Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Διάγγελμα Σαμαρά: Θα προχωρήσουμε με το ΠΑΣΟΚ για πλήρη τετραετία - Ο Κουβέλης έκανε πίσω από τη συμφωνία μας

«Θα εξαντλήσουμε την τετραετία, θα ήθελα να προχωρήσουμε όλοι μαζί όπως ξεκινήσαμε. Θα προχωρήσω, όμως όπως και να έχει» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο διαγγελμά του προς τον ελληνικό λαό ύστερα από την εμπλοκή στη σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων.
Το μήνυμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Ξεκινήσαμε για να κρατήσουμε την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ, να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας στο εξωτερικό και την ομαλή χρηματοδότηση. Να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις και τις προϋποθέσεις για ανάκαμψη το ταχύτερο δυνατό σε ορίζοντα τετραετίας.
Το χρόνο που πέρασε πολλά άλλαξαν, τίποτα δεν θυμίζει το σημείο όπου ήμασταν πέρυσι. Ολοι στο εξωτερικό και οι αγορές θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο.
Προέχει να συνεχιστεί το έργο της κυβέρνησης, να πιάσουν τόπο οι θυσίες του λαού, να τελειώνει η δοκιμασία το γρηγορότερο δυνατό.
Οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν επαναλαμβάνοντας τα λάθη του παρελθόντος. Δεν αρκεί η στασιμότητα, χρειαζόμαστε άλματα προς τα εμπρός.
Εκεί είχαμε μία βασική διαφωνία. Εκανα προσπάθειες να βρεθεί λύση, να αποκατασταθεί η ενότητα. Δεν απάντησα σε προκλητικά σχόλια, με ενδιαφέρει να βρεθεί λύση, να προχωρήσουμε όλοι μαζί.
Στη χθεσινή συζήτηση υπήρχε η συμφωνία για την άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης. Με πρόσληψη με τρίμηνες συμβάσεις όσων από τους απολυμένους της ΕΡΤ είναι απαραίτητοι για να λειτουργήσουν πλήρως όλες οι συχνότητες.
Σήμερα έμενε να προσδιορίσουμε πόσοι θα ήταν αυτοί. Οπως ακούσατε τον κ. Βενιζέλο να λέει, δέχθηκα να φτάσει ο αριθμός στους 2.000. Μόνο αυτή η εκκρεμότητα έμενε για σήμερα. Είχαμε συμφωνήσει σε δέκα ημέρες να ψηφιστεί από τη Βουλή το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη δημόσια τηλεόραση. Με ένα νέο υφυπουργό, που τους είπα να προέρχεται από τα άλλα δύο κόμματα. Εγώ έκλεισα την αμαρτωλή ΕΡΤ, ας είχαν δικό τους υπουργό για να φτιάξουν τη νέα υγιή δημόσια τηλεόραση, με προσλήψεις που θα γίνονταν αξιοκρατικά και με διαφάνεια.
Σήμερα ο κ. Κουβέλης ήταν έξω από το πλαίσιο και τη λογική αυτής της λύσης που χθες αποδέχθηκε. Επανήλθε στη θέση να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ και να δούμε στο μέλλον τις μεταρρυθμίσεις . Δηλαδή να ξανακάνουμε αυτό που έχει επιχειρηθεί πολλές φορές παρελθόν. Να επιστρέψουμε στο αμαρτωλό παρελθόν, με τους υπεράριθμους υπαλλήλους, χωρίς ελπίδα για αλλαγή.
Το μαύρο θα φύγει, αλλά στο αμαρτωλό καθεστώς δεν επιστρέφουμε. Το ΣτΕ θεωρεί ότι η ΕΡΤ έχει καταργηθεί και ο διαχειριστής της είναι ο υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Κουβέλης και η ΔΗΜΑΡ επέλεξαν να μην στηρίξουν. Ο κ. Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ θαρραλέα αποδέχθηκαν τη λύση. Θέλω να προχωρήσουμε όλοι μαζί, όπως ξεκινήσαμε. Αλλά θα προχωρήσω όπως και να έχει.
Στόχος είναι να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας με ορίζοντα τετραετίας. Ελπίζουμε στη στήριξη της ΔΗΜΑΡ. Εχει δίκιο όμως ο κ. Βενιζέλος που λέει ότι κάποιοι σηκώνουν το βάρος της ευθύνης.
Κανείς δεν θέλει τη στασιμότητα όταν πρέπει να εντείνουμε προσπάθεια για να βγούμε από την κρίση. Μας μένουν άλλα τρία χρόνια θα τα εξαντλήσουμε για το καλό του ελληνικού λαού»

ΠHΓΗ iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου