Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Οι εξελίξεις στο «Euronews Greece”

Με μια νέα, επί της ουσίας, πρόταση κατέθεσε στους επιτελείς της κυβέρνησης, ο επικεφαλής του Euronews  Μαικλ Πίτερς, στις συνατήσεις που είχε την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη. Μπορεί να μην είδε το Σιμο Κεδίκογλου, αλλά συναντήθηκε με όσα τα πρόσωπα που ήταν εντεταλμένα να ασκήσουν τον έλεγχο του  Euronews.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο ίδιος στους δημοσιογράφους, το Euronews θα λειτουργήσει στην Ελλάδα, μεταδίδοντας το υφιστάμενο πρόγραμμα του, στην ελληνική γλώσσα, χωρίς, προς το παρόν επιπλέον παραγωγές ελληνικού περιεχομένου, δίχως την ανάμειξη στις πολιτικές διεργασίες, χωρίς  να διεκδικεί διαφήμιση στην ελληνική αγορά.
Όσα προηγουμένως στα τέλη Ιουνίου, είχαν ανακοινωθεί προς τα ελληνικά ΜΜΕ, για τα μελλοντικά σχέδια, αποσύρονται, προς το παρόν, αφού στόχος του Euronews είναι η γεωγραφική του επέκταση και η παρουσία του στην Αθήνα.

Το σχέδιο

Το  Euronews δεσμεύεται δηλαδή πως απλώς θα προσθέσει την ελληνική γλώσσα στις ήδη11 (γερμανικά, αγγλικά, αραβικά, ισπανικά, γαλλικά, ιταλικά, περσικά, πορτογαλικά, ρώσικα, τούρκικα, ουκρανικά) που εκπέμπει συμπεριλαμβανόμενης της Τουρκίας, χωρίς καμία άλλη παρέμβαση. Πως θα λειτουργεί; Το ειδησεογραφικό υλικό που παράγεται από τους συνεργάτες του καναλιού θα γίνεται αντικείμενο διαβούλευσης και της ελληνικής πλευράς, στις συσκέψεις με τους επικεφαλής των υπολοίπων δικτύων. Την Ελλάδα θα εκπροσωπεί ο διευθυντής ειδήσεων  του ελληνικού  Euronews,  Βασίλης Μπίτσης. Κάθε πλευρά με βάση τα βίντεο που θα έχει θα διαμορφώνει τα ρεπορτάζ ανάλογα με τις θέσεις που έχει κάθε χώρα.Με αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα, σύμφωνα με το Μ. Πίτερς θα έχει τη δική της φωνή στη Γερμανία, ή στις Βρυξέλλες, αλλά και σε 3,5 δις. ακροατές σε όλον τον κόσμο.

«Σε Ελλάδα και Κύπρο στις 17-23 Δεκεμβρίου»

Στόχος του Euronews  είναι να βγει στον αέρα με την ελληνική έκδοση στην Ελλάδα και στην Κύπρο μέσω του δικτύου της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης (δηλαδή θα χρειάζεται να έχει κανείς δεκτη για να το δει ) την εβδομάδα από 17 ως 23 Δεκεμβρίου. Αν όμως η ελληνική κυβέρνηση πει «όχι», «τότε θα είναι ένα πρόβλημα για εμάς στο Euronews και στην Κομισιόν» καθώς έχουμε υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας. Θυμίζουμε πως η Κομισιόν χρηματοδοτεί εξολοκλήρου το εγχείρημα στην Ελλάδα για τα επόμενα 5 χρόνια. Ο Μ. Πίτερες ανέφερε πως το  Euronews  ανταποκρίθηκε στην κοινή επιστολή που υπέγραφαν την περασμένη Άνοιξη οι επικεφαλής της ΕΡΤ , Λ Ταγματάρχης και του ΡΙΚ Θέμη Θεμιστοκλέους, και αφού είχαν προηγηθεί αναλυτικές συζητήσεις και προσπάθεια 9 ετών. Οι διοικήσεις των 2 κρατικών δικτύων δεσμεύονταν για την αναμετάδοση του Euronews  στα ελληνικά , έχοντας υπόψη τους την υποχρέωση που προκύπτει για την ΕΡΤ από τη συμμετοχή στο Euronews , αλλά και από τη δυνατότητα που δίνει ο νόμος Ρουσόπουλου. Επιτρέπει στην ΕΡΤ να μεταφέρει ξενόγλωσσα δίκτυα, συνεπώς, μπορεί να το κάνει και για ένα κανάλι που θα εκπέμπει και στην ελληνική γλώσσα.

Ο Μ. Πιτερς επέμεινε πως εξήγησε στην ελληνική κυβέρνηση τη διαδικασία των προσλήψεων , και το μοντέλο λειτουργίας του δικτύου. Εξαρχής όμως είπε πως δεν πρόκειται για το Euronews Greece (δηλαδή για το «Ελληνικό  Euronews” αλλά και το  Euronews Greek ( το Euronews στα ελληνικά). Η ελληνική κυβέρνηση δεν τοποθετήθηκε.

«Ανταγωνιστικό δίκτυο»

Αυτή είναι η μια πλευρά της ιστορίας. Υπάρχει κι η άλλη που εκφράζεται από μέρος των βουλευτών της ΝΔ, αλλά και μεσαίων στελεχών της ΕΡΤ. Κάνουν λόγο για ανταγωνιστικό δίκτυο που δημιουργείται δίπλα στην ΕΡΤ και μάλιστα υποστηρίζουν πως κακώς  η υπόθεση ανατέθηκε στη γενική γραμματείας ενημέρωσης από το ΔΣ της ΕΡΤ, πράξη την οποία αποκάλυψε το «Π». Θα έπρεπε ήδη με βάση το πόρισμα των 3 υπαλλήλων της ΕΡΤ, εκ των οποίων μόνο η Φωτεινή Γιαννουλάτου, είχε σχέση με την υπόθεση και μειοψήφησε, η ΕΡΤ θα έπρεπε ήδη να είχε διακόψει τη μετάδοση του Euronews. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε πρόβλημα στις σχέσεις ΕΡΤ- Euronews, και θα ανάγκαζε την ελληνική εταιρεία σε αποχώρηση από το μετοχικό κεφάλαιο του ευρωπαϊκού δικτύου, αλλά και πρόβλημα στις σχέσεις της κυβέρνησης με την Κομισιόν.  Υπάρχουν άλλοι που υποστηρίζουν πως πρέπει να επιτραπεί η μετάδοση, αλλά με την καταβολή αντιτίμου για την ψηφιακή συχνότητα. Είναι κάτι που δεν δέχεται το  Euronews, με βάση τα όσα έχουν συμφωνηθεί και δεν το επιθυμούν για τους εαυτούς τους οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.

Η δεύτερη ερώτηση Μιχελάκη

Στην υπόθεση παρενέβη και ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης. Με δεύτερη ερώτηση τους προς υπουργούς, Κ.Χατζηδάκη και Σ. Κεδίκογλου, ρωτάει   για  το  λόγο συγκρότησης της επιτροπής  για το Euronews με διοικητικούς υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης, “ιδίως όταν προ ολίγων ημερών ήλθε στο φως της δημοσιότητας η συγκρότηση αντίστοιχης επιτροπής από την ΕΡΤ με τη συμμετοχή των κ.κ. Γιώργου Συριόπουλου (Προϊσταμένου Διεύθυνσης Εκδόσεων), Φωτεινής Γιαννουλάτου (Προϊσταμένης Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων) και Ηλία Φαραντόπουλου (Προϊσταμένου Γραφείου Γενικού Διευθυντή Ενημέρωσης)” . Ακόμη αν “αληθεύει ότι η ΕΡΤ υποχρεούται δυνάμει του καταστατικού συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο του δορυφορικού καναλιού Euronews να επιτρέπει σε αυτό να εκπέμπει ελεύθερα σε συχνότητά της το σήμα του” και “σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η νέα διοίκηση της ΕΡΤ προς αυτήν την κατεύθυνση με σκοπό την αποτελεσματική προάσπιση των συμφερόντων της”.

**Σε συνεχή επαφή και με το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται τόσο η Κυπριακή κυβέρνηση, όσο και το ΡΙΚ. Στόχος τους να εξηγήσουν πως δεν μπορεί να απαγορευτεί η μετάδοση του Euronews  στην ελληνική γλώσσα, καθώς η λειτουργία στην Κύπρο έχει συνδυαστεί με την Κυπριακή Προεδρία.

**Επαφές και με τη nova είχε ο Μαικλ Πιτερς. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση απορρίψει τη συνεργασία, ωφελημένη θα είναι η nova που θα μεταφέρει ένα κανάλι με παγκόσμια εμβέλεια που θα μιλάει ελληνικά.


ΠΗΓΗ sdtv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου