Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Βρετανία: Εκτός ελέγχου και η έλλειψη ‘κουλτούρας ασφαλείας’ του ελληνικού ΥΠΕΞ

Από το ιστολόγιο http://www.defence-point.gr/news/?p=17140

Συνεχίζονται οι ταραχές στη Βρετανία, έπειτα από το θάνατο ενός πολίτη από πυρά αστυνομικού. Τα επεισόδια εξαπλώνονται σε όλο και περισσότερες περιοχές της αγγλικής πρωτεύουσας, ιδιαίτερα σε περιοχές που είναι υποβαθμισμένες και στις οποίες κατοικούν άτομα που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες. Η αστυνομία αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει βία για να διαλύσει διαδηλωτές στο Όξφορντ Σέρκους (Oxford Circus) που είναι ένας από τους κεντρικότερους σταθμούς του μετρό κι ένα από τα κεντρικότερα και εμπορικότερα σημεία του Λονδίνου.
Πέρα από τις διαμαρτυρίες των πολιτών για την αστυνομική βία, μεγάλο πρόβλημα είναι οι βανδαλισμοί περιουσιών και το πλιάτσικο που γίνεται σε καταστήματα.
Οι ταραχές εξαπλώθηκαν και σε σειρά άλλων πόλεων της Βρετανίας με την κατάσταση να είναι ολοένα και πιο δύσκολη και τους υπεύθυνους της Σκότλαντ Γιαρντ να ομολογούν ότι είναι η πρώτη φορά όπου τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους τείνουν να εξαντληθούν…




Η βρετανική αστυνομία αναγκάστηκε να μεταφέρει ενισχύσεις για να επιβάλει την τάξη. Οι μαζικές συλλήψεις που καταλήγουν στη δίωξη μικρού αναλογικά αριθμού ταραξιών δεν επιλύουν το πρόβλημα, ούτε καν δείχνουν να προβάλουν «τείχος αποτροπής» αφού τα γεγονότα επεκτάθηκαν γεωγραφικά σε όλη τη χώρα…
Τα γεγονότα ανάγκασαν τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να επιστρέψει εσπευσμένα από την Ιταλία όπου βρισκόταν για διακοπές, προκειμένου να προεδρεύσει σε επείγον κυβερνητικό συμβούλιο. Το ίδιο έπραξε και ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος βρισκόταν σε διακοπές στη Βόρεια Αμερική.
Λόγω της κατάστασης που επικρατεί, ακόμα και σε κεντρικό σημείο της πόλης, και λόγω του γεγονός ότι στο Λονδίνο βρίσκονται χιλιάδες Έλληνες φοιτητές κι εργαζόμενοι, αλλά και τουρίστες, αναρωτιόμαστε τι μέτρα έχει λάβει το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών; Υπάρχει έστω μια στοιχειώδης ταξιδιωτική οδηγία; Τι σχεδιασμό έχει κάνει το υπουργείο Εξωτερικών για την περίπτωση που υπάρξει επίθεση σε ή τραυματισμός Έλληνα φοιτητή; Μέχρι στιγμής (11/9, 03:00), η ιστοσελίδα της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο στην κεντρική της σελίδα αναφέρει μόνο ειδήσεις και η μόνη ανακοίνωσή της είναι ότι στις 15 Αυγούστου η πρεσβεία θα είναι κλειστή λόγω θρησκευτικής εορτής… Λίγη κουλτούρα ασφαλείας είναι χρήσιμη να υπάρχει.

Δεν είναι δυνατό όταν γίνονται επεισόδια στην Ελλάδα τα βρετανικά και λοιπά ξένα ΜΜΕ να μας «διαφημίζουν» κατάλληλα, τα υπουργεία Εξωτερικών τους να προβαίνουν σε συστάσεις για τους πολίτες τους και να εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες και το δικό μας υπουργείο Εξωτερικών να μην αντιδρά σε τέτοια γεγονότα. Εξάλλου «δε χρωστάμε τίποτα», μιας και κάθε χρόνο χιλιάδες Έλληνες φοιτητές επενδύουν τα χρήματά τους στα βρετανικά πανεπιστήμια. Είναι και θέμα αυτοσεβασμού.
Όσο για τα πικρόχολα σχόλια των βρετανικών ΜΜΕ, ιδιαίτερα την περίοδο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αλλά και αργότερα, είναι αστείο το πως γυρνάει ο καιρός και η Ιστορία. Το ίδιο φλεγματική και ειρωνική, όπως το βρετανικό χιούμορ.
Ενδεχομένως, ο μέχρι στιγμής αξιόλογος υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, θα έπρεπε να σκεφτεί να προβεί σε κάποια δήλωση, προσεκτικά διατυπωμένη, στην οποία θα κάνει αναφορά στα γεγονότα, θυμίζοντας σε όλους τους φίλους και τους συμμάχους ότι οι σύγχρονες κοινωνίες είναι σαν «μπαρουταποθήκη» έτοιμη να εκραγεί. Και ότι καθήκον όλων είναι να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα προτού η κατάσταση τεθεί εντελώς εκτός ελέγχου…
Και να καταλήγει, ότι η έκδοση ταξιδιωτικών οδηγιών με τις οποίες στο παρελθόν προσέβαλαν την Ελλάδα ορισμένοι και οι δηλώσεις κάποιων γραφικών όπως ο δήμαρχος του Λονδίνου, ο οποίος έγινε ρεζίλι διεθνώς μέσω των δορυφορικών δικτύων από έναν μικρής ηλικίας έγχρωμο Βρετανό πολίτη αλλά κι από την αποτυχημένη εμφάνισή του με σκούπα στο χέρι στις περιοχές που καταστράφηκαν, καλό θα ήταν να μάθει να είναι εγκρατής στις δηλώσεις του, διότι φαίνεται ότι η δυνατότητά του να προβλέψει και στη συνέχεια να ελέγξει τις εξελίξεις είναι απλώς ανύπαρκτη… και ετοιμάζουν και Ολυμπιάδα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου