Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Υψηλοί τόνοι στην βουλή για την «Proton Bank»

Από το ιστολόγιο http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=84428&catID=14


Σε μείζον ζήτημα εξελίχθηκε η χθεσινοβραδινή προσθήκη στο πολυνομοσχέδιο, ρύθμισης, με την οποία καλύπτεται η τοποθέτηση κρατικών διαθεσίμων στην Proton Bank, μια τράπεζα που, σύμφωνα με την ΝΔ, «δεν πέρασε τα stress-test και έκανε αίτηση αύξησης κεφαλαίου», ενώ για τον Αλέξη Τσίπρα «η αξία της ανέρχεται σε ένα ευρώ».

«Το δημόσιο έχει στρατηγικά συμφέροντα στην Proton Bank, γιατί έχει επενδύσει χρήματα και έχει θεσμικά συμφέροντα στο όνομα της ευστάθειας του συστήματος», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.

Η αντιπολίτευση διαμαρτυρήθηκε για την εισαγωγή της ρύθμισης από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, εκτός της διαδικασίας που προβλέπει ο Κανονισμός για τις τροπολογίες, αλλά και για τον τεράστιο όγκο των τροπολογιών που συνοδεύουν το πολυνομοσχέδιο, με τον Μανώλη Κεφαλογιάννη (ΝΔ) να ζητά την προσέλευση του Προέδρου της Βουλής, Φίλιππου Πετσάλνικου για να παράσχει εξηγήσεις.

«Η κατάσταση είναι έκτακτη και δεν δικαιολογείται να ασκείται κριτική επί τη βάσει ομαλών καταστάσεων», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Παντελής Οικονόμου. Η επί της ουσίας ωστόσο, κριτική της ρύθμισης, οδήγησε τον Ευάγγελο Βενιζέλο σε επιθέσεις εναντίον του εκπροσώπου της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε μια, κυμαινόμενης έντασης, αντιπαράθεσή του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Έπειτα από εντονότατες αντεγκλήσεις με το Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο κ. Βενιζέλος δικαιολόγησε την εισαγωγή της ρύθμισης, που δικαιώνει αναδρομικά την στήριξη της Proton Bank με διαθέσιμα του Δημοσίου, ως κίνηση που διατρανώνει τη φερεγγυότητα και ευστάθεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος:

«Το δημόσιο, σε συνδυασμό με την διατραπεζική αγορά, τοποθετεί τα διαθέσιμά του, με τρόπο που να διευκολύνεται η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. «Όταν έχει επαρκή ταμειακά διαθέσιμα, οφείλει να συμβάλλει στην ενίσχυση της ρευστότητας του συστήματος, γιατί αυτό είναι αναπτυξιακά και κοινωνικά ζωτικό για τη χώρα, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».

«Τις τελευταίες τρεις μέρες, μία συγκεκριμένη εφημερίδα (σ.σ. πρόκειται για την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία») αποδύεται σε μία επίθεση συστηματική, όχι μόνον εναντίον μιας μικρής τράπεζας, αλλά του τραπεζικού συστήματος συνολικά», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, αφήνοντας και υπαινιγμούς, περί σχεδίου αποσταθεροποίησης της ευστάθειάς του.

Τα δημοσιεύματα, αναδεικνύουν την διαφωνία δύο στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με την τοποθέτηση διαθεσίμων του Δημοσίου στην Proton Bank, επί τη βάσει ότι η επιλογή αυτή, αντίκειται σε υπουργική απόφαση του 1997, η οποία αλλάζει με την παρούσα ρύθμιση.

«Οι διατάξεις που παραβίασε, ήταν εκείνες του σκανδάλου Κοσκωτά», παρατήρησε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης - ενώ ο Παύλος Μαρκάκης (ΛΑΟΣ), μετέφερε με την σειρά του την καταγγελία περί «παράτυπης καταχώρησης των διαθεσίμων». Για «φωτογραφική ρύθμιση» που χρήζει εξηγήσεων, έκανε λόγο ο Δημ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ).

«Η διάταξη μπορεί να έχει και οσμή σκανδάλου, αλλά είναι μέρος του γενικότερου σκανδάλου στήριξης, χρηματοδότησης και εξυπηρέτησης των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Μήπως πρόεδρος της Proton Bank είναι ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα ο κ. Σπέκχαρντ; Υπήρξαν πρόσωπα στο ΔΣ της με σημαίνοντα ρόλο στις αμυντικές προμήθειες;», παρατήρησε μεταξύ άλλων, ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ).

«Δεν θέλω να μιλήσω για το τι συμβαίνει επιχειρηματικά στο χώρο των μέσων ενημέρωσης και για τις σχέσεις του με το τραπεζικό σύστημα. Πάντως, αυτό το σύστημα κρατά στη ζωή πάρα πολλές επιχειρήσεις και στο χώρο των μέσων ενημέρωσης», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

«Η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχει παραγγείλει την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, κατόπιν καταγγελιών για τέλεση αδικημάτων από τον βασικό μέτοχο της Proton Bank. Η κυβέρνηση, όμως και η Τράπεζα της Ελλάδος σημείωσαν με ικανοποίηση ότι τα εκτελεστικά μέλη της διοίκησης της Τράπεζας παραιτήθηκαν και τις εκτελεστικές αρμοδιότητες ανέλαβαν άσχετα πρόσωπα, που ασκούν εδώ και λίγες μέρες την διοίκηση, έχοντας πολύ μεγάλη τραπεζική εμπειρία».

Τίποτε από τα παραπάνω, δεν επηρεάζει την φερεγγυότητα της Τράπεζας, η οποία έχει καταθέσεις 1,8 δισ. ευρώ - υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών. «Είναι δυνατόν το ελληνικό Δημόσιο να θεωρήσει με βάση τα σημερινά δεδομένα, ότι υπάρχει νομίμως λειτουργούσα τράπεζα που δεν είναι φερέγγυα και πως γι’ αυτό το λόγο δεν επιλέγει να καταθέσει τα διαθέσιμά του σ’ αυτήν; Όλες είναι φερέγγυες γιατί στηρίζονται από το ελληνικό Δημόσιο και την ΕΚΤ. Η συγκεκριμένη, έχει ενισχυθεί τα τελευταία τρία χρόνια με 300 εκ. από το ελληνικό Δημόσιο, με προνομιακές μετοχές, ομόλογα και εγγυήσεις που διατίθενται στην ΕΚΤ. Το ελληνικό Δημόσιο είναι προνομιούχος μέτοχος της τράπεζας αυτής κι από το 2008, επί κυβέρνησης Καραμανλή, έχει ορίσει επίτροπό του, ο οποίος παρακολουθεί τις εργασίες και παραμένει ο ίδιος».

Αντίστοιχες θέσεις εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος σχολίασε λέγοντας πως «η τράπεζα είναι ο καταθέτης και όχι ο μπαμπούλας, ο κακός, ο αιμοδιψής. Αν αρχίσει το ντόμινο, δύσκολα σταματάει στην κατάσταση που είναι η χώρα. Εδώ κόντεψε να πέσει η Αμερική με την Λήμαν Μπράδερς».

«Μου κάνει εντύπωση, γιατί κάποιοι επιμένουν να βλέπουν το δένδρο που μάλλον είναι θάμνος, πάρα το δάσος που απειλείται. Δεν γνωρίζουμε πού βρίσκονται τα πράγματα, ότι στο μαγειρείο γίνονται πολλά για συμπτύξεις και συγχωνεύσεις τραπεζών, έχουν βγει τεράστια μαχαίρια, που με γραφίδες και μικρόφωνα προσπαθούν να προσδιορίσουν τα συνοικέσια;» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

«Οι δημόσιες τράπεζες - γιατί ακούω πως η Τράπεζα Αττικής ετοιμάζεται να συνεργαστεί με την Proton Bank - δεν υπάρχουν για να διασώζουν φίλους δικούς σας ή άλλων, φίλους πρώην πρεσβευτών, ή ομοτράπεζους πολιτικών προσώπων που διοργανώνουν πολύ ευχάριστα γεύματα στο Ζάππειο, αλλά για να υπερασπίζονται την περιουσία του ελληνικού λαού», παρενέβη αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας. «Η πραγματική αξία της Proton Bank είναι ένα ευρώ. Δώστε ένα ευρώ και εξαγοράστε αυτήν την φαλιρισμένη τράπεζα - γιατί 280 εκ. ευρώ δόθηκαν ως ένεση στο μετοχικό κεφάλαιο (είναι προνομιακές μετοχές - μετατρέψτε τες σε κοινές!) και 220 εκ. ευρώ ως εγγυήσεις».

«Σας μέμφομαι ότι η λογική σας της διάσωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, περνά μέσα από τη λογική της διαιώνισης του «βαρελιού χωρίς πάτο», που είναι το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Με αυτήν την λογική, ούτε τις καταθέσεις, ούτε το τραπεζικό σύστημα θα διαφυλάξουμε. Θα δίνουμε τα χρήματα για να σώζουμε ενδεχομένως απατεώνες και θα έχουμε εν κινδύνω τις καταθέσεις των πολιτών», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «η κυβερνητική θριαμβολογία μετά την 21η Ιουλίου, φθάρηκε σαν τα τρόπαια μέσα σε τρεις μέρες, ύστερα από την κερδοσκοπική επίθεση στην Ιταλία και την Ισπανία», θεώρησε «μη διαχειρίσιμο» το χρέος, που κατά το ΔΝΤ, αναμένεται να φθάσει το 172% μέσα στο 2012 - και χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο, «αυγουστιάτικο ριφιφί σε μισθούς και συντάξεις, με νέα μεγάλα δώρα σε οικονομικά συμφέροντα: Επτά χιλιάδες άνθρωποι πετάγονται στο δρόμο, σε μια ψηφοφορία της στιγμής, με την μέθοδο των τροπολογιών».

«Δεν έχει πάτο το βαρέλι της ανευθυνότητας», απάντησε ο κ. Βενιζέλος. «Ο κ. Τσίπρας, μίλησε προηγουμένως, σαν να είναι αυτός που επιχαίρει πάνω στα αποκαΐδια της ελληνικής, ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας και τραπεζικής πίστης. Θέλω να απευθυνθώ στους έλληνες πολίτες και καταθέτες - και να τους πω: Μην ακούσετε τίποτα απ’ όσα είπε ο κ. Τσίπρας προηγουμένως. Μην ακούσετε αυτόν τον κινδυνολογικό, προβοκατόρικο, ανεύθυνο λόγο».

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως το χρέος είναι διαχειρίσιμο, καθώς «από τα 350 δισ. τα 265 αυτή τη στιγμή, είναι δρομολογημένα να φτάσουνε στα χέρια της ευρωζώνης, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ - και μένει μόνο το 25% του χρέους». Στην εναντίωση δε του Αλ. Τσίπρα, στη νέα περαίωση των μεγαλοφειλετών, ο κ. Βενιζέλος αναρωτήθηκε εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί τις χρήσεις ανέλεγκτες «και να λέμε του χρόνου πως τα 42 δισ. έγιναν 45 και μετά 50».

«Την ώρα που η κυβέρνηση περικόπτει μισθούς και συντάξεις, τα διαθέσιμα του δημοσίου κλείνουν τρύπες δεξιά και αριστερά, σε ένα τραπεζικό σύστημα που αδυνατεί να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες της αγοράς και της οικονομίας», επανήλθε ο κ. Τσίπρας, προτείνοντας έναν δημόσιο πυλώνα, που να μπορεί να προβαίνει σε εξαγορές, αλλά και να στηρίζει την δημόσια οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Είπατε να φτιάξουμε τον δημόσιο πυλώνα, αλλά η Τράπεζα Αττικής σ’ αυτόν τον πυλώνα εντάσσεται - και προφανώς, οι επιλογές της είναι οι συμφέρουσες για την τράπεζα που επεμβαίνει και που διασώζει» απάντησε ο κ. Βενιζέλος. «Εμείς οι ίδιοι ζητάμε να αντιμετωπιστεί η Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σαν τις ιδιωτικές τράπεζες, γιατί οι θεωρούμενες δημόσιες, δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν με τα 30 δισ. που ο μηχανισμός διαθέτει για τις άλλες».

«Φαίνεται πως βρισκόμαστε στην εξέλιξη ενός σκανδάλου» παρατήρησε ο ανεξάρτητος βουλευτής και μέλος της «Δημοκρατικής Αριστεράς», Νίκος Τσούκαλης. «Η εκ προοιμίου αναγνώριση φερεγγυότητας του τραπεζικού συστήματος, ακούγεται πάρα πολύ προωθημένη. Η ίδια επιχειρηματολογία είχε χρησιμοποιηθεί και στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων. Δεν πρέπει η Βουλή να ενημερωθεί για τις επίμαχες συναλλαγές και τι μεσολάβησε μέχρι την τροπολογία;» αναρωτήθηκε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου