Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Τι κρύβεται πίσω από το σφυροκόπημα των ευρωπαϊκών τραπεζών

Από το ιστολόγιο http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=2&artid=98843

Τρομάζουν την Ευρώπη, αλλά και τη Wall Street, οι επίμονες φήμες ακόμα και για χρεοκοπία μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες της ηπείρου.

Η μετοχή της Societe Generale βρέθηκε την Τετάρτη να χάνει ακόμα και πάνω από 20%, την ώρα που η τράπεζα πάλευε με ένα μπαράζ φημών. Η σπίθα άναψε το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν το βρετανικό ταμπλόιντ Daily Mail δημοσίευσε άρθρο σύμφωνα με το οποίο η SocGen βρισκόταν σε «επικίνδυνη κατάσταση», «στο χείλος της καταστροφής».


Χθες, η εφημερίδα αναγκάστηκε να ανακαλέσει το άρθρο. «Τώρα αποδεχόμαστε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια και απολογούμαστε ειλικρινώς στη Societe Generale για την όποια σύγχυση προκλήθηκε», ανέφερε ανακοίνωση της εφημερίδας στο site της.

Όμως οι φήμες δεν καταλάγιασαν. «Λέγεται ότι μια γαλλική τράπεζα είναι έτοιμη να βαρέσει κανόνι», έλεγε email που έστειλε στέλεχος αμερικανικής χρηματιστηριακής εταιρείας σε πελάτες του και δημοσιογράφους χθες. Ο τίτλος του email τόνιζε, βέβαια, ότι πρόκειται για φήμες και όχι για πληροφορίες. «ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΦΗΜΕΣ, ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ, ΦΗΜΕΣ», τόνιζε με κεφαλαία γράμματα, προφανώς για έμφαση.

Οι φήμες ήταν βέβαια λανθασμένες. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το κλείσιμο των ευρωπαϊκών αγορών, η Societe Generale έλεγε ότι βρίσκεται σε καλή οικονομική κατάσταση και έχει περιορισμένη έκθεση στις προβληματικές χώρες της Ν. Ευρώπης. Η τράπεζα ζήτησε από τις γαλλικές αρχές να ερευνήσουν τις φήμες, οι οποίες όπως λέει, έβλαψαν τα συμφέροντα των μετόχων της.

Όμως, ο πανικός επεκτάθηκε στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. Τουλάχιστον 11 από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες είδαν τις μετοχές τους να κλείνουν με πτώση μεγαλύτερη του 8%. «Όταν η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας είναι η καλύτερη σε αποδόσεις ευρωπαϊκή τραπεζική μετοχή, είναι δίκαιο να συμπεράνουμε ότι ο φόβος που προκαλεί σύγχυση στις αγορές έχει εισέλθει σε μια νέα φάση», έλεγαν για τη χθεσινή συνεδρίαση οι Financial Times. Πλέον, οι αγορές σκέφτονται το αδιανόητο.

Έτσι, η Societe Generale έκλεισε χθες με πτώση 15%, η Credit Agricole με 12% και η BNP Paribas με 9%. Στη Wall Street, η Deutsche Bank έχασε 12%, και η ισπανική Banco Santander 9%. Η ιταλική Intesa Sanpaolo σημείωσε πτώση 14% στο Μιλάνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου