Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

“Ο Κλίντον γνώριζε για την εθνοκάθαρση των Κροατών εις βάρος των Σέρβων”

Ενώσεις Σέρβων πουν ζουν στις ΗΠΑ διεκδικούν δικαστικά αποζημίωση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την αμερικανική εταιρεία MPRI (Military Professional Resources Inc.) που εκπαίδευε κροάτες αξιωματικούς και οι οποίοι συμμετείχαν σε εγκλήματα κατά του σερβικού πληθυσμού στην Κράινα το 1995. Η υπόθεση αποκτά όμως μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς με αφορμή αυτή τη δικαστική διαδικασία άρχισαν να ανοίγουν στόματα και να αποκαλύπτονται οι πραγματικοί υπαίτιοι της αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια.
Όπως παραδέχτηκε, ανώνυμα, στέλεχος της MPRI στο κροατικό περιοδικό  "Slobodna Dalmacija", ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον-ο αγαπημένος των Κοσοβάρων Αλβανών-γνώριζε για την διεξαγωγή της επιχείρησης. "Ο Φράνιο Τούτζμαν (πρόεδρος της Κροατίας το 1995) έλαβε το πράσινο φως από τον Μπιλ Κλίντον για την ανάληψη δράσης" ανέφερε χαρακτηριστικά το στέλεχος της MPRI.

Στη δικογραφία, που έγινε αποδεκτή από το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σικάγο, αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη εταιρία συμμετείχε έμμεσα, με την εκπαίδευση του κροατικού στρατού και την παροχή υποστήριξης στην επιχείρηση "Oluja" (μτφ. "καταιγίδα"), στο βίαιο εκτοπισμό 200000 Σέρβων και στα εγκλήματα κατά των αμάχων που διεπράχθησαν κατά τη διάρκεια τις επιχείρησης αυτής. Ο ομοσπονδιακός δικαστής από το Σικάγο Ρούμπεν Καστίλιο έκρινε βάσιμο το κατηγορητήριο και ανέθεσε την υπόθεση σε δικαστήριο του Ιλλινόις, αφού οι Ενώσεις των Σέρβων που κατέθεσαν την αγωγή δραστηριοποιούνται σε περιοχές αυτής της αμερικανικής Πολιτείας.

Ο συνομιλητής του κροατικού περιοδικού, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, παραδέχθηκε ότι η MPRI παρείχε υπηρεσίες εκπαίδευσης, λογιστικής υποστήριξης και σχεδιασμού επιχειρήσεων στον κροατικό στρατό εκείνη την περίοδο, ωστόσο, όπως είπε χαρακτηριστικά, "δεν φέρει καμία ευθύνη εάν οι συνεργάτες της εταιρείας στη συνέχεια παραβίασαν τους διεθνείς κανόνες πολέμου η διέπραξαν εθνικιστικά εγκλήματα".

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Διεθνές ποινικό δικαστήριο της Χάγης τον Απρίλιο του 2011 χαρακτήρισε την επιχείρηση "καταιγίδα" ως "οργανωμένη εγκληματική επιχείρηση με επικεφαλής τον Φράνιο Τούτζμαν, που είχε στόχο την εθνική εκκαθάριση της Κράινας". Για την υπόθεση αυτή ο στρατιωτικός διοικητής της επιχείρησης, στρατηγός 'Αντε Γκοτόβινα, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 24 ετών.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΠΗΓΗ defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου