Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Ν.Δ - ΠΑΣΟΚ προχωρούν μόνοι τους Πάμε σε κυβέρνηση των δύο κομμάτων αν η ΔΗΜ.ΑΡ ψηφίσει ''παρών''.

Ν.Δ - ΠΑΣΟΚ προχωρούν μόνοι τους
Αποφασισμένος να προχωρήσει στη διακυβέρνηση της χώρας, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, φέρεται ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε περίπτωση που η ΔΗΜ.ΑΡ ψηφίσει τελικά ''παρών'' στην κρίσιμη ψηφοφορία για τα μέτρα.
Ο κ. Σαμαράς καταλογίζει υστεροβουλία και κομματικούς μικροϋπολογισμούς στον κ. Κουβέλη ενώ τον θεωρεί υπεύθυνο για το κλίμα αβεβαιότητας που εξανεμίζει τις προσπάθειες που κατέβαλλε η κυβέρνηση τους τελευταίους τρεις μήνες για να δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα στην Ευρώπη.
Πηγές του Μαξίμου αναφέρουν ότι η ψηφοφορία για τα μέτρα έχει πράγματι το χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και επισημαίνουν με νόημα ότι ''το παρών συνιστά άρνηση ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση''.

Αφήνεται να εννοηθεί ότι αν από την ψηφοφορία καταστεί σαφές ότι η κυβέρνηση στηρίζεται πλέον σε δύο κόμματα, τότε αυτό πρέπει να εκφραστεί τόσο στη σύνθεσή της όσο και στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού.
Ο Πρωθυπουργός, αμέσως μετά την ψήφιση των μέτρων θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό απομακρύνοντας τους υπουργούς της ΔΗΜ.ΑΡ από την κυβέρνηση αλλά και τα στελέχη της που έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις ευθύνης στον κρατικό μηχανισμό.
Εικάζεται ότι έχει ήδη επέλθει συμφωνία, ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Ε.Βενιζέλο για την επόμενη μέρα στο κυβερνητικό σχήμα και στο μοντέλο διακυβέρνησης. Σε αναλογία 70-30 θα συμμετέχουν πλέον Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση αλλά και στις θέσεις ευθύνης του κρατικού μηχανισμού.
Με δεδομένο ότι υπάρχουν 17 υπουργεία, το ΠΑΣΟΚ θα πάρει τα 5 από αυτά.
Η προοπτική αυτή εξυπηρετεί τον κ.Βενιζέλο, αφού η εξουσία λειτουργούσε πάντα ως συγκολλητική ουσία στο ΠΑΣΟΚ. Θεωρείται ότι θα συντελέσει στη μείωση του βαθμού αμφισβήτησης που υφίσταται σήμερα.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε μία κίνηση καλής θέλησης και ανοίγματος στους εσωκομματικούς του αντιπάλους, θα προτείνει τον κ.Χρυσοχοϊδη για το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και πιθανότατα τον κ.Λοβέρδο για το Υπουργείο Υγείας ή το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Στην κυβέρνηση θα μπουν και οι κ.κ Κουκουλόπουλος, Κωνσταντινόπουλος, Μανιάτης, Σηφουνάκης και οι κυρίες Γεννηματά και Χριστοφιλοπούλου. Δεν πρέπει να αποκλειστεί και η αξιοποίηση της κ. Διαμαντοπούλου.
Ταυτόχρονα ''ανοίγουν'' πολλές θέσεις στον κρατικό μηχανισμό που θα καλυφθούν από πολιτευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που στις τελευταίες εκλογές απέτυχαν να εκλεγούν. Με αυτό τον τρόπο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιβάλλει συνθήκες ηρεμίας στο εσωτερικό του κόμματός του και θα μπορέσει να προχωρήσει με καλύτερους όρους στο συνέδριο και στην ανασυγκρότηση του Κινήματος.
Όλα αυτά βρίσκονται υπό την αίρεση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας για τα μέτρα.
Αυτή τη στιγμή Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ έχουν 160 Βουλευτές. Αν αυτή η κοινοβουλευτική δύναμη παραμείνει συμπαγής, το σχέδιο αυτό μπορεί να προχωρήσει και η κυβέρνηση Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ θα μπορεί να σταθεί στη Βουλή, ελπίζοντας στην αλλαγή του κλίματος.
Αν όμως υπάρξουν απώλειες στην ψηφοφορία, και τα μέτρα περάσουν με 152 ή 153 βουλευτές, τότε ο βίος αυτής της κυβέρνησης δεν θα είναι μακρύς, θα κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή με κατάρρευση. Αυτό φοβούνται, κύκλοι προσκείμενοι στον Πρωθυπουργό και του εισηγούνται να μην κόψει τελείως τις γέφυρες με τη ΔΗΜ.ΑΡ. Αυτό μεταφράζεται στο να αντικατασταθούν οι υπουργοί της ΔΗΜ.ΑΡ στην κυβέρνηση αλλά να διατηρηθούν τα στελέχη που πρότεινε ο Φώτης Κουβέλης για τις θέσεις ευθύνης του κρατικού μηχανισμού.
Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί και η ΔΗΜ.ΑΡ να στηρίζει την κυβέρνηση σε κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου