Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Μέρκελ: Δεν αναμένονται τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

     (upd)Στη Σύνοδο Κορυφής της 23ης και 24ης Ιουνίου δεν θα ληφθούν τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα, όπως γνωστοποίησε η Γερμανίδα Καγκελάριος, A. Mερκελ.
Η ίδια χαιρέτησε την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε χθες το βράδυ η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο διεμήνυσε ότι η Αθήνα τώρα πρέπει να επικεντρωθεί στην ψήφιση των αναγκαίων μέτρων.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος επανέλαβε ότι τάσσεται υπέρ της εθελοντικής και σημαντικής συμμετοχής των ιδιωτών κατόχων ομολόγων στο νέο δάνειο της Ελλάδας, τονίζοντας στον αντίποδα ότι μια τέτοια λύση δεν μπορεί να αποφασιστεί, εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίσει να διαφωνεί.
Η Μέρκελ τάχθηκε κατά της χρεοκοπίας της Ελλάδας, εκτιμώντας ότι εγείρονται μεγάλοι κίνδυνοι μετάδοσης από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, για το οποίο η ίδια δεν επίθυμεί να θεωρηθεί υπεύθυνη. "Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, τότε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν προβλήματα θα αναγκαστούν να οδηγηθούν στη σκέπη του προσωρινού ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (EFSF)", αναφέρει χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης αναφέρει ότι η Γαλλία δεν πρόκειται να δεχθεί χρεοκοπία της Ελλάδας. Ο εκπρόσωπος επίσης χαιρέτισε την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε χθες η ελληνική κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως ανοίγει το δρόμο για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής αναφορικά με την παροχή νέου δανείου προς τη χώρα.
Συμμετοχή των ιδιωτών κατόχων ομολόγων στη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα πρέπει να είναι μόνο σε εθελοντική βάση, προσθέτει.
Δεν υπάρχει Plan B για την Ελλάδα, αναφέρει την ίδια ώρα η Κομισιόν.
Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος του γερμανικού κόμματος «Η Αριστερά» και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Όσκαρ Λαφοντέν τάχθηκε υπέρ της διαγραφής χρέους για την αντιμετώπιση της κρίσης της Ελλάδας.
Αντίστοιχη πρόταση για διαγραφή χρέους της Ελλάδας, ως λύση για την κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα έκανε και ο Σοσιαλδημοκράτης πρώην υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρικ, στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit.
«Η διαγραφή χρέους θα πρέπει να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο και συντεταγμένα» είπε ο Λαφοντέν, σημειώνοντας πως «δεν μπορεί να εκτιμήσει κανείς τους κινδύνους μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια».

Κον Μπεντίτ: «Το μαύρο πρόβατο και οι άλλοι άσπιλοι»

Με πρωτοφανές σθένος υπερασπίσθηκε την Ελλάδα, ο αρχηγός των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, όταν Γάλλος πολίτης τον ερώτησε «γιατί θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να πληρώσουν για τις ελληνικές ατασθαλίες».
«Το θέμα έχει αρχίσει να με νευριάζει, το να μιλάμε σαν να υπάρχει ένα μόνο μαύρο πρόβατο στην Ευρώπη, οι Έλληνες, ενώ όλοι οι άλλοι είναι λευκοί και άψογοι» είπε ο Κον Μπεντίτ υψώνοντας τη φωνή και σημείωσε: «Εγώ λέω ότι οι περισσότεροι είναι το ίδιο φαύλοι με τους Έλληνες ή λίγο φαύλοι όπως οι Έλληνες».
Για να υποστηρίξει την άποψή του ο κ. Μπεντίτ ανέφερε πως «η προϋπόθεση που έθεσαν Σαρκοζί και Μέρκελ στον Έλληνα πρωθυπουργό, πριν από ένα χρόνο, όταν προσπαθούσε να εξασφαλίσει το πρώτο μέρος του δανείου, ήταν η δέσμευσή του για την εκπλήρωση όλων των συμβολαίων που είχε η Ελλάδα για στρατιωτικούς εξοπλισμούς ή άλλα, με τις γαλλικές και γερμανικές βιομηχανίες».
«Όταν μιλάμε για 'ελληνική διαφθορά' να έχουμε υπόψη μας ότι οι γαλλικές, γερμανικές, σκανδιναβικές ή άλλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες και επιχειρήσεις συμμετείχαν σε αυτή τη διαφθορά» τόνισε και απευθυνόμενος προς τον ακροατή, πρόσθεσε: «Όταν επομένως μιλάτε για ατασθαλίες, να αναφέρεσθε στις ατασθαλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνο στην Ελλάδα. Θα πρέπει να σταματήσουμε πλέον να φορτώνουμε στην Ελλάδα μια συμπεριφορά που στην ουσία είναι γενικευμένη».

www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου