Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

"Πιθανότερη η χρεοκοπία της Ιταλίας παρά της Ισπανίας"

Από το ιστολόγιο http://www.nooz.gr/economy/i-italia-8a-xreokopisei---i-ispania-8a-to-apofigei

Συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΕ για την Ιταλία και την Ισπανία, που βλέπουν το κόστος δανεισμού τους να εκτοξεύεται σε πρωτοφανή ύψη και αντιμετωπίζουν τη δυσπιστία των επενδυτών ότι θα καταφέρουν να επιβιώσουν χωρίς διάσωση από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Βρετανικό think tank εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανότερο να χρεοκοπήσει η Ιταλία παρά η Ισπανία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Deutshe Bank, το κόστος για διάσωση της Ιταλίας θα έφτανε στα 290 δισ. ευρώ, ενώ της Ισπανίας στα 490 δισ. ευρώ, ποσά "δύσκολα" για τον μηχανισμό στήριξης, όπως έχει διαμορφωθεί.

Την Τετάρτη ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι πραγματοποίησε παρέμβαση στο κοινοβούλιο προσπαθώντας να πείσει ότι η οικονομία της Ιταλίας είναι ασφαλής και υγιής, ενώ απέκρουσε εκκλήσεις για πολιτική αλλαγή.

Ρεπορτάζ του Euronews


"Πιθανότερο να χρεοκοπήσει η Ιταλία"

Σύμφωνα ωστόσο με εκτιμήσεις βρετανικού think tank, η Ιταλία είναι πιθανό να κηρύξει στάση πληρωμών. Το Centre for Economics and Business Research, παράλληλα θεωρεί ότι η Ισπανία διατρέχει μικρότερο κίνδυνο λόγω μικρότερου χρέους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, η Ιταλία θα αποφύγει τη χρεοκοπία μόνο αν  υπάρξει μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη. Η ιταλική οικονομία είχε ανάπτυξη 0,1% στο ά τετράμηνο του 2011 και δεν αναμένεται σημαντική ανάκαμψη.

Το Κέντρο υπολογίζει ότι το ιταλικό χρέος θα αυξηθεί από 128% σε 150% ως το 2017 αν το κόστος δανεισμού δεν αποκλιμακωθεί και η ανάπτυξη μείνει στα σημερινά επίπεδα.

Οι συνθήκες στην Ισπανία είναι καλύτερες γιατί έχει μικρότερο χρέος. Ακόμη και σε ένα "κακό" σενάριο, το χρέος δεν πρόκειται να ανέλθει πάνω από το 75% του ΑΕΠ, σύμφωνα πάντα με την έρευνα.

Παρέμβαση Τρισε

Με ενδιαφέρον αναμένεται η παρέμβαση Τρισέ κατά τη μηνιαία συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, για το θέμα που θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθεί από δημοσιογράφους. Οι αγορές ελπίζουν ότι θα υπάρξει απόφαση για επανεκκίνηση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων. Όσον αφορά την νομισματική πολιτική, αναλυτές θεωρούν ότι δεν θα αυξηθούν τα επιτόκια, μετά την αύξηση στο 1,50% τον περασμένο μήνα.

Προειδοποίηση Μπαρόζο

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εξέδωσε χθες ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία υπάρχει "βαθιά ανησυχία" για τις οικονομίες των δύο χωρών της περιφέρειας. Κάλεσε δε τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, να "αντιμετωπίσουν αποφασιστικά την κρίση χρέους με μέσα ανάλογα της σοβαρότητας της κατάστασης".

Επαφές Τρισέ, Ρεν με Τρεμόντι

Την ίδια ημέρα, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Τρισέ είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας της Ιταλίας Τζούλιο Τρεμόντι. "Είχαμε μια μακρά συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη", δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup ενώ ο Τρεμόντι έκανε λόγο περί "μακράς και καρποφόρας συζήτησης" χωρίς να αποκαλύψει τίποτε για την ουσία.

Στις Βρυξέλλες, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ο Επίτροπος για Νομισματικά Θέματα Όλι Ρεν είχε συζήτηση με τον Τρεμόντι το απόγευμα της Δευτέρας και ότι δεν υπήρξε καμιά αναφορά σε κάποιο πακέτο "διάσωσης" της Ιταλίας - το οποίο θα έθετε υπό μεγάλη πίεση τους υπάρχοντες μηχανισμούς αποκατάστασης της χρηματοοικονομικής σταθερότητας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου