Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Καιρός για μια παγκόσμια απάντηση στην κρίση;

Από το ιστολόγιο http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=98672

Οι έντονοι κλυδωνισμοί στις αγορές κάνουν σαφές ότι η αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους θα πρέπει πλέον να αντιμετωπιστεί σε διεθνές επίπεδο, αφού ανάμεσα στις «παρενέργειές» της είναι ένας νομισματικός πόλεμος, την ώρα που οι κυβερνήσεις επιχειρούν να αποδυναμώσουν τα νομίσματά τους για να τονώσουν τις εξαγωγές τους.


Ανώτεροι αξιωματούχοι του G7 βρίσκονται σε επαφή για το θέμα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, με τις ΗΠΑ να πιέζουν τους Ευρωπαίους να διευρύνουν το μέγεθος του μηχανισμού διάσωσης.

Η Ουάσιγκτον βλέπει, όπως και οι αγορές, ότι οι μέχρι στιγμής λύσεις των Ευρωπαίων για την κρίση δεν έχουν υπάρξει αποτελεσματικές. Εάν η κρίση ξεφύγει από κάθε έλεγχο και μεταδοθεί στην Ιταλία και την Ισπανία –την τρίτη και την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης- τότε οι αναταράξεις στις διεθνείς αγορές θα είναι μεγάλες και ο κίνδυνος μιας νέας παγκόσμιας ύφεσης ορατός.

Οι ίδιες οι αγορές φέρνουν τους πολιτικούς μπροστά σε μια επιτακτική ανάγκη να απαντήσουν. Η κρίση στην Ευρώπη σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για τη δημοσιονομική κατάσταση των ΗΠΑ διώχνουν τους επενδυτές από το δολάριο και το ευρώ και τους σπρώχνουν στην ασφάλεια του γιεν και του ελβετικού φράγκου.

Αυτό μπορεί να βοηθά τις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους με μία τόνωση των εξαγωγών τους, όμως, καθιστά πιο ακριβές τις εξαγωγές της Ιαπωνίας και της Ελβετίας.

Η Wall Street Journal μεταφέρει σήμερα το σενάριο που κυκλοφορεί για μια διεθνή συμφωνία που θα μετριάσει τις εντάσεις στις αγορές συναλλάγματος, την ώρα που Ιαπωνία και Ελβετία διαμαρτύρονται έντονα για το ράλι των νομισμάτων τους. Και οι δύο προχώρησαν σε παρεμβάσεις στις αγορές προκειμένου να αποδυναμώσουν το γιεν και το φράγκο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, είναι πιθανή μία συμφωνία στα πρότυπα της Συνθήκης Plaza του 1985, που θα βοηθήσει στην ελεγχόμενη ανατίμηση του δολαρίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου