς τη Σερβία χώρες, δηλαδή στην Ουγγαρία, στη Ρουμανία, στην ΠΓΔ της Μακεδονίας και στην Αλβανία. Με την ευκαιρία, ο Σέρβος υπουργός Θρησκευμάτων και Διασποράς, κ. Srđan Srećković, κάλεσε τους Σέρβους που ζουν στις χώρες της τριγύρω περιοχής να αποφανθούν ελεύθερα, στην απογραφή πληθυσμού, σχετικά με την εθνική και τη θησκευτική τους καταγωγή. «Υπάρχει τάση πραγματοποίησης των μειονοτικών δικαιωμάτων ανάλογα με τον αριθμό των μελών των εθνικών μειονοτήτων, και ακριβώς για αυτό έχει σημασία να αποφανθούν οι Σέρβοι, που ζουν στις γειτονικές χώρες, στην απογραφή που θα διενεργηθεί σ’αυτές τις χώρες, σαν Σέρβοι, ελεύθερα και χωρίς δισταγμό»,- διεμήνυσε ο κ. Srećković.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΑΝΤΙΤΣ
01/10/2011Ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Boris Tadić, δήλωσε σήμερα ότι η Σερβία επιθυμεί να βγει για πάντα από την ιστορική δίνη των βιαιοτήτων και του μίσους, ότι η ίδια επιθυμεί να οικοδομεί τη γαλήνη της και την ευημερία της, λύοντας με φιλειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο τα προβλήματα, από κοινού με εκείνες τις χώρες και εκείνους τους ανθρώπους δίπλα στους οποίους ζει. Επιπλέον, ο κ. Τάντιτς προειδοποίησε, μιλώντας στην επιμνημόσυνη τελετή αφιερωμένη στα θύματα του νατσισμού στον τόπο Jajinci, ότι στο χώρο των Βαλκανίων εξακολουθούν και παραπέρα να υπάρχουν εκείνη που δε συμμερίζονται το ίδιο όραμα του μέλλοντος. «Τα Βαλκάνια πρέπει να γίνουν τόπος συνεργασίας και συνδιαλλαγής, από τον οποίο θα απωθηθούν και απομακρυνθούν το μίσος και η εκδίκηση»,- εξήγησε, στη συνέχεια, ο κ. Τάντιτς. Ο ίδιος τόνισε, στο τέλος, ότι η Σερβία δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσει τα θύματά της, ούτε πάλι θα αποδεχθεί οποιαδήποτε παραχάραξη των ιστορικών γεγονότων.
 
Η ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΝΥΧΤΑ ΠΕΡΑΣΕ ΗΡΕΜΑ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
01/10/2011Η περασμένη νύχτα πέρασε ήρεμα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, και οι εκεί Σέρβοι βρισκόταν και πάλι δίπλα στα οδοφράγματα, τα οποία είχαν στήσει στους αυτοκινητόδρομους που οδηγούν προς τις διοικητικές συνοριακές διαβάσεις Jarinje και Brnjak, καθώς και σε ορισμένους άλλους αυτοκινητόδρομους στην ενδοχώρα. Στην τριγύρω περιοχή του Δήμου Leposavić, μετά από τη χτεσινή επιχείρηση των ανδρών των δυνάμεων Kfor, οι οποίοι διεύρυναν, με τοποθέτηση αγκυλωτού σύρματος, τη ζώνη τους και παραμέρισαν μερικά οδοφράγματα στο δρόμο προς τη διάβαση Jarinje, οι Σέρβοι πολίτες συνέχισαν ήρεμη διαμαρτυρία και έστησαν νέα οδοφράγματα,- μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΛΜΠΕΡΤ ΓΙΕΓΚΕΡ
01/10/2011Ο προϊστάμενος της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το χώρο της Σερβίας, κ. Albert Jeger, διεμήνυσε ότι οι δομικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη Σερβία δεν πρέπει να αναβάλλονται λόγω των επικείμενων εκλογών. Στη συνέντευξή του για την ημερήσια εφημερίδα Danas, του Βελιγραδίου, ο κ. Jeger ανέφερε πως ο ίδιος μετέφερε το ίδιο μήνυμα και στα μέλη της σερβικής αποστολής, τα οποία συναντήθηκαν πρόσφατα με εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Γνωρίζουμε πως στη Σερβία επίκειται να διενεργηθούν εκλογές, όμως, ότι οι δομικές μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και ότι αυτές δεν πρόκειται να τεθούν εκτός ισχύος»,- δήλωσε ο κ. Jeger. Άλλωστε, τα μέλη του Συμβουλίου διευθυντών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενέκριναν, πριν τρεις μέρες, νέα συμφωνία δανεισμού προς τη Σερβία. Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτής της Συμφωνίας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρόκειται να διαθέσει το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τη Σερβία, δηλαδή ποσό το οποίο το κράτος μας μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο σε περίπτωση ανάγκης, αντίστοιχα σε περίπτωση κάποιας μεγάλης κρίσης ή σε περίπτωση που προκύψουν κάποια μεγάλα προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου