Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Κύμα αντιδράσεων εντός και εκτός Γερμανίας Στο «μάτι του κυκλώνα» η Μέρκελ

Κύμα αντιδράσεων κατά της απόφασης των Ευρωπαίων εταίρων να «κουρέψουν» τις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο -και παράλληλα να «ξυπνήσουν» εκ νέου το φάντασμα της χρεοκοπίας στην Περιφέρεια- έχει ξεσπάσει όχι μόνο στο νησί, αλλά ακόμα και στην καρδιά της Ευρώπης, στην Γερμανία.
Εκεί όπου πλέον οι επιλογές της Γερμανικής κυβέρνησης, επί της ουσίας του ισχυρού διδύμου της Καγκελαρίου Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε, φαίνεται πως πλέον τίθενται υπό το καθεστώς αμφισβήτησης ακόμα και από μέχρι πρότινος «φίλα διακείμενους», πολιτικούς, οικονομικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους.

Η δυσαρέσκεια για τις επιλογές της Μέρκελ, κυρίως η εμμονή της σε ολοένα και πιο σκληρή πολιτική λιτότητας, έχει κάνει ακόμα και μετριοπαθείς στις αντιδράσεις τους «φίλους» της Καγκελαρίου να μην χρησιμοποιούν πια διπλωματική γλώσσα.

Γιατί μπορεί ο επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να χαρακτήρισε τη φράου Μέρκελ ως «τσιγκούνα θεία» που με τη στάση της θα πλήξει στο τέλος τη Γερμανία ως εξαγωγική χώρα, αλλά αυτός που ευθέως και δίχως περιστροφές μίλησε για μιαν απόφαση – αυτή για την Κύπρο – που απειλεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε ολόκληρη την ευρωζώνη ήταν ο Πέτερ Μπόφινγκερ, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Επιτροπής Σοφών της ίδιας της Γερμανίδας Καγκελαρίου. Ο οποίος, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Passauer Neue Presse», τόνισε πως έτσι  «η ευρωκρίση θα επιδεινωθεί και πάλι και θα κοστίσει στην Ευρώπη πολύ περισσότερα από όσα πιστεύει κανείς τώρα ότι μπορεί να εξοικονομήσει με τη συμμετοχή των καταθετών στην Κύπρο». Και καταλήγει να προειδοποιεί για «μοιραίες συνέπειες»...

Το απίστευτο είναι πως ακόμα και το περιοδικό Der Spiegel, που μέχρι τώρα κρατούσε μια «συντηρητική» στάση στην όλη διαχείριση της κρίσης από την Καγκελάριο, τώρα τη θέτει αυτήν προσωπικά στο … «μάτι του κυκλώνα». Και γράφει πως οι επιλογές της και πρωτίστως οι αντιδράσεις της ασφυκτικής λιτότητας που η ίδια έφερε σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, «ίσως φέρουν το πολιτικό της τέλος»!

Το σχετικό άρθρο υπογράφει ίσως ο κορυφαίος Ευρωπαίος αναλυτής, ο Βόλφγκανγκ Μίνχαου, ο οποίος τονίζει ότι πια ήρθε η ώρα που η Γερμανίδα Καγκελάριος βρίσκεται αντιμέτωπη με εξελίξεις που δεν μπορεί να ελέγξει, όπως η διαφαινόμενη αλλαγή ηγεσίας στην Ιταλία, οι αντιδράσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που την κατηγορούν ότι η πολιτική λιτότητας που επέβαλλε είναι η βασική αιτία που καθυστερεί την ανάπτυξη και τώρα πια η κυπριακή οικονομία που έτσι όπως την αντιμετώπισε η κυρία Μέρκελ έβαλε το κερασάκι στην τούρτα του ευρωσκεπτικισμού εντός και εκτός Γερμανίας.

Είναι τέτοιος ο προβληματισμός πια για την Μέρκελ που ο Μίνχάου δεν διστάζει να κλείσει το άρθρο του με την ερώτηση «εάν θα καταρρεύσει πριν ή μετά τις εκλογές».

Ακόμα ένας που διαφοροποιείται από την «στάση Μέρκελ» είναι ο Καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν. Ο οποίος «θύμισε» την Κυριακή στην κυρία Μέρκελ πως «καθήκον της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να βρει απαντήσεις, οι οποίες θα προστατεύουν τους απλούς ανθρώπους και τα μέσα εισοδήματα κι όχι να τους δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα».

Αντίθετος στη συμμετοχή των μικροκαταθετών στην χρηματοδότηση της διάσωσης της Κύπρου εμφανίστηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε. Ο οποίος το βράδυ της Κυριακής, υποστήριξε ότι «θα ήταν πιο έξυπνο να εξαιρεθούν οι μικροκαταθέτες στην τελική λύση για την Κύπρο». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Υγείας Ντάνιελ Μπαρ, ο οποίος  χαρακτήρισε λάθος να καθίστανται υπεύθυνοι οι μικροκαταθέτες και υποστήριξε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα έπρεπε να είχε κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Και οι δύο υπουργοί της Μέρκελ όχι απλώς διαφοροποιούνται, αλλά δημοσίως χαρακτηρίζουν «όχι έξυπνη» την πολιτική της…

Τέλος, ακόμα και ο … «παλιόφιλος» της φράου Μέρκελ πρώην πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, άδραξε την ευκαιρία για να αντιπαρατεθεί εκ νέου μαζί της, λέγοντας πως η απόφαση για την επιβάρυνση των μικροκαταθετών στην Κύπρο είναι «ανεξήγητη και κατακριτέα» και συμπληρώνοντας πως εάν ήταν ο ίδιος παρών στη συνεδρίαση του Eurogroup θα είχε φροντίσει να μην ληφθεί μια τέτοια απόφαση!

Απέναντι σε όλο αυτό το κύμα αντιδράσεων η Άγκελα Μέρκελ δεσμεύτηκε το βράδυ της Κυριακής ότι θα συνεργαστεί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για να διασφαλίσει τη σταθερότητα της ευρωζώνης. Αυτά τα είπε έχοντας στο πλευρό της τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αλλά στη συνέχεια οι τρεις τους είχαν προγραμματισμένο δείπνο με κορυφαίους Ευρωπαίους βιομηχάνους με τους οποίους ήταν προγραμματισμένο να συζητήσουν … «θέματα ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας και απασχόλησης».

Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μάθουμε τι θα ειπωθεί σε από αυτό το δείπνο και με τις αγορές να κρατούν την ανάσα τους για την Κύπρο…
 
ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου