Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Μεγάλες απώλειες στη Wall Street


  Dow14.758,32-353,87 -2,34%  



  Nasdaq3.364,63-78,57 -2,28%  

Η Wall Street χθες
Πρωτοφανείς για τα... φετινά δεδομένα απώλειες κατέγραψε το αμερικανικό χρηματιστήριο, με τη Fed να δείχνει ποιος κρατάει το μαστίγιο. Οι δείκτες σημείωσαν απώλειες-ρεκόρ για το 2013, με τον Dow Jones να παραδίδει 354 μονάδες υπό το φόβο για επιβράδυνση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Fed.

Το ευρύ selloff απλώθηκε πάνω από τις διεθνείς αγορές, με τον χρυσό να διολισθαίνει σε χαμηλό 2,5 ετών, το πετρέλαιο να κλείνει με τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 7 μηνών, τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 σε χαμηλό έτους, αλλά τις αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου να καλπάζουν προς υψηλά δύο ετών.

Την Τετάρτη η Fed εμφανίστηκε πιο αισιόδοξη για το outlook του ποσοστού ανεργίας και ο πρόεδρος της νομισματικής αρχής, Ben Bernanke άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η τράπεζα να αρχίσει να επιβραδύνει από φέτος τις αγορές ομολόγων. Εάν η οικονομία ακολουθήσει την πορεία που προβλέπεται από την Fed, θα "κριθεί κατάλληλο να περιορίσουμε το ρυθμό των μηνιαίων αγορών ομολόγων αργότερα το τρέχον έτος", δήλωσε ο πρόεδρος της Fed στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της τράπεζας. Στη συνέχεια η Fed θα συνεχίσει να υλοποιεί "περιορισμένα μέτρα στο πρώτο μισό του επόμενου έτους, ολοκληρώνοντας τις αγορές παγίων στα μέσα του έτους".

Ο επικεφαλής της Fed σημείωσε ότι η πολιτική δεν είναι προκαθορισμένη και θα εξαρτηθεί από τους οικονομικούς δείκτες. Διευκρίνισε επίσης πως δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι η επιβράδυνση των αγορών ομολόγων σηματοδοτεί το τέλος των μέτρων στήριξης που έχουν σχεδιαστεί για την συγκράτηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα. 

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 353,80 μονάδες (-2,34%) κλείνοντας στις 14.758,30 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 78,50 μονάδων (-2,28%) και έκλεισε στις 3.364,60 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 40,70 μονάδων (-2,50%) κλείνοντας στις 1.588,10 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones αξίζει να σημειωθεί ότι καμία δεν έκλεισε σε θετικό έδαφος. Οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Walt Disney (-3,65%), η Intel (-3,26%) και η Microsoft (-3,18%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Με τους επενδυτές να τείνουν να βλέπουν τις θετικές οικονομικές ειδήσεις ως ωθητήρια δύναμη για τις μετοχές, η προοπτικής απόσυρσης των μέτρων στήριξης της Fed που βοήθησαν τους Dow Jones και S&P 500 να πετύχουν αλλεπάλληλα ρεκόρ νωρίτερα φέτος, προκαλεί νευρικότητα στην αγορά.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου ενισχύθηκε περαιτέρω σήμερα, φτάνοντας το 2,438%. Ισχυρό πλήγμα δέχτηκε ο χρυσός καθώς περιορίστηκε η ελκυστικότητά ως μέσου αντιστάθμισης έναντι του πληθωρισμού.

Παραμένοντας στο μέτωπο της οικονομίας, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων στις ΗΠΑ, αναρριχήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης, οι νέες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 18.000 στις 354.000 για την εβδομάδα έως την 15η Ιουνίου. Από τη μεριά τους οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires προέβλεπαν άνοδο 340.000.

Πιο θετικά ήταν τα μάκρο από την αγορά στέγασης των ΗΠΑ, με τις μεταπωλήσεις κατοικιών να κάνουν άλμα το Μάιο για να σκαρφαλώσουν στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2009, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η National Association of Realtors.

Οι μεταπωλήσεις κατοικιών αυξήθηκαν 4,2% το Μάιο σε μηνιαία βάση στο εποχιακό προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό των 5,18 εκατ. όπως ανακοίνωσε η NAR. Αυτό είναι το υψηλότερο μέγεθος από το Νοέμβριο του 2009.
Σε ετήσια βάση οι πωλήσεις ενισχύθηκαν 12,9%. Τα στοιχεία ξεπέρασαν με ευκολία τις εκτιμήσεις των αναλυτών οι οποίοι έκαναν λόγο για άνοδο 0,6% στις 5,0 εκατ. κατοικίες.

Παράλληλα, άνοδο μικρότερη των εκτιμήσεων της τάξης του 0,1% κατέγραψε ο οικονομικός δείκτης leading indicators στις ΗΠΑ το Μάιο διαμορφούμενος στο 95,2%, κυρίως εξαιτίας των ελκυστικών αποδόσεων και της αύξησης στις τιμές των μετοχών, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το Conference Board.

Οι οικονομολόγοι που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Marketwatch ανέμεναν ελαφρώς υψηλότερη άνοδο του δείκτη στο 0,2%.

Ο δείκτης PMI για τη δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου σημείωσε οριακή πτώση τον Ιούνιο. υποχωρώντας στις 52,2 μονάδες έναντι 52,3 μονάδων το Μάιο
 
ΠΗΓΗ capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου