Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Η ψήφος στην Κυβέρνηση δεν αναιρεί την κρίση εμπιστοσύνης των ξένων για την Ελλάδα που βλέπουν χρεοκοπία – Στάση αναμονής σε ΧΑ και πιέσεις στις τράπεζες - Στις 2000 μ.β. τα CDS και στις 1370 μ.β. τα spreads

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

(upd4)Ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδος έχει εξαλειφθεί; Το ερώτημα αυτό είναι το μείζον που θα καθορίσει την τύχη την τάση και την πορεία της αγοράς και αυτού του τόπου.
Μπορεί να δόθηκε ψήφος εμπιστοσύνης χθες στην κυβέρνηση αλλά αυτό αναιρεί τον διάχυτο προβληματισμό των ξένων ότι η Ελλάδα είναι η νούμερο ένα χώρα στον πλανήτη για να χρεοκοπήσει;

Προφανώς και όχι οι ανησυχίες όχι μόνο παραμένουν αλλά και εντείνονται.
Η ελληνική αγορά σε ένα τέτοιο περιβάλλον όπου ακόμη κυριαρχεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας τηρεί στάση αναμονής, παρά την αντίδραση που επιχειρείται αυτήν την ώρα.
Για το ΧΑ το κρίσιμο τεχνικό σημείο είναι οι 1340 μονάδες ώστε να ακυρωθεί για την ώρα η ανελέητη πτώση.
Το ΧΑ επανήλθε πάνω από τις 1240 μονάδες και κινείται στην ζώνη των 1280 -1290  μονάδων που ενώ δεν αποτελούν ουσιαστικό τεχνικό σημείο μπορούν να συμβάλλουν στην διαμόρφωση της πολύ βραχυχρόνιας τάσης.
Στα ομόλογα επίσης οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής τα spreads στις 1374 μονάδες βάσης και τα CDS στις 1950 με 2000 μονάδες η κίνηση που πραγματοποιούν. Όμως η αγορά χρειάζεται ένα ισχυρό καταλύτη και ο μόνος που μπορεί να υπάρξει είναι να διευθετηθεί το βασικό πρόβλημα της χώρας που είναι το χρέος και να αποφευχθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας.

Αντίδραση  στο ΧΑ

Στις 1280 μονάδες βρίσκεται το ΧΑ με κέρδη 0,4% μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση.
Όμως η εξέλιξη αυτή είχε προεξοφληθεί, με τη νευρικότητα να είναι διάχυτη. Ο γενικός δείκτης καταγράφει συνεχείς εναλλαγές προσήμων, ενώ μόλις έφτασε στις 1.270 μονάδες αντέδρασε σπασπωδικά πλησιάζοντας, χωρίς όμως επιτυχία, τις 1.300 μονάδες.
Η αγορά αναμένει λύσεις διεξόδου από το οικονομικό αδιέξοδο της Ελλάδος και το κυριότερο να αποφευχθεί η χρεοκοπία.
Η Εθνική κινείται πέριξ των 4,90 ευρώ, συνεχίζοντας την έντονη νευρικότητα. Από το πρωί συνεχείς είναι οι εναλλαγές προσήμων, ενώ το εύρος διακύμανσης διαμορφώνεται από το -1,4 στο +1,6. Η συνολική κεφαλαιοποίηση στα 4,7 δις ευρώ.
Η Alpha bank στα 3,42 ευρώ με απώλειες 1,4% και στα 1,83 δις η κεφαλαιοποίηση. Στη μετοχή της παρατηρούνται σήμερα οι μεγαλύτερες πιέσεις, καθώς δύσκολα καταφέρνει να ακολουθήσει τα "ανοίγματα" που παρατηρούνται.
Η Eurobank με απώλειες 1,5% στα 3,23 ευρώ και αποτίμηση 1,84 δις ευρώ.
Η ΑΤΕ στα 1,24 ευρώ με πτώση 0,80% και αποτίμηση 1,6 δις ευρώ.
Πάντως προκαλεί απορία πως η ΑΤΕ μια τράπεζα με τεράστιες ζημίες και υπό καθεστώς συρρίκνωσης εμφανίζει αποτίμηση 1,57 δις και η Alpha bank ή η Eurobank σχεδόν διπλάσιες ή και υπερδιπλάσιες τράπεζες βάση κεφαλαιοποίησης εμφανίζουν σχετικά παραπλήσια αποτίμηση.
Στον εικοσάρη πλην τραπεζών ξεχωρίζουν Motor Oil (+1,5%), Ελλάκτωρ (+5,7%), Τιταν (+2,2%) και Βιοχάλκο με κέρδη περίπου 1,7%.

Στάση αναμονής στα ομόλογα σε επίπεδα χρεοκοπίας

Στάση αναμονής τηρείται σχετικά στα ομόλογα αν και είναι προφανές ότι στις 1950 και 2000 μονάδες βάσης CDS μιλούμε για επίπεδα χρεοκοπίας.
Σήμερα στα ομόλογα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης οι επενδυτές δεν αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια για το ελληνικό χρέος.
Τα spreads στις 1370 μονάδες βάσης όπως και στο χθεσινό κλείσιμο.
Τα CDS στις 2.000 μονάδες βάσης στην Ελλάδα ωστόσο αυξάνονται σε όλες τις περιφερειακές χώρες.
Πορτογαλία 795 μ.β. Ιρλανδία 765 μ.β. Ισπανία 283 μ.β. και Ιταλία 180  μ.β.
Το ευρώ στην ζώνη των 1,44 δολαρίων οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής…..

www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου