Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Έκκληση Υπ. Οικονομικών προς τη Βουλή να ψηφίσει τα μέτρα

Από το ιστολόγιο http://www.sigmalive.com/news/politics/409211


Έκκληση προς τη Βουλή να ψηφίσει το πακέτο μέτρων που υιοθέτησε το Υπουργικό Συμβούλιο, στη χθεσινοβραδυνή του συνεδρία, απηύθυνε ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας τονίζοντας ότι βρισκόμαστε σε ώρες απόδειξης ευθύνης.
 


Μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο,  ο Κίκης Καζαμίας  ανέφερε χαρακτηριστικά ότι έφθασε η ώρα σε ότι αφορά στην υιοθέτηση των μέτρων που αποφασίστηκαν για την οικονομία. Πρόκειται,  σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών, για ένα πρώτο πακέτο που θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους ποσό της τάξης περίπου των 125 με 150 εκατομμυρίων ευρώ και σε πλήρη ανάπτυξη για το επόμενο έτος και για όλα τα επόμενα  χρόνια, επιπλέον ποσό της τάξης των 600 εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια.
 Ο κύριος Καζαμίας ανέφερε ότι αμέσως μετά θα ξεκινήσει η συνομολόγηση ενός δεύτερου πακέτου το οποίο θα παρουσιαστεί σχεδόν ταυτόχρονα με την κατάθεση του προϋπολογισμού του κράτους για το 20112 , την πρώτη εβδομάδα του εβδομάδα του Οκτώβρη . Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών ,στο  δεύτερο πακέτο μέτρων θα υπάρχουν και άλλες προτάσεις  για αναπτυξιακά έργα.
 Α. Νεοφύτου: "Ανευθυνότητα της οικονομικής πολιτικής του Δημήτρη Χριστόφια"
 Μπροστά στην ανευθυνότητα της οικονομικής πολιτικής του Δημήτρη Χριστόφια ο κύπριασκος λαος θα εχει αποκούμπι την  υπευθυνότητα της συντριπτικής πλειοψήφιάς της βουλής των αντιπροσώπων ήταν η απάντηση του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σε δηλώσεις στο Ράδιο Πρώτο.
 Ν. Παπαδόπουλος: " Ο Υπ. Οικονομικών πρέπει να πείσει τον οίκο αξιολόγησης Fitch"
Δεν είναι εμάς που θα πρέπει να πείσει ο Υπουργός Οικονομικών αλλά τον οίκο αξιολόγησης Fitch ,ο οποίος μόλις η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα μέτρα υποβάθμισε την κυπριακή οικονομία λίγες βαθμίδες πάνω από τα σκουπίδια, δήλωσε στο Ράδιο Πρώτο, ο  Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.
 Ο κύριος Παπαδόπουλος επέκρινε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί ενώ  γνωρίζει, όπως είπε ότι αυτά τα μέτρα δεν θα πείσουν τους οίκους αξιολόγησης, τα φέρνει στη βουλή προς ψήφιση.  Είναι ξεκάθαρο σημείωσε, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οδηγεί εσκεμμένα την οικονομία του τόπου σε μηχανισμό στήριξης.
Ο  κύριος Παπαδόπουλος έστειλε το μήνυμα προς τους Δημοσίους Υπαλλήλους ότι εάν η κυπριακή οικονομία μπει στο μηχανισμό στήριξης , τα μέτρα που θα μας επιβληθούν θα είναι τρισχειρότερα από τα μέτρα που μπορούμε να επιβάλουμε εμείς. Τη νύφη ανέφερε χαρακτηριστικά, θα την πληρώσουν οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι, και οι νεοεισερχόμενοι στη Δημόσια υπηρεσία.
 
Γ. Χατζηπέτρου: "Συμμαχία κομμάτων κατά του συνδικαλιστικού κινήματος"

Από την πλευρά του ο Γ.Γ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος  μιλώντας επίσης στο Ράδιο Πρώτο, έκανε λόγο για συμμαχία κομμάτων κατά του συνδικαλιστικού κινήματος, κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων και κατά του κοινωνικού διαλόγου.
Εδώ μέσα από ένα διάλογο που δεν αφορούσε αιτήματα για οφέλη αλλά για συνεισφορά, το συνδικαλιστικό κίνημα συγκατατέθηκε στο να μειωθούν οι απολαβές των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και αντί αυτό να χαιρετιστεί, είπε δεχόμαστε επιθέσει και περιφρονητική συμπεριφορά, ότι εμείς έχουμε την εξουσία και εμείς αποφασίζουμε. Ποιος ο ρόλος των συνδικαλιστικών οργανώσεων, διερωτήθηκε αν ανεχτεί αυτή τη συμπεριφορά.
Ο κ. Χατζηπέτρου υποστήριξε ότι η συνεισφορά του 3%, αγγίζει το 4.25% και προηγήθηκε μια άλλη συνεισφορά του 2,5% που θα είχε προστεθεί στους μισθούς. Επομένως, πρόσθεσε,  μιλάμε για συνεισφορά 7%, ενώ όπως είπε όταν συνυπολογιστούν και τα άλλα όσα έντεχνα έχουν προστεθεί από τις διάφορες πρόνοιες, οι επιπτώσεις είναι τεράστιες, αφού μειώνεται των εφάπαξ των τριαντάρηδων δημοσίων υπαλλήλων κατά 10 με 12%.

Στ. Ευαγόρου: "Αυτοί που θεωρούν ανεπαρκή τα μέτρα, τα έχουν συμφωνήσει με κάποιες εξαιρέσεις στη συμφωνία του Προεδρικού"

Από την πλευρά του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου, δήλωσε στο Ράδιο Πρώτο, ότι τα υπερπρονόμια  των δημοσίων υπαλλήλων δεν εμφανίστηκαν ξαφνικά σήμερα αλλά υπήρχαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όπως επίσης και κάποια κεκτημένα,. Ο κ. Ευαγόρου, ανέφερε ότι κανένας δεν τόλμησε να αγγίξει αυτά τα κεκτημένα.
Έχοντας κατά νου και ως πυξίδα τη συμφωνία που έγινε με τα 20 συγκεκριμένα μέτρα μεταξύ Κυβέρνησης και κομμάτων, πρόσθεσε,  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεξεργάστηκε μαζί με την κυβέρνησή του και στέλνει στη Βουλή όλα εκείνα τα μέτρα τα οποία δεν χρειάζονται διάλογο. Εκείνα, συμπλήρωσε, για τα οποία χρειαζόταν ο διάλογος, έγινε,  και από τα δέκα συνολικά μέτρα τα επτά έχουν γίνει αποδεκτά από το συνδικαλιστικό κίνημα και πηγαίνουν στη Βουλή.
Απαντώντας στις επικρίσεις για απομάκρυνση της συνεισφοράς των δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Ευαγόρου ανέφερε ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι όσοι θα εισέρχονται στη δημόσια υπηρεσία θα μπαίνουν με μειωμένες κλίμακες κατά 10%,  θα καταβάλλουν πλήρεις εισφορές στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων και άρα το υφιστάμενο σύστημα όπως το γνωρίζαμε για τους νεοεισερχόμενους καταργείται και θα συνεισφέρουν επίσης στο Ταμείο Προνοίας για να πάρουν εφάπαξ. Παράλληλα, η συνεισφορά του 3%, όπως είπε ο κ. Ευαγόρου, θα υπάρχει για τα επόμενα 3 χρόνια.
Αυτοί που θεωρούν ανεπαρκή τα μέτρα πρόσθεσε, τα έχουν συμφωνήσει με κάποιες εξαιρέσεις στη συμφωνία του Προεδρικού. Κατά συνέπεια, υπέδειξε, ο κ. Ευαγόρου, ας ψηφίσουν εκείνα με τα οποία συμφωνούν και από εκεί και πέρα δεν θα ήταν σοφό να επιχειρήσουν, να επιβάλουν στους εργαζόμενους τα όποια μέτρα θεωρούν ότι θα ήταν γι’ αυτούς επαρκή.
Απαντώντας στις επικρίσεις, ότι το πακέτο έγινε για να απορριφθεί και να οδηγήσει την Κύπρο σε μηχανισμό στήριξης, ο κ. Ευαγόρου ανέφερε ότι είναι το λιγότερο ύβρεις να καταλογίζουν στον Πρόεδρο, είτε στο ΑΚΕΛ είτε στο νέο Υπουργό Οικονομικών ότι θέλουν να μας οδηγήσουν στο Μηχανισμό Στήριξης.

ΕΔΕΚ: "Εγκληματική αμέλεια των κυβερνώντων που οδηγεί την κυπριακή οικονομία στο μηχανισμό στήριξης"
Για  "εγκληματική αμέλεια των κυβερνώντων που οδηγεί την κυπριακή οικονομία στο μηχανισμό στήριξης, την Κυπριακή Δημοκρατία σε πολιτική κηδεμονία και τον κυπριακό λαό στην ανεργία και στην ανέχεια", κάνει λόγο το ΚΣ ΕΔΕΚ, τονίζοντας ότι θα απορρίψει τα ημίμετρα.
Οπως προσθέτει, ''η νέα χθεσινή υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch επιβεβαιώνει την πλήρη χρεοκοπία της ακολουθηθείσας οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης». Ενώπιον της δραματικής αυτής κατάστασης, «η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της αλλά υπαναχωρεί ακόμα και σε εκείνα που η ίδια είχε προτείνει και με τα οποία συμφώνησαν όλα τα πολιτικά κόμματα''.
Το ΚΣ ΕΔΕΚ, ως δύναμη πολιτικής ευθύνης που νοιάζεται για τα πραγματικά συμφέροντα του λαού και του τόπου, δεν πρόκειται να καταστεί συνένοχος της οικονομικής κατολίσθησης στην οποία οδηγεί τη χώρα η κυβερνητική ανευθυνότητα, προστίθεται στην ανακοίνωση. «Θα απορρίψουμε ημίμετρα και θα επιμείνουμε στην υλοποίηση όλων των μέτρων όπως αυτά είχαν συμφωνηθεί μεταξύ όλων των πολιτικών κομμάτων και του Προέδρου της Δημοκρατίας», καταλήγει η ΕΔΕΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου