Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

S&P: «Η ΕΚΤ πρέπει να παρέμβει στις αγορές»

Από το ιστολόγιο http://www.exipno.gr/

standard_poors_logoΈντονη κινητικότητα από πλευράς κεντρικών τραπεζών διαπιστώνεται το τελευταίο 24ωρο μετά τις κινήσεις σε Ιαπωνία και Ελβετία, ενώ η προσοχή στρέφεται τώρα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας οι οποίες συνεδριάζουν σήμερα εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων να αναλάβουν και εκείνες δράση ώστε να αντιμετωπιστούν οι βίαιες κινήσεις των αγορών.
«Το μήνυμα από την κεντρική τράπεζα και τις κυβερνήσεις είναι πολύ, πολύ σημαντικό για να εξασφαλιστούν οι αγορές» δηλώνει και η Standard & Poor’s η οποία δια στόματος του επικεφαλής ανάλυσης για την ευρωπαϊκή οικονομία, Jean-Michel Six καλεί την ΕΚΤ να ακολουθήσει το παράδειγμα της Βέρνης και του Τόκιο και να επαναφέρει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.
«Οι αγορές εξακολουθούν να κινούνται κατά συνέπεια χρειάζεται κάποιος να παρέμβει» δήλωσε ο κ. Six στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter και συμπλήρωσε: «Ο μόνος αποτελεσματικός πυροσβέσης που μπορεί να μας βγάλει γρήγορα από το φλεγόμενο κτίριο είναι η ΕΚΤ η οποία από την αρχή της κρίσης έχει λειτουργήσει αξιοθαύματα για να καθησυχάσει τις αγορές»



Σήμερα άλλωστε, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος ώστε να χαλιναγωγήσει την άνοδο του γεν. Trader της αγοράς υπολογίζουν πως το Τόκιο παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος με 1 τρις. γεν και τονίζουν πως οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν στην αγορά του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης. Παράλληλα, η BoJ δήλωσε πως αυξάνει το πρόγραμμα αγοράς τίτλων κατά 10 τρισ. γεν. Μία ημέρα νωρίτερα, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας μείωσε τα επιτόκιά της ώστε να αντιμετωπίσει το σκληρό φράγκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου