Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

«Τα Σκόπια θα πληρώσουν την πτώχευση της Ελλάδας»

Από ιστολόγιο http://www.echedoros-a.gr/

                                  "Η κακή κατάσταση στη γειτονιά θα έχει επιπτώσεις στο εμπόριο"

Ιούνιος 22, 2011.

Η ελληνική κρίση θα μειώσει τις βιομηχανικές παραγωγές της κλωστοϋφαντουργίας και της βιομηχανίας μετάλλων καθώς και ορισμένες βιοτεχνίες τροφίμων οι οποίες εξάγουν τα προϊόντα τους, κυρίως, στην Ελλάδα.

Οι επιχειρηματίες λένε ότι η κρίση στην Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης και αυτό θα έχει αρνητική αντανάκλαση στην σκοπιανή οικονομία, διότι δεν είναι καλό να έχουμε έναν φτωχό γείτονα ο οποίος είναι πρώτος συνεργάτης στην οικονομία.


Από την άλλη, όμως, οι επιχειρηματίες ισχυρίζονται ότι τα Σκόπια έχουν ευνοϊκές συνθήκες για την ελληνική επιχειρηματικότητα. Με τη λογική αυτή, θα μπορούσαμε να δούμε νέες εγκαταστάσεις να δημιουργούνται στην πΓΔΜ. Κίνητρα για τα νέα κεφάλαια πρέπει να είναι η χαμηλή φορολόγησή τους σε σχέση με την Ελλάδα.

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με την πτώχευση και της παύση της λειτουργίας της μέσα στην ζώνη του ευρώ καθώς οι χώρες της ΕΕ ετοιμάζουν έναν νέο πακέτο διάσωσης για την κρίση, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται νέες φορολογικές αυξήσεις στη χώρα, μείωση των συντάξεων και των μισθών στο δημόσιο τομέα καθώς και την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των απωλειών.

Ο φόρος προστιθέμενης αξίας στην Ελλάδα είναι 23 τοις εκατό, ενώ η φορολογία του εισοδήματος είναι 25 τοις  εκατό. Ο ελληνικός λαός είναι στο δρόμο, κάθε μέρα πραγματοποιούνται απεργίες από τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, εκφράζοντας έτσι τη δυσαρέσκειά τους στα μέτρα λιτότητας που προσπαθεί να περάσει η ελληνική κυβέρνηση.

«Μπορείτε να περιμένετε κάποια μείωση του βιοτικού επιπέδου και μείωση της κατανάλωσης, η οποία θα επηρεάσει το εξωτερικό εμπόριο, δηλαδή τις σκοπιανές εξαγωγές των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, τροφίμων, μετάλλων και επεξεργασίας μετάλλων», δήλωσε ο Μίτκο Αλέκσοφ της Ένωσης Εμπορικών Επιμελητηρίων.

Στην Ελλάδα έχουν ήδη αρχίσει να κλείνουν εμπορικές επιχειρήσεις και  οι βιομηχανίες κλωστοϋφαντουργίας έχουν μεταφέρει την παραγωγή τους σε γειτονικές χώρες.

«Οι επιπτώσεις της αύξησης των φόρων στην Ελλάδα χτυπάει ιδιαίτερα την κλωστοϋφαντουργία και οι πιο πολλές επιχειρήσεις έχουν μεταφέρει την παραγωγή τους σε γειτονικές χώρες εκτός από ορισμένα εργοστάσια πλεκτών, βαφής και εκτύπωσης για τα οποία τώρα ακούμε ότι κλείνουν. Χρησιμοποιούμε ορισμένες πρώτες ύλες από την Ελλάδα αλλά τώρα η συνεργασία αυτή είναι πολύ μειωμένη. Η εταιρεία μου σταμάτησε να εξάγει προς την Ελλάδα, γιατί δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν και αυτό είναι αρνητικό για τις επιχειρήσεις μας» είπε ο Ντιμίταρ Παβλόφ, ιδιοκτήτης της κλωστοϋφαντουργικής εταιρίας «Pelister»  του Μοναστηριού.

Τα ίδια θα επισημάνει και ο διευθυντής του «Maksteel» Αλεξαντάρ Πανόφ.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η Ελλάδα βρίσκεται στην έκτη θέση ανάλογα με τον όγκο του εξωτερικού εμπορίου και της συνεργασίας και είναι ο έκτος στη σειρά επενδυτής στα Σκόπια.

Πέρσι το ποσό των ελληνικών επενδύσεων στη χώρα ανήλθε στα 10 εκατομμύρια δολάρια.
--
Πηγή: Време

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου