Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις στην Ιταλία για τα νέα οικονομικά μέτρα

Από το ιστολόγιο http://tvxs.gr/news/

Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται η ιταλική κυβέρνηση ύστερα από τις ανακοινώσεις του Τζούλιο Τρεμόντι για σαρωτικές μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα της βοήθειας από την ΕΚΤ, με τα πυρά να εκτοξεύονται ακόμη και από το εσωτερικό της κυβέρνησης.


Η αντιπολίτευση τονίζει πως η χώρα βρίσκεται «υπό κηδεμονία», ενώ από το εσωτερικό της κυβέρνησης ο Ουμπέρτο Μπόσι, της Λέγκας του Βορρά, κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον μελλοντικό της επικεφαλής (νυν κεντρικό τραπεζίτη της Ιταλίας) Μάριο Ντράγκι ότι επιδιώκουν την ανατροπή της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Σημειώνεται πως ο Ντράγκι είχε θεωρηθεί ως ο επικρατέστερος επικεφαλής μίας προσωρινής κυβέρνησης τεχνοκρατών πριν γνωστοποιηθεί ότι θα αναλάβει επικεφαλής της ΕΚΤ.
Παράλληλα, τα ιταλικά συνδικάτα απειλούν με γενικές απεργίες με το μεγαλύτερο συνδικάτο εργαζομένων, το CGIL, να τονίζει πως αν εφαρμοστούν οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις θα πραγματοποιηθούν επαναλαμβανόμενες απεργίες σε εθνικό επίπεδο.
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι θα ενημερώσουν σήμερα, Πέμπτη, τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, για τους βασικούς άξονες του οικονομικού σχεδίου της ιταλικής κυβέρνησης. Πηγή προσκείμενη στην ιταλική προεδρία δήλωσε πως ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει το ταχύτερο στην υιοθέτηση ενός κατεπείγοντος πακέτου μέτρων λιτότητας και συζητά με την αντιπολίτευση για το ενδεχόμενο κάποια εκ των κομμάτων της να το υποστηρίξουν.
Ο Τρεμόντι μιλώντας στο κοινοβούλιο έκανε λόγο για «πολύ σκληρά μέτρα για το 2012-2013», ώστε να επιτευχθεί η δημοσιονομική ισορροπία το 2013. «Αντίδραση πανικού» χαρακτήρισαν τα νέα μέτρα, που θα αναμένεται να ανακοινωθούν στις 16 Αυγούστου, οι αναλυτές του Reuters, τονίζοντας ότι το μόνο που δεν χρειάζεται η Ιταλία είναι λιτότητα. Υπενθυμίζεται πως, μεταξύ άλλων, τα «μέτρα-αντάλλαγμα» περιλαμβάνουν περικοπές επιδομάτων και συντάξεων, εισφορές αλληλεγγύης, ιδιωτικοποιήσεις και ελαστικοποίηση της εργασίας. Ο Τρεμόντι πρότεινε ακόμη και τη συγκέντρωση των θρησκευτικών γιορτών τις Κυριακές για να αυξηθεί η παραγωγικότητα.
Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις αρνητικές αντιδράσεις και τις πολεμικές σχετικά με τις περικοπές, ο νέος γραμματέας του μπερλουσκονικού κόμματος Λαός της Ελευθερίας, Αντζελίνο Αλφάνο, δήλωσε ότι «δεν θα προχωρήσουμε στην μείωση των δημοσίων υπαλλήλων, όπως μας προτείνει η Ευρώπη, διότι η κυβέρνηση μας δέχεται μόνο τις προτάσεις που θεωρεί ότι συνάδουν με τις αξίες της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου