Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

ΣΗΜΕΡΑ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΡΟΟΠΤΟΥ, ΟΙ ΝΕΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ Μετεγγραφές και επιστροφές

Από το ιστολόγιο http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=210610&-V=articles

Σε Προεδρικό και ΑΚΕΛ δεν είχαν χρόνο για δάκρυα. Έτσι κι αλλιώς είχαν προετοιμαστεί για το σενάριο αποχώρησης του ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση, ενώ είχαν να δώσουν και μια μάχη με το χρόνο, με στόχο την ανακοίνωση σήμερα της σύνθεσης του νέου Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και το κυβερνών κόμμα από τις 12:30 χθες το μεσημέρι, οπότε ο Μάριος Καρογιάν ανακοίνωνε την αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση, είχαν πλέον ένα σημαντικό στοίχημα να κερδίσουν: Να αποδείξουν ότι μπορούν και χωρίς το ΔΗΚΟ και να σχηματίσουν μία Κυβέρνηση που δεν θα φέρει αποκλειστικά το στίγμα του ΑΚΕΛ, αλλά να στέλνει θετικά μηνύματα στην κοινωνία, αλλά και στις διεθνείς αγορές, λόγω ακριβώς των δυσκολιών στην κυπριακή οικονομία.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», μέχρι αργά χθες καταβάλλονταν προσπάθειες στο Προεδρικό Μέγαρο για να ανακοινωθεί σήμερα όχι μόνο η σύνθεση τις νέας Κυβέρνησης, αλλά και για να κλείσουν και άλλα ανοικτά μέτωπα, με το διορισμό νέου επιτρόπου Προστασίας του Ανταγωνισμού, του νέου προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του νέου συντονιστή για την κυπριακή προεδρία της ΕΕ και του νέου επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Το αν η προσπάθεια απέδωσε καρπούς για να κλείσουν όλες οι τρύπες θα φανεί σήμερα.


Όρκος σιωπής
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ανέλαβε προσωπικά τις επαφές με συγκεκριμένες προσωπικότητες. Τα ονόματα είχαν συζητηθεί προηγουμένως σε σύσκεψη που επακολούθησε της συνάντησης Χριστόφια – Καρογιάν, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Νίκου Κατσουρίδη. Έτσι κι αλλιώς τα πλείστα μέλη του ΠΓ και της Γραμματείας του ΑΚΕΛ ευρίσκονται ήδη σε διακοπές, αφού το κόμμα παρέδωσε από μέρες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το σχέδιο β, που θα ενεργοποιούνταν σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση. Είναι ενδιαφέρον ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε αυστηρές οδηγίες σε όλους για να μην υπάρξουν διαρροές. Όχι για σκοπούς εντυπωσιασμού, αλλά για λόγους ουσίας. Στο Προεδρικό ήθελαν να αποφύγουν παρεμβάσεις από τρίτους που θα χαλούσαν το σχεδιασμό. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια, χθες το μεσημέρι, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέσα από τη σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου θα προχωρούσε σε ανοίγματα προς την κυπριακή κοινωνία. Μάλιστα αργά χθες βράδυ διαβεβαίωνε με δηλώσεις του στο ΡΙΚ ότι δεν θα έχει το στίγμα του ΑΚΕΛ η νέα Κυβέρνηση.

Ποιοι μένουν
Με βάση τις πληροφορίες που είχαμε συγκεντρώσει μέχρι αργά χθες βράδυ, από τους υπουργούς σίγουρη είχαν την παραμονή τους στην Κυβέρνηση και μάλλον στα υπουργεία που ανέλαβαν από την πρώτη στιγμή οι εξής:
Νεοκλής Συλικιώτης, υπουργός Εσωτερικών
Σωτηρούλα Χαραλάμπους, υπουργός Εργασίας
Δεδομένη θεωρούνταν επίσης η παραμονή του Στέφανου Στεφάνου στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και του Τίτου Χριστοφίδη ως υφυπουργού παρά τω Προέδρω.
Σοβαρές πιθανότητες παραμονής στο υπουργείο Δικαιοσύνης είχε μέχρι αργά χθες το βράδυ και ο Λουκάς Λουκά.
Αντίθετα, πέρα από τους τρεις υπουργούς του ΔΗΚΟ που αποχώρησαν και του Κώστα Παπακώστα που αποχώρησε, δεδομένη ήταν η αποχώρηση του υπουργού Οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη και του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Δημητρίου. Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Χαρίλαος Σταυράκης είχε υποβάλει παραίτηση προτού ο Πρόεδρος καλέσει τους υπουργούς του να θέσουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεσή του.

Ποιοι μετακινούνται
Σύμφωνα με τα δεδομένα που καταγράφονταν χθες, δύο υπουργοί αλλάζουν χαρτοφυλάκιο. Ο λόγος για τον μέχρι πρότινος υπουργό Γεωργίας Δημήτρη Ηλιάδη, ο οποίος φαίνεται ότι θα κρατήσει τελικά το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Άμυνας, που ανέλαβε παράλληλα με το Γεωργίας μετά την παραίτηση του Κώστα Παπακώστα. Ανοικτό ήταν και το ενδεχόμενο μετακίνησης της Ερατούς Κοζάκου Μαρκουλλή (η οποία γιόρτασε στην... αβεβαιότητα χθες τα γενέθλιά της) στο υπουργείο Εξωτερικών.

Νέοι και εμπλοκή
Από πλευράς ΑΚΕΛ η μοναδική νέα είσοδος στο κυβερνητικό σχήμα είναι αυτή του Κίκη Καζαμία. Ο κ. Καζαμίας αποδέχθηκε την πρόσκληση Χριστόφια και επανέρχεται στην ενεργό πολιτική δράση. Είχε προηγουμένως απορρίψει αρκετές προσκλήσεις για να αξιοποιηθεί από την Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ. Αυτή τη φορά δεν μπορούσε να πει όχι. Ο κ. Καζαμίας αρχικά προοριζόταν για το υπουργείο Εμπορίου. Ωστόσο δεν αποκλείεται να αναλάβει τελικά το υπουργείο Οικονομικών, μετά την εμπλοκή που υπήρξε αργά χθες βράδυ με τον Μιχάλη Σαρρή, τον οποίον το Προεδρικό προόριζε για το υπουργείο Οικονομικών.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επιχείρησε να περιλάβει στο νέο Υπουργικό ένα ηχηρό όνομα (και έκπληξη υπό τις περιστάσεις). Παρά την αποχώρηση του ΔΗΚΟ, ο Πρόεδρος θέλησε να κάνει υπέρβαση σε ό,τι αφορά το υπουργείο Οικονομικών, προσεγγίζοντας τον υπουργό Οικονομικών επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου Μιχάλη Σαρρή. Αν και αντίθετος, ο Μιχάλης Σαρρής, με τη φιλοσοφία του ΑΚΕΛ στα της οικονομίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υιοθέτησε τους προβληματισμούς που είχε θέσει το ΔΗΚΟ προ της αποχώρησής του από την Κυβέρνηση και θέλησε να κάνει τη μεγάλη κίνηση. Μια κίνηση που θα έστελνε θετικά μηνύματα στις διεθνείς αγορές και στο εσωτερικό μέτωπο στο πιο σημαντικό υπουργείο αυτή τη στιγμή. Είναι ενδιαφέρον ότι το Προεδρικό ξεπέρασε ακόμη και το γεγονός ότι ο κ. Σαρρής ήταν μεταξύ των προσωπικοτήτων που βρέθηκαν ανάμεσα στους αγανακτισμένους στις εκδηλώσεις έξω από το Προεδρικό Μέγαρο μετά την τραγωδία στο Μαρί. Το ότι ο Πρόεδρος άνοιξε την πόρτα του Προεδρικού στον κ. Σαρρή, παρά την αποχώρηση του ΔΗΚΟ θα ήταν ένα σημαντικό και θετικό μήνυμα προς την κοινωνία. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, ο κ. Σαρρής πήρε αργά χθες βράδυ το αεροπλάνο για να επιστρέψει στην Κύπρο από τις διακοπές του στο εξωτερικό και απέρριψε την πρόσκληση, με το επιχείρημα ότι δεν θα μπορούσε να συμμετέχει σε μία μονοκομματική κυβέρνηση. Και όλα αυτά ενώ αναμενόταν να συζητήσει σήμερα το πρωί με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών τα δεδομένα στην οικονομία, προτού αναλάβει εκ νέου το υπ. Οικονομικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το υπ. Οικονομικών έπαιζαν τα ονόματα του Βάσου Σιαρλή, πρώτου γενικού διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου και του Ανδρέα Πίττα, πρώην προέδρου της ΟΕΒ.
Η δεύτερη δεδομένη νέα είσοδος στο κυβερνητικό σχήμα είναι αυτή του γενετιστή Σταύρου Μαλά, ο οποίος προέρχεται από το χώρο των Ενωμένων Δημοκρατών. Ο κ. Μαλάς ήταν και υποψήφιος με το ΑΚΕΛ στην εκλογική περιφέρεια Πάφου στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Τα ερωτηματικά
Με ερωτηματικό ήταν μέχρι αργά χθες και το ποιοι θα αναλάβουν σήμερα τα υπουργεία Συγκοινωνιών και Έργων, Γεωργίας και Παιδείας. Στο υπουργείο Παιδείας έπαιζε έντονα το όνομα της Ελπίδας Κεραυνού, προέδρου της διοικούσας επιτροπής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Ωστόσο, υπήρχε ένα σημαντικό εμπόδιο στην περίπτωση της κ. Κεραυνού, με δεδομένο ότι μετά τη λήξη της θητείας της δεν θα μπορούσε να επανέλθει στα ακαδημαϊκά της καθήκοντα στο ΤΕΠΑΚ, αφού δημιουργήθηκε ήδη το προηγούμενο με τον Ανδρέα Δημητρίου. Έτσι κι αλλιώς η προσπάθεια χθες ήταν να προέρχεται από τον ακαδημαϊκό χώρο ο νέος υπουργός Παιδείας.

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΟΡΜΠΑ
04/08/2011 - 11:20

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου