Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Διασφαλισμένη η πρώτη κατοικία διαβεβαιώνει ο πρόεδρος Αναστασιάδης - Δεν γνωρίζαμε καν τη λέξη «bail – in» ...

- Συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung»
- Μέχρι το πρωί δίναμε μάχη για να αποφευχθεί το κούρεμα
- Θα αποφεύγονταν τα χειρότερα αν στρεφόμαστε νωρίτερα στην Τρόικα
- Η Κύπρος άνοιξε το δρόμο του πειραματισμού
- ΠτΔ: Δεν κατηγορώ τον Σόιμπλε

Η πρώτη κατοικία είναι νομικά εγγυημένη για όσους έχουν δάνεια, διαβεβαιώνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.


Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», υπό τον τίτλο «Δεν κατηγορώ τον κ. Σόιμπλε» και με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το «κούρεμα», ο πρόεδρος Αναστασιάδης τονίζει πως αν η Κύπρος στρεφόταν στην Τρόικα από το Νοέμβριο του 2011 θα αποφεύγονταν τα χειρότερα.

Στο σημείο αυτό η εφημερίδα υπενθύμισε στον πρόεδρο Αναστασιάδη, ότι υπήρχε ο ισχυρισμός πως η γερμανική κυβέρνηση είχε ζητήσει σε εκείνη την κρίσιμη νύχτα των διαπραγματεύσεων πριν από ένα χρόνο στις Βρυξέλλες «κούρεμα» των καταθέσεων κάτω των €100.000 και ότι εάν αληθεύει αυτό, τότε η Γερμανία θα είχε παραβιάσει ανοιχτά έναν ευρωπαϊκό κανόνα.

Στην παρατήρηση αυτή ο πρόεδρος Αναστασιάδης απαντά: «Δεν θα πω ότι ήταν η γερμανική κυβέρνηση. Δεν κατηγορώ τον κ. Σόιμπλε ή κάποιον άλλο υπουργό Οικονομικών. Το Eurogroup πρότεινε από κοινού αυτή τη λύση».
«Αυτό που απορρίπτω» συνέχισε «είναι ότι η Κύπρος ζήτησε το "κούρεμα" των καταθέσεων κάτω των €100.000. Αυτή θα ήταν μια παράνομη απαίτηση», είπε και επανέλαβε πως ήταν μια κοινή πρόταση όλων των άλλων κρατών της Ευρωζώνης.

Εντούτοις, σημειώνει ότι φάνηκε πως η χώρα άνοιξε μόνη της δρόμο για να γίνει πεδίο πειραματισμού της Ευρωζώνης, κυρίως επειδή δεν αναλήφθηκαν εγκαίρως οι επιβεβλημένες προσπάθειες.

Αναφερόμενος στα καλά αποτελέσματα σε ότι αφορά την υλοποίηση του μνημονίου και στις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαιώνει πως κάθε σκέψη για έξοδο από το ευρώ ανήκει τελεσίδικα στο παρελθόν.

ΠΗΓΗ newsit.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου