Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

«Δώσαμε μάχη, για να αποτρέψουμε την πρωτοφανή εξέλιξη» Βγάζει ψεύτη ο Αναστασιάδης τον Σόιμπλε!

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διαψεύδει κατηγορηματικά πληροφορίες που τον θέλουν να έχει απορρίψει πρόταση για εξαίρεση των καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ από το τέλος επί των καταθέσεων, δήλωσε σήμερα ο Κύπριος κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης.

Ανέφερε παράλληλα ότι ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν δημοσιεύματα για πρόταση της Gazprom για εξαγορά κυπριακής Τράπεζας.


Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Στυλιανίδης αναφέρει ότι «αντίθετα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε τη μάχη για να αποτρέψει αυτή την πρωτοφανή εξέλιξη», η οποία, όπως προσθέτει, «τελικά επιβλήθηκε με τρόπο εκβιαστικό από αυτούς που σήμερα προσπαθούν να δικαιολογήσουν τις δικές τους αποφάσεις».

Συμπληρώνει ακόμη πως «η θέση τους μάλιστα ήταν πως μη συμπερίληψη των πρώτων 100.000 δεν θα εξασφάλιζε το απαιτούμενο συνολικό ποσό».

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, αυτό που ζητούσαν οι δανειστές της Κύπρου ήταν το άμεσο κλείσιμο των δύο μεγάλων τραπεζών, η μεταφορά των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ σε μια «καλή» τράπεζα και η εκκαθάριση των υπολοίπων καταθέσεων.

Είπε επίσης ότι η εκτίμηση του ΔΝΤ ήταν ότι οι καταθέσεις αυτές θα έχαναν το 40% της αξίας τους, ενώ θα έμεναν παγοποιημένες για 5-10 χρόνια. Κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνέχισε, η απώλεια στην αξία του συνόλου των καταθέσεων θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, ενώ οι επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας θα ήταν καταστροφικές.

«Η κυβέρνηση, με την ολοκληρωμένη πρόταση προστασίας των καταθετών, έχει διασφαλίσει πως η συνεισφορά τους δεν ισοδυναμεί με οριστική απώλεια, αλλά θα τύχει ανταπόδοσης με την προσφορά τραπεζικών μετοχών και ομολόγων συνδεδεμένων με τα έσοδα από το φυσικό αέριο» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τι είπε ο Σόιμπλε

Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο κ. Σόιμπλε τόνισε: «Ήταν η θέση της γερμανικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ ότι πρέπει να λάβουμε ένα εύλογο μέρος των κονδυλίων που είναι απαραίτητα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, από τους μετόχους και τους πιστωτές των τραπεζών -και εννοώ τους επενδυτές».

Συνεχίζοντας τη συγκλονιστική αφήγηση όσων συνέβησαν στη μαραθώνια, ολονύχτια συνεδρίαση του Eurogroup μέχρι τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, ο κ. Σόιμπλε αποκάλυψε: «Θα είχαμε, προφανώς, σεβαστεί την εγγύηση των καταθέσεων μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ».

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στη γερμανική ραδιοφωνία ARD, αυτοί που δεν ήθελαν να προστατευθούν οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ ήταν η κυπριακή κυβέρνηση και, επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που αποφάσισαν αυτή τη λύση και θα πρέπει τώρα να εξηγήσουν αυτή τους την επιλογή στον κυπριακό λαό».


ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου