Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Μπορεί η αξιολόγηση της Γερμανίας να υποβαθμιστεί;… «Ναι μπορεί»

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

     Όσο η κρίση στην ευρωζώνη εξελίσσεται, η Γερμανία μοιάζει με τον μόνο πιστωτή που μπορεί να την ανακόψει. Ωστόσο, όσο το κόστος διάσωσης αυξάνεται η πιστοληπτική ικανότητα της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη, αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Saxo Bank, Stehen Jakobsen.
Ο Jakobsen επισήμανε ότι η αγορά δείχνει με έμμεσο τρόπο ότι τελικά όλοι κρέμονται από τη Γερμανία. Το κόστος από αυτήν την μεγάλη επιβάρυνση μεταφράζεται σε κακό βαθμό πιστοληπτικής ικανότητας για τη χώρα.
Αναλυτές δεν αποκλείουν μετά τη Γαλλία, στο στόχαστρο των οίκων αξιολόγησης να βρεθεί και η Γερμανία. Εκτός από τη αύξηση του δανεισμού έχουν αυξηθεί από προχθές σημαντικά και η ασφάλιση πιστωτικών κινδύνων (CDS) . Ήταν με τιμή βάσης τις 83 μονάδες πιο ακριβά από ότι στη Μ. Βρετανία (81 μονάδες). Η χρηματοπιστωτική κατάσταση των Βρετανών είναι πολύ πιο κρίσιμη, ωστόσο οι επενδυτές βλέπουν την Γερμανία ως μέλος της ευρωζώνης υπό το φως της δημοσιονομικής κρίσης.
Ο Αντρέας Σμιτς, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Τραπεζών της Γερμανίας θεωρεί ότι οι κυβερνήσεις της Γερμανία και της Γαλλίας άφησαν τα πράγματα στην τύχη τους και στη συνέχεια σύρθηκαν από τις εξελίξεις. «Η πολιτική είναι αδύναμη μπροστά στην πτώση των χρηματιστηρίων», είπε στη γερμανική εφημερίδα Bild. «Το κύριο πρόβλημα είναι η έλλειψη ηγεσίας στην Ευρώπη, οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν επωμιστεί αυτό το καθήκον, στο Βερολίνο, το Παρίσι και αλλού δεν κινούνται με θάρρος και αποφασιστικότητα. Αυτό ανησυχεί τις αγορές. Η νομισματική ένωση θα αποτύχει, όσο καιρό η Γερμανία ως το πιο ισχυρό μέλος της δεν δικαιώσει τον ηγετικό ρόλο της»

www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου