Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Νέο τελεσίγραφο ΗΠΑ προς τη Δαμασκό

Από το ιστολόγιο http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2034834

Για νέες κυρώσεις προειδοποίησε τη Συρία η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών πριν από λίγο, εάν η βία εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών δεν σταματήσει.
Όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Συρία προειδοποίησε το Σύρο υπουργό Εξωτερικών ότι υπάρχει η πιθανότητα επιβολής κι άλλων κυρώσεων εάν η Δαμασκός δεν πάψει να ασκεί βία εναντίον των πολιτών που διαδηλώνουν εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.
Την ίδια ώρα, δεκατέσσερις πολίτες έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή Κουσέιρ της πόλης Χομς και στο Ντέιρ αλ-Ζορ της Συρίας, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων του συριακού στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον διαδηλωτών, σύμφωνα με ακτιβιστές.
Το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, ο οποίος δείχνει αποφασισμένος να καταστείλει την εξέγερση, φαίνεται ότι δεν κάμφθηκε από τις νέες αμερικανικές κυρώσεις, την αποστολή στη Δαμασκό του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών και των εκπροσώπων τριών χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.



Οι διαδηλώσεις πάντως δεν σταματούν ούτε και για τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού. Εκτός από καθημερινές συγκεντρώσεις οι ακτιβιστές έκαναν έκκληση μέσω του Facebook για μεγάλη κινητοποίηση την Παρασκευή, με κεντρικό σύνθημα «Δεν θα υποταχθούμε παρά μόνο στο Θεό».
Στο Κουσέιρ δεκάδες άρματα μπήκαν στην πόλη τα ξημερώματα και τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν. Όπως ανέφερε ακτιβιστής, έχουν συλληφθεί περίπου 100 άτομα.
Αλλά και στα ανατολικά της χώρας, στο Ντέιρ αλ-Ζορ, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις άνθρωποι, στη συνοικία Αλ-Μάταρ. Πολλά σπίτια πυρπολήθηκαν, δήλωσε ο Ράμι Αμπντελ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στα βορειοδυτικά, άρματα μάχης και οχήματα μεταφοράς προσωπικού διείσδυσαν στο Σαρακέμπ. Οι στρατιώτες πήραν θέση στο κέντρο της πόλης, έκαναν έρευνες σε σπίτια και συνέλαβαν περισσότερους από 100 ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου