Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Στην Ίμβρο την Παρασκευή ο Λαμπρινίδης

Από το ιστολόγιο http://www.newpost.gr/

Στην Ίμβρο την Παρασκευή ο Λαμπρινίδης
Επίσκεψη - έκπληξη στην Ιμβρο σχεδιάζει να πραγματοποιήσει την Παρασκευή ο κ. Στ. Λαμπρινίδης. Ο υπουργός Εξωτερικών θα είναι ο πρώτος έλληνας αξιωματούχος που θα επισκεφθεί το νησί μεταπολεμικά. Μαζί με τον κ. Λαμπρινίδη θα μεταβεί στην Ιμβρο ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος το Σάββατο 13 Αυγούστου θα πραγματοποιήσει και λειτουργία στο νησί ενόψει και των εορτασμών για την Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου.

Ο κ. Λαμπρινίδης αναμένεται να βρεθεί στο νησί για λίγες ώρες και σύμφωνα με πληροφορίες θα συναντηθεί με τοπικούς αξιωματούχους, μέλη της ομογένειας και τον τοπικό Μητροπολίτη.

Ο υπουργός Εξωτερικών επρόκειτο να έχει το απόγευμα της Πέμπτης και τηλεφωνική συνομιλία με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου με σκοπό να τον ενημερώσει για την επίσκεψη. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, δεν μπορούσε να αποκλειστεί η πιθανότητα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών να δώσει και εκείνος το παρών στην Ιμβρο.

Οι πρώτες σκέψεις για μία επίσκεψη έλληνα κυβερνητικού αξιωματούχου στην Ιμβρο είχαν πέσει στο τραπέζι ήδη επί παρουσίας του κ. Δ. Δρούτσα στο τιμόνι του υπουργείου Εξωτερικών. Μάλιστα, ο κ. Δρούτσας είχε συζητήσει για το θέμα αυτό με συλλόγους Ιμβρίων και είχε εκφραστεί θετικά για την πραγματοποίηση του ταξιδιού.

Η επίσκεψη Λαμπρινίδη, αν και σύντομη, έχει τεράστια συμβολική σημασία. Ερχεται μάλιστα σε μία περίοδο που παρατηρείται έντονη κινητικότητα, έστω και παρασκηνιακή, σε θέματα που άπτονται θρησκευτικών ελευθεριών αλλά και των μειονοτήτων σε Ελλάδα και Τουρκία. Ωστόσο, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως πρόκειται και για μία κίνηση εξισορρόπησης του αυξημένου ενδιαφέροντος που επιδεικνύει εσχάτως η Αγκυρα για τους μουσουλμάνους στη Ρόδο και στην Κω.

Δεν πρέπει να λησμονείται ότι η Τουρκία, αμέσως μετά την έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης το 2008 για την Ιμβρο και την Τένεδο, στην οποία και καταγράφονταν όλες οι πρακτικές που ακολούθησε με αποτέλεσμα την έξοδο της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων από τα δύο νησιά, πίεσε να διεξαχθεί ανάλογη έκθεση για αυτή που η ίδια θεωρεί ως δήθεν δική της «μειονότητα» στη Ρόδο και στη Κω. Η έκθεση αυτή δεν έχει ακόμη υιοθετηθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

πηγή: Tovmima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου