Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Eκδίδεται στην Κύπρο ο σφετεριστής ελληνοκυπριακών περιουσιών Gary Robb

Από το ιστολόγιο http://www.enkripto.com/2011/08/e-gary-robb.html
Μεγάλη επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας στον αγώνα της για την προάσπιση των δικαιωμάτων της στα κατεχόμενα, αποτελεί η απόφαση βρετανικού δικαστηρίου, με την οποία εγκρίθηκε η έκδοση του διαβόητου σφετεριστή ελληνοκυπριακών περιουσιών Gary Robb από τη Βρετανία στην Κύπρο, όπου θα δικαστεί από τα κυπριακά δικαστήρια. Όπως έγινε γνωστό, η απόφαση εκδόθηκε στις 13 Ιουνίου, και ο Robb θα εκδοθεί στην Κύπρο ως τις 10 Αυγούστου. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Όπως είναι γνωστό, στη Μ. Βρετανία ευδοκιμεί εδώ και μερικά χρόνια μια "φάμπρικα" αγοράς ακινήτων στα κατεχόμενα της Κύπρου. Τα ακίνητα αυτά, που οι νόμιμοι ιδιοκτήτες τους από το 1974 είναι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες που τα έχουν εγκαταλείψει, πωλούνται σε χαμηλές (συγκριτικά) τιμές σε Βρετανούς, ιδίως συνταξιούχους, που έτσι αποκτούν (ή μάλλον νομίζουν πως αποκτούν) το μεσογειακό "σπίτι των ονείρων τους" εις βάρος των Ελληνοκυπρίων προσφύγων. Το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος ευνοεί αυτό το άθλιο "εμπόριο", αφ' ενός γιατί αποφέρει σημαντικά ποσά σε συνάλλαγμα, και αφ' ετέρου γιατί συνδέει τα συμφέροντα πολλών Βρετανών με τη μοίρα του ψευδοκράτους, δημιουργώντας κίνητρο για την αναγνώριση της υπόστασής του στη Βρετανία.

Παρ' όλα αυτά οι Ελληνοκύπριοι βρήκαν τρόπο να διεκδικήσουν το δίκιο τους: ο Ελληνοκύπριος Μελέτιος Αποστολίδης στράφηκε δικαστικά κατά των Βρετανών David και Linda Orams που είχαν αγοράσει ακίνητο που του ανήκε στα Κατεχόμενα, και δικαιώθηκε. Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην υπόθεση C 420/07 έκρινε ότι οι αποφάσεις του κυπριακού δικαστηρίου, με τις οποίες υποχρεώθηκαν οι Orams να σταματήσουν την καταπάτηση του οικοπέδου Αποστολίδη και να του καταβάλουν ενοίκιο για την περίοδο που το κατείχαν, αναγνωρίζονται και πρέπει να εκτελούνται σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα (εν προκειμένω στη Βρετανία), ασχέτως του γεγονότος ότι η κατοχή της Β. Κύπρου από τουρκικά στρατεύματα δεν επιτρέπει την εφαρμογή τους εκεί. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για την (έμμεση έστω) δικαίωση εκατοντάδων Ελληνοκυπρίων, που μπορούν να στραφούν κατά των σφετεριστών στα βρετανικά δικαστήρια και να διεκδικήσουν αποζημιώσεις. Εννοείται δε, ότι με αυτή την απόφαση "κόπηκε η όρεξη" πολλών Βρετανών, επίδοξων "ιδιοκτητών" προσφυγικών ιδιοκτησιών.

Ως οριστική "ταφόπλακα" σε τέτοιες ορέξεις έρχεται τώρα η έκδοση ενός από τους πρωτεργάτες της "φάμπρικας", του Βρετανού υπηκόου Gary Robb, που θα οδηγήσει στη δίκη του στην Κύπρο. Ο Robb είναι ένα πραγματικό "λουλούδι": το 1996, όντας ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου στην Αγγλία, συνελήφθη μαζί με τον αδερφό του για διακίνηση ναρκωτικών. Αποφυλακίστηκε με εγγύηση, και πριν δικαστεί διέφυγε από την Αγγλία και κατέληξε στη Β. Κύπρο. Εκεί, προφανώς με άφθονα χρήματα από το εμπόριο ναρκωτικών, πήρε την τουρκοκυπριακή "υπηκοότητα" και ίδρυσε την εταιρεία Aga Developments Construction Ltd., με σκοπό να κατασκευάσει τουριστικά θέρετρα και βίλες προς πώληση σε ξένους υπηκόους. Το σημαντικότερο από αυτά βρίσκεται στην περιοχή Αμάραντα, κοντά στην Κυρήνεια, με 246 κατοικίες, γνωστό ως Amaranta Valley (φαίνεται πίσω από τον Gary Robb στην παρακάτω φωτογραφία).



Το 2005 ο Robb έφυγε για την Ταϊλάνδη με σκοπό να ιδρύσει αντίστοιχη επιχείρηση εκεί, αλλά αφ' ενός εντοπίστηκε από τις βρετανικές αρχές (αφού εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του) και αφ' ετέρου η περιουσία του στα κατεχόμενα κατασχέθηκε από το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος. Την ίδια εποχή, η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε εναντίον του διεθνές ένταλμα σύλληψης. Τελικά ο Robb έκανε συμφωνία με το ψευδοκράτος και επέστρεψε, με την προϋπόθεση να ολοκληρώσει την κατασκευή του Amaranta Valley, καθώς αρκετοί Βρετανοί είχαν ήδη αγοράσει "ιδιοκτησίες" ή πληρώσει προκαταβολές, και υπήρχε μεγάλη πίεση να παραδοθούν κάποιες κατοικίες. Όμως οι κατοικίες δεν ολοκληρώθηκαν εγκαίρως, ενώ κάποιοι "πελάτες" ανακάλυψαν ότι είχαν "αγοράσει" το ίδιο σπίτι με άλλους! Τελικά το ψευδοκράτος, χάνοντας προφανώς την υπομονή του με τον Robb, τον "εξέδωσε" στην Αγγλία το 2009, μαζί με τη μητέρα του.

Αυτό όμως μάλλον υπήρξε σφάλμα, καθώς έδωσε την ευκαιρία στην Κυπριακή Δημοκρατία να τιμωρήσει τον πρωτεργάτη του σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών, ζητώντας με τη σειρά της από τα βρετανικά δικαστήρια την έκδοσή του, με βάση το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που είχε εκδώσει το 2005. Αυτό ακριβώς το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας έγινε δεκτό στις 13 Ιουνίου με απόφαση του Magistrates’ Court του Westminster. Έτσι ο Gary Robb εκδίδεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, για να δικαστεί από κυπριακό δικαστήριο για εννιά κατηγορίες, που περιλαμβάνουν την καταπάτηση ακινήτων στην περιοχή της Κυρήνειας, την παράνομη κατοχή, καλλιέργεια και εκμετάλλευσή τους, τη φθορά σε δέντρα (!), την απάτη με σκοπό την απόκτηση αγαθών και την πώληση ιδιοκτησίας, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και τη συνομωσία με άλλους (δύο Τουρκοκυπρίους) για τη διάπραξη των παραπάνω αδικημάτων. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η απάτη διαπράχθηκε μεταξύ Απριλίου 2004 και 2005, και τα συμβόλαια αγοραπωλησίας ακινήτων έφτασαν σε αξία το 1.2 εκατομμύριο λίρες Αγγλίας.

Είναι περιττό να τονίσουμε τη σημασία που έχει για την Κύπρο η εξέλιξη αυτή. Όχι μόνο για να αποδοθεί δικαιοσύνη, αλλά και για να δοθεί το τελειωτικό χτύπημα στις "πωλήσεις" ελληνοκυπριακών περιουσιών στο εξωτερικό. Για το σκοπό αυτό θα ανεβάσουμε το συντομότερο αγγλική μετάφραση του άρθρου, ώστε να αναπαραχθεί "όπου δει"...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου