Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΣΕ ΚΛΗΡΙΔΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΒΙΟΥ Ολοκληρώνονται σύντομα οι έρευνες

Από το ιστολόγιο http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=210633&-V=articles

Την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξει αποτέλεσμα στις έρευνες που διεξάγονται για πολιτικές και ποινικές ευθύνες εξέφρασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής Γιώργος Βαρνάβα.

Ο κ. Βαρνάβα παρέδωσε σήμερα μαζί με αντιπροσωπεία της Επιτροπής και λειτουργούς της Βουλής των Αντιπροσώπων τα πρακτικά των τριών συνεδριάσεων της Επιτροπής και τα κατατεθέντα έγγραφα σχετικά με την έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», πρώτα στο Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη και έπειτα στον επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής για την τραγωδία στο Μαρί Πόλυ Πολυβίου.

«Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα έχουμε αποτέλεσμα και εκεί και όπου θα πρέπει να αποδοθούν από την πλευρά σας ευθύνες θα γίνει», δήλωσε ο κ. Βαρνάβα.

Αφού ευχαρίστησε τον κ. Βαρνάβα για τα έγγραφα που του παρέδωσε ο Γενικός Εισαγγελέας είπε «να σας υποσχεθώ ότι θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να σας διαβεβαιώσω ότι σ’ αυτή την προσπάθεια για να καταβληθούν ευθύνες εκεί και όπου ανήκουν μαζί θα είμαστε και κοινή είναι η προσπάθεια προς αυτή τη κατεύθυνση».

Συνέχισε υπενθυμίζοντας ότι «έχω υποσχεθεί ότι θα ολοκληρωθούν οι έρευνες μέσα στους επόμενους δύο μήνες». Θα προσπαθήσω, είπε, «και είμαι βέβαιος ότι θα κρατήσουμε αυτή την υπόσχεση έτσι ώστε στο σύντομο αυτό διάστημα που έχουμε μπροστά μας να μπορέσουν να ξεκαθαρίσουν οριστικά τα πράγματα για το θλιβερό αυτό περιστατικό».

Από πλευράς του ο κ. Πολυβίου εξέφρασε την άποψη ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος είναι «απαραίτητο στοιχείο της Δημοκρατίας» και ανέφερε ότι θα είναι σε επικοινωνία με την Επιτροπή Αμυνας γιατί παρόλο που οι έρευνες που διεξάγονται είναι χωριστές ο στόχος είναι κοινός και είναι, όπως είπε, η διαλεύκανση του τι ακριβώς έγινε και η απόδοση ευθυνών ως θέμα δικαιοσύνης και ως θέμα κράτους δικαίου.

«Πιστεύω ότι είναι μια τέτοια περίπτωση όπου η Επιτροπή Αμυνας με βάση το καθήκον της ιδιαίτερα προς τα στρατευμένα παιδιά της Κύπρου και ιδιαίτερα εκείνα που έχουν άδικα χαθεί», είπε. Προχώρησε ταχύτατα, πρόσθεσε, «διεξήγαγε μια έρευνα εντός των παραμέτρων της κοινοβουλευτικής πρακτικής».

«Είμαι σίγουρος ότι το υλικό θα αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμο στη διερεύνηση των γεγονότων και των ευθυνών που προκύπτουν απ’ αυτή τη μεγάλη τραγωδία», είπε καταληκτικά.

Σε δηλώσεις του εξερχόμενος από τη συνάντηση που είχε με τον κ. Πολυβίου ο κ. Βαρνάβα και κληθείς από δημοσιογράφους να διευκρινίσει το περιεχόμενο της ενδιάμεσης Εκθεσης της Επιτροπής Αμυνας ανέφερε ότι «η Επιτροπή έχει πάρει στα χέρια της το προσχέδιο χθες, η Επιτροπή θα συνέλθει αύριο στις 12:30, όπου στη συνεδρία αυτή η κάθε πολιτική δύναμη θα σχολιάσει και θα καταθέσει τις δικές της θέσεις και απόψεις για το προσχέδιο αυτό».

Αντιλαμβάνεστε, είπε, ότι «δεν είναι ορθό αυτή τη στιγμή να πω τι συμπεριλαμβάνει αυτή η έκθεση από τη στιγμή την οποία πιθανόν να υπάρξουν και αλλαγές και διαφοροποιήσεις».

Απάντησε, ωστόσο, αρνητικά σε ερώτηση ως προς το κατά πόσο η Εκθεση θα φωτογραφίζει συγκεκριμένα άτομα.

Κληθείς να περιγράψει διαδικαστικά τι θα καταγράφεται στην Εκθεση ο κ. Βαρνάβα είπε ότι «υπάρχει καταγραφή για το πώς διεξήχθη η διαδικασία στην Επιτροπή Αμυνας, δεν θα είναι μια ενδελεχής έκθεση που να συμπεριλαμβάνει μέσα ακριβώς τι είπε ο καθένας». Συμπλήρωσε ότι στην έκθεση «θα πρέπει να συμπεριληφθούν πιθανόν κάποια συμπεράσματα, πιθανόν κάποιες απόψεις, οι οποίες να βγαίνουν μέσα από αυτά τα οποία έχουν λεχθεί μέσα στην Επιτροπή».

Ερωτηθείς κατά πόσο αποφασίστηκε να δοθούν τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής στον κ. Κληρίδη και τον κ. Πολυβίου λόγω του ότι περιέχουν δηλώσεις ατόμων οι οποίοι δεν έχουν ανακριθεί από την Αστυνομία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας ανέφερε ότι «δεν είναι δική μας αρμοδιότητα να αποδώσουμε αν μέσα στη Εκθεση υπάρχει τίποτε καινούριο». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «πιθανόν να υπάρξει νέα πληροφόρηση και να τους δώσουν την ευχέρεια να επιτελέσουν το δικό τους έργο πολύ πιο εύκολα, πολύ πιο αποδοτικά γιατί θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο λαός μας παρακολουθεί».



Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ

04/08/2011 - 19:27

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου