Δευτέρα 25 Απριλίου 2022

Οι δεσμοί του Γκέρχαρντ Σρέντερ με τη Ρωσία είναι μεγάλος πονοκέφαλος για τη Γερμανία και τον Όλαφ Σολτς

 

Ο συναρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας κάλεσε τον πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ να αποχωρήσει από το κόμμα αφού υπερασπίστηκε τους δεσμούς του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αποκαλύπτοντας ένα ρήγμα στην καρδιά της κυβέρνησης στο Βερολίνο σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Σρέντερ αρνήθηκε, παρά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, να παραιτηθεί από τις θέσεις των ρωσικών ενεργειακών εταιρειών από τις οποίες έχει κερδίσει εκατομμύρια ευρώ από τότε που άφησε τα καθήκοντά του το 2004.

Σε συνέντευξή του το Σαββατοκύριακο στους New York Times είπε ότι η Γερμανία είχε επίσης ωφεληθεί από τους δεσμούς του με τον Πούτιν, αν και είπε ότι θα παραιτηθεί εάν η Ρωσία σταματήσει ποτέ να στέλνει αέριο στη Γερμανία.

Η Saskia Esken, η συναρχηγός του κόμματος, είπε ότι είναι καιρός να σταματήσουμε να βλέπουμε τον Σρέντερ, ο οποίος κατείχε την κορυφαία θέση για πέντε χρόνια, ως πρώην καγκελάριο και να τον δούμε απλώς ως επιχειρηματία: "Καλέσαμε τον Γκέρχαρντ Σρέντερ να αποχωρήσει από τις ρωσικές εταιρείες", είπε τη Δευτέρα στο δημόσιο ραδιόφωνο DLF. "Δυστυχώς δεν ακολούθησε αυτή τη συμβουλή. Ο Σρέντερ έχει εργαστεί για χρόνια ως επιχειρηματίας και πρέπει να σταματήσουμε να τον βλέπουμε ως μεγαλύτερο πολιτικό, ως πρώην καγκελάριο", είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να εγκαταλείψει το κόμμα.

Δεσμοί με τη Ρωσία

Ο Σρέντερ ηγείται μιας φατρίας, εντός του κόμματος του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, που υποστήριζε στενούς δεσμούς με τη Ρωσία ως τρόπο δέσμευσής της σε μια ειρηνική ευρωπαϊκή τάξη πραγμάτων. Ο Σολτς έχει επανειλημμένα πει ότι ο Σρέντερ δεν μιλά εξ ονόματος της κυβέρνησης, αλλά έχει παραμείνει σιωπηλός σχετικά με το αν πρέπει να αποχωρήσει από το κόμμα. Ωστόσο, πολλοί σε αυτήν την πτέρυγα του κόμματος παραμένουν απρόθυμοι να στείλουν στην Ουκρανία τα βαριά όπλα που λέει το Κίεβο ότι χρειάζεται να αλλάξει την τροπή στον πόλεμο, κάτι που ο Σολτς ήταν απρόθυμος να κάνει παρά τις παροτρύνσεις των εταίρων του στο συνασπισμό.

Στη συνέντευξή του στους Times, ο Σρέντερ είπε ότι δεν θα περίμενε κανείς ότι θα επιστρέψει στη θέση του δικηγόρου "που ασχολείται με συμβόλαια ενοικίασης" μετά την καγκελαρία. Αντίθετα, άσκησε πιέσεις για έργα αγωγών που οι επικριτές είπαν ότι αύξησαν την εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο. Η Ρωσία αντιμετωπίζει μερικές από τις πιο σκληρές οικονομικές κυρώσεις στην ιστορία από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά συνεχίζει να λαμβάνει εκατομμύρια ευρώ καθημερινά σε πληρωμές ενέργειας από τη Γερμανία.

Η διαμάχη δημιουργεί πονοκέφαλο για τον Σολτς, του οποίου οι Πράσινοι και οι φιλελεύθεροι εταίροι του συνασπισμού είναι τόσο διχασμένοι για τη Ρωσία και την αποστολή βαρέων όπλων στην Ουκρανία όσο αντιθέτως ομονοούν ως προς τη φιλόδοξη ατζέντα εσωτερικής πολιτικής που συμφώνησαν πέρυσι. "Η Γερμανία θα πρέπει να σταματήσει να στέλνει σήματα σχετικά με την οικονομική της ευπάθεια στη Μόσχα", είπε η ανώτερη φιλελεύθερη βουλευτής Μαρί-Αγκνες Στρακ-Ζίμερμαν σε συνέδριο του κόμματος το Σαββατοκύριακο.

Ο Φρίντριχ Μερτς, ο συντηρητικός ηγέτης του οποίου το κόμμα έχασε την εξουσία τον Δεκέμβριο, ετοιμάζεται να επωφεληθεί από την αναταραχή, υποσχόμενος να καταθέσει πρόταση στο κοινοβούλιο για αποστολή βαρέων όπλων στην Ουκρανία που θα μπορούσε να διχάσει τον συνασπισμό.

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου