Δευτέρα 25 Απριλίου 2022

Διάλεξη στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση για την περίοδο που προηγήθηκε και ακολούθησε τη Μικρασιατική Καταστροφή Θα μιλήσει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Bruce Clark

 

Σμύρνη, 12 Σεπτεμβρίου 1922. Συλλογή Α. και Λ. Χαΐτογλου (πηγή: Λεύκωμα «1922, Μακεδονία, η νέα πατρίδα»)

Η περίοδος που προηγήθηκε και ακολούθησε τη Μικρασιατική Καταστροφή αποτελεί το θέμα συζήτησης ανάμεσα στον Βορειοϊρλανδό δημοσιογράφο και συγγραφέα Bruce Clark και τη δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα, που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Απριλίου (19:30), στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση (Μασσαλίας 22, Αθήνα), στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων «Μικρασία,

Η Σκυτάλη της Μνήμης», που διοργανώνεται με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Στο πλαίσιο του κύκλου συναντήσεων, έξι εκλεκτοί καλεσμένοι συνομιλούν με τη Μαργαρίτα Πουρνάρα – ο κύκλος εκδηλώσεων ξεκίνησε τον Μάρτιο και θα διαρκέσει έως τον Μάϊο.

Γνώστης της ελληνικής γλώσσας, καθώς έζησε και εργάστηκε στην Ελλάδα, έμπειρος αναλυτής της γεωπολιτικής γράφοντας σε σπουδαία μέσα και έντυπα, ο Bruce Clark είναι χαρισματικός αφηγητής, ικανός να περιγράψει την ιστορία των καθημερινών ανθρώπων αλλά και την Ιστορία των εθνών.

Στις 28 Απριλίου θα μιλήσει για την περίοδο που προηγήθηκε και ακολούθησε την Μικρασιατική Καταστροφή, καθώς η ιδέα της ανταλλαγής πληθυσμών ακούστηκε για πρώτη φορά πριν τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η έλευση του οποίου μετέθεσε την εφαρμογή της κάποια χρόνια αργότερα.

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Bruce Clark (φωτ.: Ελληνοαμερικάνικη Ένωση)

Ο ομιλών έγινε γνωστός στην Ελλάδα από το εμβληματικό βιβλίο του «Δυο φορές ξένος», που αφορά στην ανταλλαγή πληθυσμών, και κέρδισε το Βραβείο Ράνσιμαν. Διότι ο Blruce Clark καταφέρνει να περιγράψει τον πόνο του ξεριζωμού που ένιωσαν αμφότεροι Τούρκοι και Έλληνες με αξιοθαύμαστη ανθρωπιά και ισορροπία.

Στο βιβλίο του, εξετάζει επίσης τις συνέπειες της Συνθήκης της Λωζάνης και αποτυπώνει το πώς οι αποφάσεις και τα οράματα των ηγετών αλλάζουν τον ρου της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων, στο όνομα του εθνικισμού.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά, δίχως μετάφραση.

  • Η συνάντηση στις 28 Απριλίου, όπως και όλες οι συναντήσεις στο πλαίσιο του κύκλου «Μικρασία, Η Σκυτάλη της Μνήμης» είναι με ελεύθερη είσοδο και θα γίνονται στο γυάλινο δώμα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, παρουσία ολιγάριθμου κοινού λόγω της πανδημίας. Θα αναμεταδίδονται ζωντανά τον ιστότοπο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και στο κανάλι της στο YouΤube

ΠΗΓΗ https://www.pontosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου