Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΑΤΡΑ: Πληρώνουμε …άδειο κτίριο!

Από τα απίστευτα κι όμως αληθινά που μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν είναι η περίπτωση του κτιρίου που πληρώνει... τζάμπα το ελληνικό δημόσιο για λογαριασμό μιας τελωνειακής υπηρεσίας που... δεν υπάρχει πια! Πρόκειται για ιστορία που μπορεί να καταχωρηθεί στο βιβλίο Γκίνες των πιο τραγελαφικών καταστάσεων της ελληνικής γραφειοκρατικής πραγματικότητας. Το θέμα το γνωρίζουν όλοι όσοι κινούνται στο χώρο του λιμανιού της πόλης και έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών συζητήσεων με αφορμή τις ανακοινώσεις περί περικοπής των δημοσίων δαπανών. Γιατί δεν μπορεί παρά να σε κάνει να απορείς το γεγονός ότι την ώρα που κόβονται οι μισθοί και οι συντάξεις των πολιτών, το ελληνικό δημόσιο έχει να δαπανά πάνω από 50.000 ευρώ ετησίως, για ένα ...άδειο κτίριο στην Πάτρα!
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το κτίριο αυτό βρίσκεται στην Ακτή Δυμαίων και παλαιότερα στεγαζόταν εκεί μία από τις τελωνειακές υπηρεσίες, η Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείου (ΕΛ.Υ.Τ.). Όμως η συγκεκριμένη υπηρεσία καταργήθηκε πριν από ενάμιση χρόνο (στην πλειοψηφία τους οι εργαζόμενοι είχαν συνταξιοδοτηθεί και είχαν απομείνει μόλις 15 άτομα που απορροφήθηκαν στις άλλες τελωνειακές υπηρεσίες). Αυτό που θα περίμενε λοιπόν κάποιος, θα ήταν να εκκενωθεί το εν λόγω κτίριο, ειδικά σε αυτήν την περίοδο της κρίσης που γίνονται περικοπές δημοσίων δαπανών και οι εναπομείνασες υπηρεσίες του τελωνείου να στεγαστούν στον υπάρχοντα χώρο στην οδό Γούναρη. Αλλά για κάποιον ανεξήγητο λόγο το πολυτελές κτίριο της Ακτής Δυμαίων εξακολουθούσε να παραμένει νοικιασμένο έστω κι αν δεν χρησιμοποιείται.

Το τελωνείο επιδιώκει μετακόμιση
Το γεγονός έκανε πολλούς να αντιδράσουν, όχι όμως και το ίδιο το δημόσιο. Που αντί να δράσει αποτελεσματικά, περισώζοντας τα χρήματά του που σπαταλούνται χωρίς λόγο, αποφάσισε (άκουσον άκουσον) να εξετάσει το αίτημα της εδώ λιμενικής υπηρεσίας, να μεταφερθούν εκεί τα γραφεία. Και αυτό με τη λογική του... «αφού πληρώνει που πληρώνει το υπουργείο, γιατί να μην πάμε να βρούμε καλύτερες συνθήκες;». Βέβαια από την πλευρά τους οι υπεύθυνοι της υπηρεσίας στηρίζονται στο γεγονός ότι θα έπρεπε να αλλάξουν στέγη μιας και εργάζονται στο κτίριο που υπέστη καταστροφές από τον σεισμό του 2008.

Δεν «ακούει» το... δημόσιο!
Η υπόθεση έχει προκαλέσει πολλές παρεμβάσεις αρμοδίων φορέων της περιοχής, αλλά και εκτελωνιστών, που έχουν ενημερώσει γραπτώς το αρμόδιο υπουργείο. Και εκτός όλων των άλλων, έχει καταστεί σαφές ότι ακόμα κι αν ήταν διαθέσιμα τα χρήματα, το επίμαχο κτίριο θα ήταν μη λειτουργικό για τελωνείο, του οποίου ο φυσικός χώρος είναι το λιμάνι και όχι ένας δρόμος ταχείας κυκλοφορίας, όπως η Ακτή Δυμαίων. Παρ' όλα αυτά, το υπουργείο όχι απλώς συνεχίζει να εξετάζει το θέμα, αλλά οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ κοντά στην οριστική έγκριση κονδυλίου για να γίνει και η μετακόμιση!

ΠΗΓΗ dete.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου