Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Reuters: Οι τέσσερεις βασικοί άξονες για δραστική λύση στο Ελληνικό χρέος

Από το ιστολόγιο http://www.newscode.gr/

Εκτενές δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters αναφέρεται στις ριζοσπαστικές προτάσεις που συζητούν πολιτικοί και τραπεζίτες για την διάσωση της Ελλάδας με βασικούς άξονες την δραστική μείωση του χρέους τη στήριξη των τραπεζών και μία έμφαση στην προώθηση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι χαρακτηριστικός: "Η Ευρώπη μετακινείται για να εξετάσει ευρύτερα και ριζοσπαστικά μέτρα για την Ελλάδα".
Το πρακτορείο αναφέρει ότι η αλλαγή στάση της Ευρώπης όσον αφορά το ελληνικό ζήτημα έγινε την περασμένη εβδομάδα, καθώς η αύξηση στις αποδόσεις των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων και οι περαιτέρω υποβαθμίσεις του αξιόχρεου της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης έκαναν σαφές ότι η έλλειψη μίας συνολικής λύσης απειλεί να ωθήσει μεγαλύτερες χώρες στην κρίση χρέους.
Η Ευρωζώνη είναι ακόμη μακριά από μία συναίνεση, όπως σημειώνει το Reuters, καθώς δεν υπάρχει έως τώρα συμφωνία για τον τρόπο συμβολής των ιδιωτών πιστωτών στην ανάληψη μέρους του κόστους του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, ούτε ακόμη και για το πότε θα γίνει η επόμενη σύνοδος κορυφής για να συζητήσει το ζήτημα αυτό.
Παρόλα αυτά προσθέτει το δημοσίευμα, οι προτάσεις είναι ένα βήμα μπροστά, επειδή δείχνουν ότι οι συζητήσεις τώρα επικεντρώνονται σε μία συνολική διευθέτηση για να τερματισθεί αμέσως η αβεβαιότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές σχετικά με την Ελλάδα, παρά στο να κρατάνε τη χώρα πάνω από το νερό, έως ότου υπάρξει μία μόνιμη λύση μήνες ή χρόνια αργότερα.
Το περίγραμμα των συζητήσεων για την λύση στο Ελληνικό ζήτημα περιλαμβάνει:
- Πρώτον, δράση για να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας - αντί απλά να δίνονται δάνεια στην Ελλάδα για να μπορεί να εξυπηρετεί το χρέος της, με την ελπίδα ότι θα μπορέσει με την ανάπτυξη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Η μείωση του χρέους μπορεί να γίνει με τη μορφή ανταλλαγής υφιστάμενων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου με νέα ή με τη μορφή της επαναγοράς των ομολόγων. Σε κάθε περίπτωση, οι ιδιώτες πιστωτές πιθανόν θα αποδεχθούν μία μείωση στην ονομαστική αξία των τίτλων τους.
- Δεύτερον, θα υπάρξουν μέτρα για την επανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, ιδιαίτερα των ελληνικών, οι οποίες δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις ζημιές από τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους. Θα υπάρξουν, επίσης, μέτρα για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης των τραπεζών που δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές.
- Τρίτον, ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο αναζωογόνησης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο θα επικεντρώνεται στην ανάκαμψη παρά μόνο στη μείωση του ελλείμματός της.
- Τέταρτον, περισσότερα δάνεια από δημόσιους φορείς με χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.
Τα νομικά ζητήματα που πρέπει να ξεπερασθούν
Το Reuters σημειώνει στη συνέχεια ότι πρέπει να ξεπερασθούν μεγάλα τεχνικά και νομικά προβλήματα για να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας μέσω της επαναγοράς των ομολόγων ή της ανταλλαγής τους με νέα.
Για παράδειγμα, αναφέρει ότι για την επαναγορά των ομολόγων μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να υπάρξει διαβούλευση με τα κοινοβούλια των χωρών που χρηματοδοτούν το Ταμείο και η ελληνική νομοθεσία πρέπει να αλλάξει για να δοθεί η δυνατότητα στους επενδυτές να αποδεχθούν την προσφορά.
Πρόβλημα η στάση Τρισέ αλλάν ξεπερνιέται
Αν υπάρξει μία συμφωνία για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας, τα άλλα σημεία μίας συνολικής λύσης μπορούν να συμφωνηθούν σχετικά εύκολα, συνεχίζει το δημοσίευμα, ενώ σημειώνει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα μπορεί να είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Πρόεδρος της οποίας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ επέμενε ότι η ΕΚΤ δεν θα δεχθεί την υποβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας και θα μπορούσε να σταματήσει την αναχρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.
Ωστόσο, αναφέρει, ούτε αυτό θα είναι σημαντικό εμπόδιο, καθώς αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν υπονοήσει ότι θα παρακάμψουν την ΕΚΤ, αν επιμείνει στη θέση της, και θα βρεθούν άλλοι τρόποι για να χρηματοδοτηθούν οι ελληνικές τράπεζες, όπως ένα πρόγραμμα έκτακτης ρευστότητας που θα διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου