Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Στο ράφι θέλουν την Αμμόχωστο

Του Κώστα Βενιζέλου
Από το philenews

Λευκωσία: Η τουρκική πλευρά δεν αποδέχεται ούτε τη διασύνδεση της επιστροφής της Αμμοχώστου με την αναγνώριση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου.

Παραπέμπουν πλέον στις διαπραγματεύσεις και στη συνολική λύση, ώστε να συζητηθεί και το θέμα της κατεχόμενης πόλης. Σημειώνεται ότι η πρόταση Αμμόχωστος - Τύμπου και το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας με Ε.Ε., ήταν τουρκική και προωθήθηκε από διάφορους εν δυνάμει μεσολαβητές προς τη Λευκωσία. Σήμερα φαίνεται η τουρκική πλευρά να διαφοροποιείται και να μην συζητά το θέμα της Αμμοχώστου.


Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ξένες κυβερνήσεις, που έχουν συζητήσει την πρόταση της Λευκωσίας με Κύπριους αξιωματούχους, φέρονται να έχουν υποδείξει με νόημα πως η επιστροφή της κλειστής περιοχής «θα συνιστούσε ένα μεγάλο βήμα στο Κυπριακό», παραπέμποντας εμμέσως στο γεγονός ότι η Άγκυρα δεν θα μπορούσε σήμερα «να αναλάβει τέτοιο βάρος»!). Η πρωτοβουλία, πάντως, της Λευκωσίας για επιστροφή της Αμμοχώστου συνεχίζεται καθώς, όπως ανέφερε αρμόδια πηγή, υπάρχουν οργανισμοί και κυβερνήσεις, που θεωρούν την πρόταση θετική.

Ο νέος λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Κουτλάι Έρκ αναφερόμενος στο ζήτημα αυτό είπε πως το θέμα της Αμμοχώστου εντάσσεται στο πακέτο για μια περιεκτική λύση στο Κυπριακό. Είπε δε πως η πρόταση για την παράδοση της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου «στους πρώην ιδιοκτήτες της ως αντάλλαγμα στην έναρξη των απευθείας πτήσεων προς και από τον Αερολιμένα Τύμπου είναι χωρίς νόημα».

Ελπίζουμε, συνέχισε, η ελληνοκυπριακή ηγεσία να επικεντρωθεί σε μια περιεκτική λύση χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. Ο Έρκ συναντήθηκε χθες με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

Κατά τη συνάντηση στην οποία παρευρέθησαν σύμβουλοι του Έρογλου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, που αναμένεται να αρχίσουν τον Οκτώβριο.

• Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης αναχώρησε χθες για την Αγία Πετρούπολη, όπου, σήμερα, θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών τις Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Sergey Lavrov. Οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, τις διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, θέματα ενέργειας καθώς και περιφερειακά ζητήματα.

Προσφέρουν και διπλωματική υπόσταση στην ΕΕ

Ο εκπρόσωπος του λεγόμενου υπουργικού του ψευδοκράτους, Ζερέν Μουγκάν ανακοινώνοντας αποφάσεις που έχουν ληφθεί αναφέρθηκε και στην εξής: «παραχωρήθηκε διπλωματική υπόσταση στο Γραφείο Στήριξης της ΕΕ.» Το Γραφείο αυτό χειρίζεται τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Θέσαμε τη δήλωση αυτή ενώπιον αρμοδίων της Κομισιόν, που επιφυλάχθηκαν να εξετάσουν το θέμα και να μας ενημερώσουν σχετικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου