Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Η Τρόικα ζητά από το Βενιζέλο σκληρότερα οικονομικά μέτρα

Από το ιστολόγιο http://www.greekmoney.gr/index.php/permalink/64661.html

image

του Γιάννη Τσαραγκλή - Πολύ σκληρές αναμένεται να είναι οι διαπραγματεύσεις του νέου υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τα στελέχη της Τρόικας, τα οποία έρχονται εσπευσμένα στην Ελλάδα για να μας επιπλήξουν.  Ο λόγος είναι οι τελευταίες αλλαγές που έκανε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στα φορολογικά μέτρα του Μεσοπρόθεσμου για να κατευνάσει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ λίγο πριν φύγει από το υπουργείο Οικονομικών.
Στο τελευταίο Eurogroup ο Ευ. Βενιζέλος δέχθηκε έντονη κριτική (κοινώς μόνο που δεν τον "έβρισαν") από τους ομολόγους του, επειδή ο Παπακωνσταντίνου αφαίρεσε ορισμένους φόρους από αυτούς που αρχικά είχε συμφωνήσει με τα στελέχη της Τρόικας.
Έτσι λοιπόν παρά την αντίθετη άποψη που κυκλοφορεί στην Ελλάδα, οι ευρωπαίοι εταίροι μας - τοκογλύφοι δανειστές μας - αδιαφορούν για τις αντιδράσεις των αγανακτησμένων πολιτών στη φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης και επιθυμούν αυτή να γίνει ακόμη σκληρότερη.
Γι αυτό το λόγο και το Eurogroup δεν αποφάσισε, όπως αναμενόταν, να εγκρίνει την καταβολή της 5ης δόσης που περίμενε με λαχτάρα η κυβέρνηση. Οι Ευρωπαίοι έχουν πλέον σχηματίσει την άποψη ότι οι Έλληνες είναι αφερέγγυοι συνομιλητές και μόνο ψήγματα ελπίδας δημιούργησε σε ορισμένους το ενδεχόμενο η ρητορική του κ. Βενιζέλου να μπορέσει να αλλάξει λίγο τα δεδομένα. Τα μέχρι σήμερα οικονομικά στοιχεία δυστυχώς, τους επιβεβαιώνουν. Το πρώτο πεντάμηνο του 2011, παρά τα φορομπηχτικά μέτρα που έχουν στραγγίσει την αγορά ούτε τα έσοδα αυξήθηκαν αλλά ούτε το έλλειμμα μειώθηκε, αντιθέτως αυξήθηκε.
Αυτό συμβαίνει γιατί η κυβέρνηση δεν τόλμησε να αγγίξει καμία από τις παραδοσιακές πηγές παραγωγής ελλείμματος είτε γιατί δεν μπορεί να τα βάλει με το οργανωμένο κύκλωμα συνδικαλιστών δημόσιας διοίκησης που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ είτε γιατί πιστεύει ότι μετά την αποτυχία του μνημονίου θα πάμε σύντομα σε εκλογές. Από τη στιγμή που εδώ και ενάμισυ χρόνο δεν άγγιξε ούτε τρίχα της φοροδιαφυγής, της σπατάλης του δημοσίου χρήματος και της διαφθοράς, έχει στείλει το μήνυμα στην ευρωπαϊκή κοινότητα ότι δεν μπορεί να κάνει τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες θέλουν οι εταίροι δανειστές μας. Γι αυτό και ζητούν επιμόνως τη συναίνεση της ΝΔ ελπίζοντας ότι έτσι θα ξεπεραστεί το πρόβλημα πολιτικού κόστους που φαίνεται να εμποδίζει το ΠΑΣΟΚ. Η άρνηση της ΝΔ να συναινέσει, δημιουργεί φόβους για ανεξέλεγκτες πολιτικές καταστάσεις τις οποίες ούτε οι εκλογές θα μπορούν να επιλύσουν.
Οι ξένοι δεν θέλουν εκλογές γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα δημιουργηθεί πολιτική αστάθεια αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία και γι αυτό κάνουν το παν για να επιτύχουν τη συναίνεση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Βέβαια, μία ενδεχόμενη πτώχευση της Ελλάδας επειδή θα προκαλούσε μεγάλο πλήγμα στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, δεν είναι επιθυμητή ούτε από την ΕΕ αλλά ούτε και από την Αμερική. Αυτό είναι ίσως και το μοναδικό διαπραγματευτικό ατού που διαθέτει η Ελλάδα, αλλά χωρίς συναίνεση δεν μπορεί να το εκμεταλλευτεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου