Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Ποια χώρα είναι ο επόμενος στόχος των αγορών;

Από το ιστολόγιο http://www.newscode.gr/

Οι σχετικές προειδοποιήσεις περιέχονταν στις απόρρητες εκθέσεις που μοιράζονταν στα επιτελεία των μεγάλων ευρωπαϊκών - και των ελληνικών - τραπεζών από το Φεβρουάριο που μας πέρασε. Τί έλεγαν; Ότι μπορεί σε αυτή τη φάση να φαίνεται ότι στοχοποιούνται η ιταλική και η ισπανική οικονομία, όμως, ο πραγματικός στόχος των αγορών είναι η ...Γαλλία.



Πάνω σε αυτή την κρίσιμη παρατήρηση - διαπίστωση, στηρίζονταν και η ελληνική θέση, όπως μονότονα επαναλαμβάνονταν από τον πρωθυπουργό, τον τελευταίο καιρό, στις δημόσιες εμφανίσεις του επί ευρωπαϊκού εδάφους. "Η Ελλάδα δεν είναι ο πραγματικός στόχος" έλεγε και μάλλον το εννοούσε.
Σύμφωνα με συνήθως καλά ενημερωμένες πηγές, το Παρίσι ετοιμάζεται να δεχθεί την πίεση των κερδοσκοπικών κεφαλαίων από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Το γεγονός ότι από χθες ήδη το spread του 10ετούς του ομολόγου έχει "καβατζάρει" τα επίπεδα των 80 μονάδων βάσης κι ετοιμάζεται να καταγράψει νέο ιστορικό γεγονός, προκαλεί ρίγη στα Ηλύσια Πεδία.
Και μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ο Νικολά Σαρκοζί, πρώτος απ όλους έσευσε να ορίσει τριήμερη συνεδρίαση του γαλλικού κοινοβουλίου για την ψήφιση των προβλεπομένων από την τελευταία σύνοδο κορυφής για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας.
Τη "γραμμή" έδωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο: «Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης πρέπει να ψηφίσουν άμεσα τα συμφωνηθέντα και η ελληνική κυβέρνηση να τα εφαρμόσει παραυτα».
Και γι αυτό το λόγο ο υπουργός Οικονομικών κ.Β.Βενιζέλος έκανε την γνωστή σιβυλλική πρόβλεψη από του βήματος της Βουλής: «Ας εφαρμόσουμε τώρα, ό,τι ψηφίσαμε, γιατί αν δεν το κάνουμε, σε λίγο καιρό θα φαντάζει ...παιχνιδάκι μπροστά σε αυτά που θα ακολουθήσουν».
Τελικώς, αν αυτές τις προειδοποιήσεις τις διαβάσει κανείς έχοντας υπόψη όλο το backround της υπόθεσης, τότε αντιλαμβάνεται ότι είναι κάτι παραπάνω από αυστηρές. Αγγίζουν το όριο του θρίλερ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου