Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΑΜΑΧΕΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΩΝ Ο καθένας το πακέτο του!

Από το ιστολόγιο http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=210839&-V=articles

Σε νέα πολιτική αντιπαράθεση και τη μετάθεση αποφάσεων για την οικονομία μετά τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου, αντί σήμερα, όπως αρχικά προγραμματιζόταν, οδήγησε η προχθεσινή συμφωνία στο Προεδρικό μεταξύ Κυβέρνησης και συντεχνιών για δημοσιονομική εξυγίανση.

Συμφωνία η οποία, όπως επιβεβαιώθηκε χθες, βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα, εξαιτίας των αντιδράσεων από τα πολιτικά κόμματα που επιμένουν -πλην του ΑΚΕΛ- να βλέπουν υπαναχώρηση της Κυβέρνησης στα όσα συμφωνήθηκαν στις 22 Ιουλίου. Την ίδια ώρα, όμως, οι πιέσεις προς την κυπριακή οικονομία καθίστανται πιο ασφυκτικές, αφού μετά τους Standard & Poor’s και Moody’s σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου κατά δύο βαθμίδες, στο BBB από A- προηγουμένως, με αρνητικό, μάλιστα, ορίζοντα προχώρησε χθες και ο οίκος Fitch.



Η αρνητική αυτή εξέλιξη ενδέχεται, πάντως, σε συνδυασμό με την απόφαση για εξέταση των μέτρων στις 25 Αυγούστου τελικά από τη Βουλή, να λειτουργήσει και θετικά στις προσπάθειες για διάσωση της οικονομίας. Αυτό γιατί η νέα υποβάθμιση και η εκτίμηση του οίκου Fitch για ένταξη της Κύπρου στο μηχανισμό στήριξης δίνει την ευκαιρία σε όλους για δεύτερες σκέψεις και για καλύτερους χειρισμούς.

Βλέπουν μηχανισμόΟ οίκος Fitch εστιάζει την απόφασή του για την υποβάθμιση της Κύπρου σε ανησυχίες για τα δημοσιονομικά της χώρας και εκτιμά πως η Κυβέρνηση είναι πιθανόν να καταφύγει στο μηχανισμό διάσωσης για να ανταποκριθεί στις χρηματοοικονομικές της ανάγκες. «Η υποβάθμιση της Κύπρου κατά δύο βαθμίδες αντανακλά την πραγματική και αναμενόμενη δημοσιονομική επιδείνωση, σε συνάρτηση με την εκτίμηση του Fitch ότι η χώρα δεν θα έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρεών ώστε να αναχρηματοδοτήσει την ωρίμανση των χρεών της», αναφέρουν οι Fitch. «Υπό τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς, ο οίκος Fitch εκτιμά ότι η Κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσει το στόχο αυτό (για κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών κυρίως το πρώτο δίμηνο του 2012 ύψους 1,2 δισ. ευρώ), χωρίς να προσφύγει σε εξωτερική επίσημη βοήθεια». Και όπως επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναλυτής των Fitch Chris Pryce, με την αναφορά σε επίσημη εξωτερική βοήθεια, ο οίκος εννοεί βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η νέα υποβάθμιση από τον οίκο Fitch μάς φέρνει πιο κοντά στην κατηγορία σκουπίδια (junk bonds), ήταν το σχόλιο του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Κυβέρνηση για τη χθεσινή εξέλιξη. Σε δικό του σχόλιο, ο υπ. Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας, ο οποίος μιλούσε μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου χαρακτήρισε υπερβολική την κίνηση των Fitch, ενώ επιφυλάχθηκε για περαιτέρω σχολιασμό σήμερα.

Μέτρα στον αέραΓια την ώρα, το πακέτο που αποφασίστηκε προχθές και το οποίο θα έδινε ανάσες στα δημόσια οικονομικά βρίσκεται υπό αμφισβήτηση. Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα μέτρα που παρουσιάστηκαν και επίσημα χθες (βλέπε σελ. 4) για έγκρισή τους από τη Βουλή επιβεβαίωσε η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, αλλά και δημόσιες δηλώσεις που έγιναν από εκπροσώπους των κομμάτων. Όπως προκύπτει από τη χθεσινή ημέρα, ΑΚΕΛ και Κυβέρνηση, μαζί με τις συντεχνίες, επιμένουν σε πρώτη φάση στην έγκριση και προώθηση όσων συμφωνήθηκαν προχθές βράδυ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα στα όσα φαίνεται να συμφωνήθηκαν στην εθνική σύσκεψη για την οικονομία. Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης εστιάζονται κατά κύριο λόγο στο συνταξιοδοτικό. Ο υπ. Οικονομικών, πάντως, υπεραμύνθηκε των αποφάσεων της Κυβέρνησης και αποκαλύπτοντας πως στόχος είναι η έκτακτη εισφορά του 3% να εξελιχθεί σε μόνιμη ασφαλιστική εισφορά, εξέφρασε την άποψη πως με τα μέτρα που λήφθηκαν για το συνταξιοδοτικό αποπυροδοτήθηκε η ωρολογιακή βόμβα. Επικαλέστηκε, μάλιστα, και εκτίμηση του οίκου που έκανε την αναλογιστική μελέτη για το συνταξιοδοτικό, προκαλώντας έτσι την αντίδραση του Νικόλα Παπαδόπουλου και του Αβέρωφ Νεοφύτου, οι οποίοι άφησαν να εννοηθεί πως ο συγκεκριμένος οίκος δεν μπορεί να θεωρείται αντικειμενικός.
Οι δύο άνδρες, αλλά και εκπρόσωποι των υπόλοιπων κομμάτων άφησαν επίσης να εννοηθεί πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν το πακέτο όπως θα κατατεθεί και πως θα προωθήσουν δικές τους προτάσεις.
Ενδεικτικές του κλίματος που επικράτησε χθες ήταν οι πρωινές δηλώσεις στο Τρίτο του αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είπε πως η προχθεσινή συμφωνία «θα οδηγηθεί στον κάλαθο των αχρήστων».
Χαρακτηριστική επίσης ήταν και η δήλωση χθες του κ. Νεοφύτου, ο οποίος, μιλώντας μετά από συνάντηση με τον νέο υπουργό Οικονομικών, είπε χαρακτηριστικά: «Άλλαξε ο αγγελιαφόρος, παρέμεινε το μήνυμα, και μαζί έφυγε ο άγγελος και έμειναν οι φόροι».
Το τι τελικά θα γίνει, πάντως, θα διαφανεί μετά τον Δεκαπενταύγουστο, αφού Βουλή και Κυβέρνηση συμφώνησαν χθες τα νομοσχέδια που χθες βράδυ πήραν το πράσινο φως από το Υπουργικό και αναμένεται να κατατεθούν αύριο στη Βουλή να κριθούν από την Ολομέλεια του Σώματος στις 25 Αυγούστου. Θα προηγηθεί εξέτασή τους από την επιτροπή Οικονομικών της Βουλής στις 22, 23 και 24 Αυγούστου.

Προειδοποιούν με παναπεργία
Με δυναμικές κινητοποιήσεις θα συνοδευτεί, όπως όλα δείχνουν, η προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση, αφού οι συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ προσανατολίζονται σε παναπεργία την ημέρα κατά την οποία η Ολομέλεια της Βουλής θα συνεδριάζει για τα οικονομικά μέτρα. Το ενδεχόμενο λήψης δυναμικών μέτρων που ενδέχεται να παραλύσουν στις 25 του μήνα τον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα έχει ήδη συζητηθεί και φαίνεται να κλειδώθηκε χθες από τις συντεχνίες, μετά τις πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων στα μέτρα που αποφασίστηκαν οι οποίες ερμηνεύτηκαν από τις ηγεσίες των συντεχνιών ως νέα απαξίωση του κοινωνικού διαλόγου. Για το θέμα, όμως, θα υπάρξουν και νέες επαφές των συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι οποίες θα επιδιώξουν ταυτόχρονα και επαφές με κόμματα. Στο ενδεχόμενο κινητοποιήσεων αναφέρθηκαν με χθεσινές ανακοινώσεις τους οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ. Η ΟΗΟ - ΣΕΚ, η οποία εξέτασε την κατάσταση σε χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της εκτελεστικής της επιτροπής, εκφράζει σε ανακοίνωσή της την αποφασιστικότητά της για άμεση και δυναμική αντίδραση «στην περίπτωση που ετσιθελικά οποιοσδήποτε επιχειρήσει να επιβάλει στους εργαζόμενους μέτρα και αποφάσεις που θα ληφθούν ερήμην τους». Η ΠΕΟ, από πλευράς της, με δική της ανακοίνωση σημείωνε πως «θα πρέπει να είναι σαφές ότι η όποια προσπάθεια από οποιουσδήποτε για ετσιθελική ανατροπή» της συμφωνίας και για «επιβολή αυθαίρετων μέτρων που πλήττουν μονομερώς τους εργαζόμενους, το μόνο που θα πετύχει θα είναι την αντίδραση του συνδικαλιστικού κινήματος και αχρείαστη κοινωνική αναταραχή».
Την ίδια ώρα, ΚΕΒΕ και ΟΕΒ με κοινή τους ανακοίνωση εξέφρασαν χθες έντονη δυσαρέσκεια για τα μέτρα που συμφωνήθηκαν προχθές, αφού, όπως υποστήριξαν, «η φορολόγηση των πολιτών και των επιχειρήσεων για να διατηρήσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι τα υπερπρονόμια και τα «κεκτημένα» τους είναι απαράδεκτη», και κάλεσαν τη Βουλή «να προχωρήσει σε αλλαγές και προσθήκες των αναγκαίων μέτρων για επίλυση του συνταξιοδοτικού, αλλά και για διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας».

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»
ΑΔΑΜΟΣ ΑΔΑΜΟΥ
11/08/2011 - 11:42

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου