Δευτέρα 25 Απριλίου 2022

Τα πραγματικά ποσοστά Μακρόν και Λεπέν εάν υπολογιστούν τα λευκά, τα άκυρα και η αποχή

 

Συνολικά 15,8% του εκλογικού σώματος δεν στήριξε κανέναν από τους δύο υποψηφίους επιλέγοντας να «ρίξει» λευκό, άκυρο ή να απέχει από τις κάλπες

Το 28% του εκλογικού σώματος στη Γαλλία ή αλλιώς 13.600.000 ψηφοφόροι απείχαν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Πρόκειται για ένα ποσοστό ρεκόρ που «σημάδεψε» την εκλογική αναμέτρηση. Εάν σε αυτούς τους αριθμούς συνυπολογίσουμε και τα 2,2 εκατομμύρια λευκά ή άκυρα ψηφοδέλτια το αποτέλεσμα για τους δύο μονομάχους φαίνεται διαφορετικό.

Τα αποτελέσματα στο σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων

Εάν τα λευκά ψηφοδέλτια υπολογίζονταν στις προεδρικές εκλογές, ο κ. Μακρόν δεν θα είχε εκλεγεί με 58,5% αλλά με 54,7% των αναγνωρισμένων ψήφων, ενώ το ποσοστό της Λεπέν θα ήταν 38,8% από 41,5%, με τα λευκά να ανέρχονται σε 6,5%.

Αν προσθέσουμε τα άκυρα ψηφοδέλτια και την αποχή, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας επανεξελέγη με μόλις 38,5% των ψήφων των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ενώ η Λεπέν από την άλλη συγκέντρωσε το 27,3% των ψήφων. Συνολικά οι δύο υποψήφιοι έλαβαν το 65,8% των ψήφων των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες που ισχύουν στο εκλογικό σύστημα της Γαλλίας, η λευκή ψήφος υπολογίζεται χωριστά (από τα άκυρα ψηφοδέλτια), αλλά δεν αποτελεί μέρος των ψήφων που προσμετρώνται στο αποτέλεσμα.


Στο πρώτο σχεδιάγραμμα είναι οι ψήφοι όπως καταγράφηκαν επίσημα. Στο δεύτερο συμπεριλαμβάνεται η λευκή ψήφος και στο τρίτο εμφανίζονται τα ποσοστά στο σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό των λευκών και άκυρων ψήφων μειώθηκε σε σύγκριση με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017, στον οποίο συμμετείχαν οι ίδιοι δύο φιναλίστ.

ΠΗΓΗ https://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου