«Για δεύτερη φορά ο Τζο Μπάιντεν χρησιμοποιεί τον όρο «γενοκτονία» γράφουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, κάνοντας εκτενή αναφορά στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, για την επέτειο των 107 χρόνων (24 Απριλίου), από τη γενοκτονία των Αρμενίων. Άμεση ήταν η απάντηση από το υπουργείο Εξωτερικών της Άγκυρας, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει γενοκτονία, διαστρεβλώνεται η ιστορία».

Ο Τζο Μπάιντεν κατά τη χθεσινή επέτειο των 107 χρόνων από τη γενοκτονία των Αρμενίων έκανε δηλώσεις επαναλαμβάνοντας τον όρο που χρησιμοποίησε πρώτη φορά πριν από ένα χρόνο, προκαλώντας την οργή της Τουρκίας.

«Σήμερα, 107 χρόνια μετά, ο αμερικανικός λαός συνεχίζει να τιμά όλους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Αμερικής, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να κάνει λόγο στην ανακοίνωσή του για «επανάληψη του λάθους» καθώς οι δηλώσεις αυτές, «δεν συνάδουν με τα ιστορικά γεγονότα και το διεθνές δίκαιο όσον αφορά στα γεγονότα του 1915» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε στην ομιλία του ότι «οι οθωμανικές αρχές συνέλαβαν Αρμένιους διανοούμενους και ηγέτες κοινοτήτων στην Κωνσταντινούπολη. Τότε ξεκίνησε η γενοκτονία των Αρμενίων, μία από τις χειρότερες μαζικές φρικαλεότητες του 20ού αιώνα. Σήμερα, θυμόμαστε 1,5 εκατομμύριο Αρμένιους που εκτοπίστηκαν και σφαγιάστηκαν λόγω μιας εκστρατείας εξόντωσής τους…. Θρηνούμε για την τραγική απώλεια τόσων πολλών ζωών».

Η αντίδραση της Άγκυρας:

«Απορρίπτουμε τέτοιες δηλώσεις και αποφάσεις, οι οποίες διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα για πολιτικούς λόγους και καταδικάζουμε όσους επιμένουν να κάνουν αυτό το λάθος. Μονομερείς και επιλεκτικές προσεγγίσεις που δεν εξυπηρετούν άλλο σκοπό από το να αντλήσουν εχθρότητα από την ιστορία, είναι ηθικά προβληματικές και πολιτικά κακόβουλες».

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι προκάτοχοι του Τζο Μπάιντεν χρησιμοποιούν τον όρο Meds Yeghern (Μεγάλη Καταστροφή) προκειμένου να μην διαταράξουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία.

ΠΗΓΗ https://www.cnn.gr