Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Η Κύπρος θα υποβάλει νέα πρόταση για τη φορολόγηση καταθέσεων σήμερα

Νέα πρόταση θα υποβάλει η Κύπρος σήμερα για την φορολόγηση των καταθέσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Dow Jones Newswires.

Συγκεκριμένα, η Κύπρος προτείνει τη φορολόγηση καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ κατά 3%, τη φορολόγηση καταθέσεων από το ποσό αυτό μέχρι τις 500.000 ευρώ κατά 10%, και τις υψηλότερες των 500.000 ευρώ καταθέσεις, με 15%.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το Eurogroup θα αποφασίσει μέσω teleconference για τη νέα αυτή πρόταση της κυπριακής πλευράς, πιθανότατα σήμερα το απόγευμα. Νεότερες πληροφορίες μάλιστα του Dow Jones Newswires αναφέρουν ότι η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη θα ξεκινήσει στις 20.30 ώρα Ελλάδος.


Πληροφορίες από κοινοτικές πηγές μάλιστα έκαναν λόγο νωρίτερα για διαδοχικές συνεδριάσεις του EuroWorkingGroup και ακολούθως του Eurogroup. 

Ωστόσο, το Reuters, επικαλούμενο πηγή της ευρωζώνης μετέδωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα έλθουν σε επαφή αν χρειαστεί, ενδεχομένως μέσω τηλεδιάσκεψης, μετά την ψηφοφορία του κυπριακού κοινοβουλίου για την φορολόγηση των καταθέσεων.

Το κυπριακό κοινοβούλιο πάντως ανέβαλε (για δεύτερη φορά) για την Τρίτη το απόγευμα στις 18,00 την ψηφοφορία που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, ώστε να δώσει περισσότερο χρόνο να εξεταστούν οι τροποποιημένες προτάσεις της κυβέρνησης.
Σημειώνεται ότι η αρχική συμφωνία κάνει λόγο για φορολόγηση των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ κατά 6,75% και των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ κατά 9,9%.

Με χθεσινές του δηλώσεις στους Financial Times,  ο Επίτροπος Olli Rehn, σημείωνε πως οι πιστωτές δεν θα είχαν αντίρρηση σε μια μετατόπιση του βάρους. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι, «εάν οι Κύπριοι πολιτικοί ηγέτες αποφασίσουν μια περισσότερο προοδευτική κλίμακα για την εφάπαξ εισφορά, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, και εάν αυτή έχει την ίδια δημοσιονομική επίπτωση, τότε η Κομισιόν είναι έτοιμη να προτείνει στο Eurogroup να εγκρίνει μια τέτοια απόφαση».

Στο χέρι της Κύπρου η δομή

Η Κύπρος μπορεί να προσαρμόσει τους όρους της συμφωνίας για την διάσωσή της εφόσον αυτό δεν μειώνει τις χρηματοδοτικές της συνεισφορές, ανέφερε το μέλος της ΕΚΤ, Joerg Asmussen, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο διάσκεψης στο Βερολίνο.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires το σχέδιο διάσωσης έχει προκαλέσει οργή στην Κύπρο και έχει αυξήσει τις ανησυχίες για bank run τόσο εκεί όσο και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης γιατί προϋποθέτει φορολόγηση των αποταμιεύσεων, με τους καταθέτες να δέχονται για πρώτη φορά ένα τέτοιο «πλήγμα» στην διάρκεια της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.

Ο Asmussen επισήμανε ότι, είναι στα χέρια της κυπριακής κυβέρνησης και του κοινοβουλίου να καταλήξει στην δομή της συνεισφορά της χώρας στο διεθνές σχέδιο διάσωσης του τραπεζικού της συστήματος.
Κάθε αλλαγή, ωστόσο, όπως είπε πρέπει να διασφαλίζει ότι, η χρηματοδοτική συνεισφορά των 5,8 δισ. ευρώ από την Κύπρο, θα παραμείνει αμετάβλητη.

Αλλαγή των όρων ζητά ο Γερμανός "σοφός" Peter Bofinger

Την αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσης της Κύπρου, ζητεί ο καθηγητής Οικονομίας και μέλος της «Επιτροπής των Σοφών» που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση, Peter Bofinger, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο εξάπλωσης της ανασφάλειας μεταξύ των καταθετών και σε άλλες χώρες. Προτείνει δε τη σταθεροποίηση της Κύπρου χωρίς τη συμμετοχή των ιδιωτών καταθετών.  «Αυτή η δήθεν απαλλοτρίωση των επενδυτών δεν αποτελεί κίνδυνο μόνο για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, αλλά απειλεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε ολόκληρη την ευρωζώνη» επισημαίνει, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Bofinger σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Passauer Neue Presse» και προειδοποιεί για «μοιραίες συνέπειες».

«Η ευρωκρίση θα επιδεινωθεί και πάλι και θα κοστίσει στην Ευρώπη πολύ περισσότερα από όσα πιστεύει κανείς τώρα ότι μπορεί να εξοικονομήσει με τη συμμετοχή των καταθετών στην Κύπρο» δηλώνει, ενώ υποστηρίζει ότι με τη συμμετοχή των αποταμιευτών «διαρρηγνύεται το δεύτερο τείχος προστασίας του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος», μετά τον Οκτώβριο του 2010, όταν αμφισβητήθηκε, όπως λέει, η ασφάλεια των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων. «Έκτοτε τα κρατικά ομόλογα δεν είναι πλέον σίγουρα.

Αυτό ισχύει τώρα και για τις καταθέσεις των αποταμιευτών. Είναι το δεύτερο ταμπού που σπάει. Ελλοχεύει ο κίνδυνος οι καταθέτες σε άλλες χώρες να νιώσουν ανασφαλείς και να κλείσουν τους λογαριασμούς τους» προειδοποιεί ο κ. Μπόφινγκερ και αναφέρεται στις εικόνες μπροστά στα ΑΤΜ των κυπριακών τραπεζών, οι οποίες, υποστηρίζει, επηρεάζουν ψυχολογικά την κατάσταση των αγορών.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με την εξέλιξη της κρίσης στην ευρωζώνη, ο Γερμανός «σοφός» δηλώνει: «Βρισκόμαστε στο μέσον της κρίσης, έχουμε ύφεση στην Ευρωζώνη και πολύ σοβαρή ύφεση στις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα». Ωστόσο, δεν διακρίνει κάποια κοινή τάση.

Αύξηση φορολογίας στις μεγάλες καταθέσεις στην Κύπρο ζητά η γερμανική αντιπολίτευση

Την ίδια στιγμή επιφανείς προσωπικότητες της αντιπολίτευσης στη Γερμανία επέκριναν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την παροχή δανειακής βοήθειας στην Κύπρο με αντάλλαγμα τη δασμολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να απαλλαχθούν από το "κούρεμα" οι μικροκαταθέτες, ενώ αντίθετα θα πρέπει να δασμολογηθούν βαρύτερα τα μεγάλα ποσά.

«Γιατί να μην πάρουμε 15% από εκείνους με τα πολλά λεπτά και να εξαιρέσουμε τελείως από τη δασμολόγηση τους άλλους με καταθέσεις κάτω από 25.000 ευρώ;» αναρωτήθηκε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Γιούργκεν Τρίτιν, μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz εισηγήθηκε προστασία των μικροκαταθετών των κυπριακών τραπεζών και πρότεινε να οριστεί, ως αφορολόγητο, το ποσό ως τις 25.000 ευρώ. Ο Μ. Shulz σε δηλώσεις του στη «Welt am Sonntag» τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής των πελατών των τραπεζών στη διάσωση, ειδικά, όπως επισήμανε, όταν γίνεται λόγος για «τεράστιες τραπεζικές καταθέσεις ασαφούς προέλευσης». Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν ευθύνονται οι μικροκαταθέτες για την κακή διαχείριση. «Η λύση πρέπει να ανταποκρίνεται σε κοινωνικά κριτήρια» δηλώνει ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης και προσθέτει: «Σε αυτό το σημείο πρέπει να υπάρξει βελτίωση, όπως μέσω ενός ελεύθερου ποσού ύψους 25.000». Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), ο αντιπρόεδρος της οποίας, Άξελ Τρόοστ, τονίζει ότι «δεν είναι κατανοητό να πληρώνει ο μικροκαταθέτης για τα λάθη των τραπεζών» και επισημαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο «υπονομεύεται η ασφάλεια των καταθέσεων στην Ευρώπη».


ΠHΓΗ capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου